Instagram-account gehackt? Dit moet je doen

Gepubliceerd op 20/09/2023 in Apps

Werd je Instagram-account gehackt? Het gebeurt vaker dan je denkt, vooral omdat Instagram zo enorm populair is. Als je Instagram-account gehackt werd, kan je vaak niet meer inloggen en ook je wachtwoord niet meer resetten. We leggen je uit wat je wel kan doen.

Instagram-account gehackt? Dit moet je doen

Als jouw Instagram-account gehackt is, heeft de hacker opeens heel wat macht. Zo kan hij in jouw plaats zaken posten en je volgers in de val lokken om hen gegevens of zelfs geld te ontfutselen. Zo maakt hij bovendien in één adem je online reputatie kapot. Daarbij worden jouw persoonlijke gegevens vaak ook op straat gegooid of gebruikt voor malafide zaken. Maar er is goed nieuws: je kan je makkelijk wapenen tegen zo’n hack van je Instagram-account.

Hoe weet je of je Instagram-account gehackt is?

Meestal verandert de hacker je wachtwoord zodra hij de controle over je account overneemt. Maar soms verandert de crimineel niets, zodat je misschien niet eens doorhebt dat je Instagram-account gehackt is. Volg deze simpele stappen om te controleren of jij nog steeds de enige beheerder bent:

  1. Open Instagram.
  2. Tik rechts onderaan op je profiel.
  3. Tik rechtsboven op het menu via de drie horizontale streepjes.
  4. Tik op ‘Instellingen in privacy’ in het menu.
  5. Tik op ‘Accountcentrum’ en vervolgens op ‘Wachtwoord en beveiliging’. Hier kan je bijvoorbeeld je wachtwoord wijzigen of tweestapsverificatie aanzetten.
  6. Onder het tabje ‘Beveiligingscontroles’ kan je nu kijken op welke apparaten je bent aangemeld, hoe je meldingen wil ontvangen van verdachte aanmeldpogingen en welke mails recent vanuit je account verstuurd zijn. Ook kan je een beveiligingscontrole van je account laten uitvoeren.

Wat moet ik doen als mijn Instagram-account gehackt is?

Als de persoon die je Instagram-account gehackt heeft, ook je wachtwoord heeft veranderd én misschien zelfs je login, dan wordt het een stuk lastiger. Om dan opnieuw toegang te krijgen, zijn er gelukkig nog verschillende mogelijkheden:

1. Check je e-mails

Als de hacker het e-mailadres wijzigt dat aan je account is gekoppeld, brengt Instagram je direct op de hoogte via het adres dat je het laatst in de applicatie hebt ingevoerd. Klik op de link - nadat je hebt gecontroleerd dat het geen phishingmail is - en je kan je inloggegevens wijzigen, zowel je wachtwoord als je e-mailadres.

2. Vraag een aanmeldlink aan

Bij het aanmelden kun je op ‘Hulp bij aanmelden’ (bij Android-smartphones) of ‘Wachtwoord vergeten’ (op iPhones en iPads) tikken. Instagram zal je dan vragen of je een aanmeldlink wilt ontvangen. Deze krijg je dan op je e-mailadres of via je telefoonnummer. Selecteer er één en tik op ‘Volgende’.

3. Wijzig je wachtwoord

Als je nog steeds toegang hebt tot je account, verander dan snel je wachtwoorden. Lukt dat niet via de app, dan kan je op deze linkNieuw venster klikken en word je automatisch doorgestuurd naar een pagina waarop je je wachtwoord kan wijzigen. Kies een ingewikkelder wachtwoord om te voorkomen dat je opnieuw wordt gehackt. De naam van je hond is bijvoorbeeld een slecht wachtwoord. In dit artikel geven we je 7 tips om een goed wachtwoord te vinden.

4. Rapporteer de hack

Als geen van de voorgaande stappen werken, kan je je profiel melden. Rapporteren doe je ook via het loginscherm. Tik op ‘Hulp bij aanmelden’ (bij Android-smartphones) of ‘Wachtwoord vergeten’ (op iPhones en iPads). Bij Android moet je nog enkele persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens kies je op beide besturingssystemen ‘Heb je meer hulp nodig?’. Instagram kan je dan vragen om je identiteit te verifiëren met een selfie waarin je een geheime code laat zien.


4 tips om te voorkomen dat je Instagram-account gehackt wordt

Je wil natuurlijk liever helemaal niet gehackt worden. Daarom zijn er een paar trucjes om je account helemaal veilig te maken. Hier zijn 4 tips voor meer gemoedsrust:

1. Vervang regelmatig je wachtwoord

Zoals bij al je accounts is het belangrijk om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Een oud wachtwoord blijven gebruiken, maakt het gemakkelijk voor hackers toegang te krijgen tot je account. En niet alleen je Instagram-account.

2. Activeer Tweestapsverificatie

Deze optie is te vinden op het tabblad ‘Wachtwoord en beveiliging’ van je instellingen. Tweefactorauthenticatie wordt steeds vaker gebruikt op websites, vooral voor mailboxen. Het principe is eenvoudig: wanneer je inlogt, vraagt de applicatie je om je identiteit te valideren met je wachtwoord en een ander identificatiemiddel (een code die per sms of via een authenticatietoepassing wordt verstuurd). Het is een van de meest effectieve methoden voor cyberbeveiliging.

3. Log niet met je Instagram-account in op andere websites

Hackers proberen je gegevens vaak te achterhalen door valse websites aan te maken waarop je kan inloggen met je Instagram-account. Die zijn vaak visueel aantrekkelijk en moedigen je aan om je nietsvermoedende inloggegevens in te voeren. Het enige wat de hacker hoeft te doen is deze gegevens gebruiken om je account te stelen. De beste oplossing is om altijd de officiële Instagram-applicatie te gebruiken, die je vindt in een officiële winkel (Google Play Store, Android App Store, enz.) en niet in te loggen op onbekende websites.

4. Deel geen gevoelige informatie

Het spreekt voor zich dat alleen jij je wachtwoord mag kennen. Gebruik ook een wachtwoord dat niet gemakkelijk te achterhalen is. De naam van je huisdier is bijvoorbeeld geen goed wachtwoord. Maar vermijd ook om informatie te geven over je geboortedatum, je postadres of andere informatie over je leven die kan helpen om toegang te krijgen tot je account.

5. Gebruik Instagram niet op publieke wifi-netwerken

Op stations, in restaurants of op andere openbare plekken kan je verbinding maken met gratis openbare wifi-netwerken. Ze zijn bijzonder handig, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor je persoonlijke gegevens als je niet oppast. Omdat ze niet met een wachtwoord zijn beveiligd, kunnen deze netwerken gemakkelijk het doelwit zijn van hackers. Dus als je verbonden bent met een van deze netwerken, geef dan geen gevoelige informatie vrij via Instagram en gebruik in plaats daarvan de applicatie op je smartphone.


Met deze tips zorg je voor een beter bescherming van je account, maar hackers worden altijd slimmer en vinden nieuwe manieren om gegevens te stelen. Als je nog zekerder wil zijn wanneer je op internet surft, overweeg dan om een verzekering af te sluiten.

Cyber Care beschermt jou en je gezin tegen de gevaren van het internet. Je bent onder andere verzekerd tegen identiteitsdiefstal, betalingsfraude, de risico's van online winkelen, reputatieschade en online intimidatie.

Ontdek Cyber Care nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie