Wat als je iPhone niet wil starten? Bekijk de mogelijke oplossingen

Gepubliceerd op 04/03/2022 in Gouden tips van…

Wat als je iPhone niet wil starten? Bekijk de mogelijke oplossingen

Wanneer je smartphone, of beter gezegd je iPhone, niet meer start, zit je helemaal vast. Ja, het is moeilijk geworden om ons dagelijkse leven te leiden zonder onze smartphone. Wat kan je doen als je iPhone niet wil starten? En wat zou de oorzaak van dit probleem kunnen zijn? Hieronder geven wij enkele mogelijke oplossingen.

Er zijn verschillende redenen waarom je iPhone niet opstart. Het kan te wijten zijn aan een defecte batterij, vochtigheid of een schermprobleem. Gelukkig zijn er vaak oplossingen om je iPhone opnieuw op te starten. Hieronder zullen we proberen te begrijpen waarom je iPhone niet wil opstarten en hoe je dat kan oplossen.

Een softwareprobleem

Als je iPhone niet wil opstarten, is er meestal een probleem met je iPhone-software. Het is een beetje zoals wanneer je computer crasht om een onbekende reden. Een iPhone is tenslotte een soort zakcomputer, dus het is normaal dat dit soort problemen zich van tijd tot tijd voordoet. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: een reboot.

De procedure voor het uitvoeren van een reboot is afhankelijk van het iPhone-model. Als je een iPhone 6 of ouder hebt, druk je de aan/uit-knop en de homeknop tegelijkertijd enkele seconden in, totdat het Apple-logo op het scherm verschijnt.

Als je een iPhone 7 of 7 Plus gebruikt, druk je tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de volumeknop totdat het logo op het scherm verschijnt. Als je een iPhone 8 of nieuwer hebt, druk je snel op de volume-omhoog-knop, doe je hetzelfde met de volume-omlaag-knop en houd je vervolgens de aan/uit-knop (zijknop) ingedrukt.

Dat zou het probleem normaal gezien moeten oplossen. Wij raden je echter aan eerst een back-up van alle gegevens naar de cloud te maken voor je dit doet.

Wil je je iPhone helemaal resetten, dan lees je hier hoe je een fabrieksreset doet op je iPhone.


Een batterijprobleem

Als het probleem niet bij de iPhone-software ligt, dan ligt het bij de iPhone-hardware. Vaker wel dan niet gaat het om de batterij en aanverwante hardware zoals de oplader. Als eerste stap, probeer je de iPhone op te laden met je gewone oplader en kijk of er iets gebeurt. Als er niets gebeurt, probeer dan een andere lader, want het probleem kan bij de lader liggen.

Als er niets verandert na het proberen van verschillende laders, ligt het probleem bij de batterij. Als je iPhone echter weer aangaat wanneer je van oplader wisselt, zal je gewoon een nieuwe oplader moeten aanschaffen.

Maar als verschillende opladers niet werken, zit er niets anders op dan de batterij te laten vervangen door een officiële Apple-reparateur of een onafhankelijke reparateur. Het is ook mogelijk om je iPhone-batterij zelf te vervangen, maar je moet heel voorzichtig en precies te werk gaan. De keuze is aan jou.


Een schermprobleem

Het kan ook zijn dat het probleem aan het scherm ligt. Om het zeker te weten, vraag je iemand om je te bellen. Als je iPhone trilt of belt, maar het scherm hopeloos zwart blijft, dan is het scherm defect. Het probleem is waarschijnlijk veroorzaakt door een val of een andere slag. Je zal het scherm zo snel mogelijk moeten vervangen.

We leggen je graag uit op welke manieren je je iPhone-scherm kan vervangen.


Vocht in je iPhone

Steeds meer smartphones worden beschermd tegen waterschade. Als je iPhone echter te lang aan water wordt blootgesteld, zullen de onderdelen uiteindelijk beschadigd raken. Dus als je iPhone uitvalt nadat hij in het water heeft gelegen, moet je hem uitdrogen.

De makkelijkste manier om dat te doen is door je iPhone in een kom rijst te leggen. De rijst zal uiteindelijk al het vocht van je iPhone absorberen. Als dat niet helpt, kan je proberen je iPhone uit elkaar te halen en de onderdelen schoon te maken met een wattenstaafje en een desoxidatiemiddel.


De wonderbaarlijke oplossing: herstart je iPhone met iTunes

Als de reboot van je iPhone niet werkt en het probleem niet de batterij of de oplader is, is er nog een oplossing: iTunes. Met deze software kan je je iPhone resetten en zoveel mogelijk problemen oplossen. Zo doe je dat:

 • Sluit je iPhone aan op een computer met de nieuwste versie van iTunes.
 • Als je computer je iPhone normaal detecteert, is dat goed nieuws!
 • Nu kan je een back-up van je gegevens maken en je iPhone resetten om de problemen op te lossen.

Als je computer je iPhone echter niet herkent, betekent het dat het probleem dieper ligt. Je zal dan de DFU-modus moeten gebruiken om je iPhone te resetten. Deze modus is vergelijkbaar met de bekende veilige modus van Windows. Lees hier hoe je deze modus activeert en de iPhone reset. Ongeacht het iPhone-model, moet je het toestel uitschakelen en aansluiten op je computer. Daarna zijn de stappen anders naargelang het model van je iPhone.

Op een iPhone 6 Plus of oudere modellen:

 • Druk de aan/uit-knop en de Home-knop tegelijkertijd 10 seconden in.
 • Laat vervolgens de aan/uit-knop los terwijl je de Home-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt houdt totdat je computer de smartphone detecteert.
 • Als alles goed gaat, zal iTunes nu automatisch opstarten en een iPhone "in herstel modus" detecteren.

Op een iPhone 7 of 7 Plus :

 • Druk de aan/uit-knop en de volumeknop tegelijkertijd 10 seconden in.
 • Laat de aan/uit-knop los terwijl je de volumeknop ingedrukt houdt totdat de computer je iPhone detecteert.
 • iTunes zal automatisch aanbieden om je iPhone in de herstelmodus detecteren.

Op een iPhone 8 of recentere modellen:

 • Druk kort na elkaar op de volume-omhoog- en volume-omlaag-knop.
 • Druk lang op de aan/uit-knop van de iPhone tot je het iTunes-logo op het iPhone-scherm ziet verschijnen.
 • Er verschijnt een bericht op je computerscherm.
 • iTunes zal automatisch openen en je iPhone in herstelmodus detecteren.
 • Het enige wat je hoeft te doen, is op "Ok" op je computer klikken om de volledige reset van je iPhone te starten.

Wees je er wel goed van bewust dat je al je niet bewaarde gegevens verliest!


Als je iPhone weigert te werken, kan je naar onze webshop surfen om je nieuwe smartphone uit te kiezen. En natuurlijk hebben we tal van accessoires om je iPhone of smartphone te beschermen. Je zal zeker iets vinden dat je bevalt!

Haast je naar onze webshop!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën