Voedselverspilling tegengaan? Deze 6 apps helpen je!

Gepubliceerd op 04/02/2022 in Apps

Voedselverspilling is ongelooflijk, als je bedenkt dat nog steeds één miljard mensen op onze planeet honger lijden. Bovendien weegt het op ons milieu. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

Voedselverspilling tegengaan? Deze 6 apps helpen je!

Volgens de Verenigde Naties (VN) gooien we ieder jaar een derde van al het geproduceerde voedsel in de wereld weg. Concreet komt dat in totaal neer op 345 kilo voedsel per persoon per jaar. Ook in België is deze voedselverspilling nog steeds een ernstig probleem. Maar hoe kunnen we dit dan tegengaan?

Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van handige apps, die elk op hun eigen manier helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Wij bespreken hieronder zes must haves voor op je smartphone.

1. Too Good To Go

Deze app is al enkele jaren dé referentie tegen voedselverspilling. Iedere dag wordt na sluitingstijd grote hoeveelheden voedsel zomaar in de vuilnisbak gegooid. Vaak gaat het hierbij om verse producten zoals groenten en fruit, maar ook om zaken in de supermarkt waarvan de ‘ten minste houdbaar tot’ datum is bereikt. Maar toch zijn al die restjes eigenlijk vers en dus nog altijd even lekker. Het is dus zonde deze weg te gooien.

Met Too Good To Go ga je op zoek naar een handelaar in de buurt die z’n overschotjes via de app aanbiedt. Op deze manier help je de hele keten voedselverspilling aan te pakken. Bovendien is het altijd een beetje spannend, want de restjes zitten in een verrassingsdoos. Zo weet je nooit op voorhand wat je mee naar huis krijgt. Het enige wat je moet doen, is bestellen. Je doos wordt vervolgens met nog perfect eetbaar voedsel gevuld. Daarna mag je de bestelling tijdens de voorziene ophaaltijd bij het verkooppunt gaan oppikken.

Ook betalen doe je rechtstreeks met de app, zodat je geen tijd verliest. Ideaal dus voor wie na een lange werkdag geen zin heeft om met een winkelkar door de supermarkt te slalommen. In een apart blogartikel vertellen we je nog heel wat meer over Too Good To Go.

Download Too Good To Go voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .


2. OLIO

Heel wat mensen vinden het lastig om in te schatten hoeveel eten ze moeten bereiden om het hele gezin van een deugddoende maaltijd te voorzien. Dat zorgt vaak voor voedselverspilling: overschotjes die eventueel de volgende dag nog kunnen dienen, maar jammer genoeg ook vaak in de vuilbak belanden. Maar misschien heeft iemand uit jouw buurt er nog wel wat aan. Iemand die geen tijd had om naar de winkel te gaan of iemand die het wat minder breed heeft. Met OLIO kan je restjes in een handomdraai aan mensen in je omgeving aanbieden.

Het enige wat je moet doen, is een foto maken en je locatie delen. Wanneer een andere gebruiker geïnteresseerd is, krijg je een melding. Je mag uiteraard zelf kiezen met wie je het eten deelt en vervolgens kan deze persoon de restjes op de afgesproken locatie komen ophalen. Zo heb je iemand heel blij gemaakt en heb je de voedselverspilling die dag mee helpen terugdringen. De app is inmiddels actief in meerdere steden en gemeenten in België. Maar uiteraard mag jij ook gewoon de pionier van jouw buurt zijn.

Download OLIO voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .

Altijd en overal zorgeloos de leukste apps gebruiken? Met Mobilus geniet je van alles onbeperkt of een abonnement op maat van jij nodig hebt.

Ontdek Mobilus nu!

3. No Waste

Heb je je in de supermarkt al staan afvragen of je een bepaald product thuis nog in voorraad hebt? Vaak kopen we dan maar alles vers. De restjes stapelen zich op, met voedselverspilling tot gevolg. No Waste is een app waarmee je bijhoudt wat er nog in je koelkast of voorraadkast ligt. Je maakt er niet alleen lijstjes mee, maar kunt voor ieder product ook de vervaldatum ingeven.

Uiteraard moet je wel wat tijd vrijmaken om de app up-to-date te houden, maar in de supermarkt zal je dan wel in enkele seconden zien wat je niet hoeft te kopen. En om je op weg te helpen, zitten heel wat frequente artikelen al klaar in de bibliotheek van de app.

De applicatie is erg handig voor gezinnen, want je kunt de lijstjes met elkaar delen. Zo vermijd je dus dat iedereen met hetzelfde product thuiskomt. De app geeft je ook een goed gevoel, want een teller houdt bij hoeveel je bespaard hebt. Uiteraard is deze manier van werken niet alleen een oplossing voor voedselverspilling, je kunt er ook heel wat geld mee uitsparen.

Download No Waste voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .


4. Listonic

Een groot deel van onze voedselverspilling kunnen we al in de supermarkt tegengaan. Een ouderwets boodschappenlijstje is een van de beste manieren om enkel dingen te kopen die je echt nodig hebt. Tegenwoordig kan dat natuurlijk ook gewoon digitaal met je smartphone. Er bestaan verschillende apps waarmee je boodschappenlijstjes maakt, maar een bekend voorbeeld is Listonic. Om tijd te besparen doet de app suggesties voor producten die heel vaak in ons winkelkarretje liggen. Telkens wanneer je merkt dat iets op is, kan je dit eenvoudig en snel aan je lijstje voor je volgende supermarktbezoek toevoegen.

De app sorteert producten per rayon in de supermarkt. Zo weet je dus meteen wat je nodig hebt wanneer je in de zuivelafdeling of de afdeling groeten & fruit staat. Uiteraard synchroniseert deze app ook boodschappenlijstjes, zodat ook andere gezinsleden er in de supermarkt gebruik van kunnen maken. Tot slot kan je in de app ook aangeven hoeveel iets kost, zodat je op voorhand weet wat je uitgaven ongeveer zullen bedragen.

Download Listonic voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .


5. Froenten

Wie duurzaam met voedsel wil omgaan, denkt best even na welke groenten en fruit per seizoen beschikbaar zijn. Dat is ook goed tegen voedselverspilling omdat de voorraad van die producten op dat moment erg groot is. . Als we met z’n allen seizoenproducten kopen, dan zal er dus veel minder voedsel op de afvalberg verdwijnen. Ook hier bestaan uiteraard verschillende apps voor die als leidraad in de supermarkt kunnen dienen.

Froenten maakt duidelijk welke stukken groenten en fruit in onze regio per seizoen vers te verkrijgen zijn. De app doet nog meer, want je krijgt ook handige bewaartips, zodat je producten minder snel rotten. En als je inspiratie nodig hebt, bezorgt de app je ook enkele recepten zodat je weet wat je bijvoorbeeld met je asperges in de lente of met je witloof in de winter kunt koken. Deze app is helaas niet beschikbaar voor iOS.

Download Froenten voor AndroidNieuw venster


6. Empty Fridge

Mogelijk heb je wel de intentie om niet meer aan voedselverspilling te doen, maar heb je geen idee wat je met overschotten van producten in je koelkast moet aanvangen. Daarom geeft de app Empty My Fridge je inspiratie in de vorm van handige recepten. Je zoekt hiervoor eenvoudig per product en de app toont je wat je ermee kunt aanvangen.

Uiteraard kan het zijn dat je alsnog naar de supermarkt moet om andere ingrediënten te kopen, maar op die manier vermijd je wel dat je er nog zoveel voedsel verloren gaat. En als je iets lekker vond, dan kan je dat recept gemakkelijk bewaren.

Download Empty Fridge voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .


Er zijn nog andere manieren om je steentje bij te dragen aan onze planeet. Zo kan je je oude gsm inruilen, zodat de grondstoffen hergebruikt worden. Met Don’t Miss The Call krijg je er bovendien nog geld voor ook. Het enige wat jij moet doen, is langskomen in een Proximus Shop in je buurt.

Check nu wat je gsm waard is

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie