Een hack van je Instagram-account: wat te doen?

Gepubliceerd op 01/12/2020 in Apps

Een hack van je Instagram-account. Het zal je maar overkomen. Zoiets gebeurt vaak. Instagram heeft daarom maatregelen genomen om je account beter te beveiligen tegen een hack. En om er gemakkelijk terug controle over te krijgen. Hieronder leggen we uit hoe je een hack van je Instagram-account voorkomt. En wat je moet doen als je toch ten prooi gevallen bent.

Een hack van je Instagram-account: wat te doen?

Van zodra je met een hack van je Instagram-account te maken krijgt, heeft de cybercrimineel talrijke mogelijkheden. Zo kan deze in jouw plaats zaken posten, om je volgers in de val te lokken. En zo in één adem je online reputatie kapot te maken. Daarbij worden je persoonlijke gegevens vaak ook op straat gegooid. Of gebruikt voor malafide zaken. Maar er is goed nieuws: je kan je makkelijk wapenen tegen zo’n hack van je Instagram-account.

Allereerst: zo check je of je Instagram-account gehackt is

Meestal verandert de hacker je wachtwoord, van zodra hij of zij de controle overneemt. Maar soms verandert de crimineel niets, zodat je misschien niet eens doorhebt dat je Instagram-account gehackt is. Volg deze simpele stappen om het even na te gaan:

  1. Open Instagram.
  2. Tik rechts onderaan op je profiel.
  3. Tik rechtsboven op het menu. Dit zijn de drie horizontale streepjes.
  4. Tik onderaan op ‘Instellingen’.
  5. Tik op ‘Beveiliging’.
  6. Tik op ‘Gegevens bekijken’. Hier kun je specifieke data van je Instagram-account raadplegen.
  7. Scrol naar beneden tot je bij ‘Accountactiviteit’ komt. Hier kun je zien wanneer je bent ingelogd en uitgelogd. Kijk of het overeenkomt met wanneer jij persoonlijk in- en uitlogde.
  8. Bekijk ook de ‘Zoekgeschiedenis’ (onder ‘Accountactiviteit’). Staan er Instagrampagina’s of trefwoorden tussen die jij niet zelf hebt opgezocht? Dan is het een goed idee om je wachtwoord (nog eens) opnieuw in te stellen. Daarvoor, ga terug naar Beveiliging en tik op Wachtwoord om het opnieuw in te stellen.

Wat moet ik doen als mijn Instagram-account gehackt is?

Om opnieuw toegang te krijgen, zijn er verschillende mogelijkheden:

1. Check je e-mails

Heeft Instagram je een e-mail gestuurd, waarin wordt aangegeven dat je e-mailadres is veranderd? Dan krijg je meteen ook een optie om dat ongedaan te maken. Doe dat zo snel mogelijk.

2. Vraag een aanmeldlink aan

Bij het aanmelden kun je op ‘Hulp bij aanmelden’ (bij Android-smartphones) of ‘Wachtwoord vergeten’ (op iPhones en iPads) tikken. Instagram zal je dan vragen of je een aanmeldlink wilt ontvangen. Deze krijg je dan op je e-mailadres of via je telefoonnummer. Selecteer er één en tik op ‘Volgende’.

3. Wijzig je wachtwoord

Nogmaals, wijzig je wachtwoord. Geraak je niet in de app, ga dan naar deze linkNieuw venster en stel je wachtwoord opnieuw in. Kies eentje dat niet makkelijk te kraken valt. De naam van je hond is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. In een ander artikel geven we je zeven goede tips.

4. Rapporteer de hack

Als geen van de voorgaande stappen werken, kun je dit doen. Rapporteren doe je ook via het loginscherm. Tik op ‘Hulp bij aanmelden’ (bij Android-smartphones) of ‘Wachtwoord vergeten’ (op iPhones en iPads). Bij Android moet je nog enkele persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens kies je op beide besturingssystemen ‘Heb je meer hulp nodig?’. Instagram kan je dan vragen om je identiteit te verifiëren met een selfie waarin je een geheime code laat zien.


4 tips om te voorkomen dat je Instagram-account gehackt wordt

Er zijn enkele eenvoudige en snelle trucjes, waarmee je je account beveiligt:

1. Vervang regelmatig je wachtwoord

Zoals bij al je accounts is het belangrijk om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Een oud wachtwoord blijven gebruiken, maakt het gemakkelijk voor hackers toegang te krijgen tot je account. En niet alleen je Instagram-account.

2. Activeer Tweestapsverificatie

Dit vind je ook bij het tabblad Beveiliging bij Instellingen. Deze optie om je gegevens te beschermen wordt steeds meer gebruikt. Het is dan ook een van de meest effectieve manieren van cyberbeveiliging.

3. Log niet in met je Instagram-account op andere websites

Hackers proberen aan je gegevens te komen door vale websites te maken. Ze vragen dan om je account-informatie. Vervolgens gebruiken ze het om binnen te dringen op je Instagram-account.

4. Deel met niemand gevoelige informatie

Het spreekt voor zich dat alleen jij je wachtwoord mag kennen. Gebruik ook een wachtwoord dat niet gemakkelijk te achterhalen is. De naam van je huisdier is bijvoorbeeld geen goed wachtwoord.


Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie