Traag internet? Je wifi versterken doe je met deze tips

Gepubliceerd op 21/06/2021 in Gouden tips van…

Wel verbinding maar geen internet? Of zit je thuis met een trage verbinding? Goed nieuws: het wifi-signaal versterken kan je zelf op een vrij eenvoudige manier doen.

Traag internet? Je wifi versterken doe je met deze tips

Traag internet oplossen en je wifi versterken is geen overbodige luxe, in tijden waarin steeds meer zaken in je huis online zijn verbonden. En waarbij jij zit te surfen, terwijl de kinderen tegelijk Netflix streamen of aan het gamen zijn. Je wifi-modem opnieuw opstarten is daarbij niet altijd niet altijd voldoende om problemen op te lossen. Daarom geven we vijf goede tips voor je draadloos internet, zodat je in het hele huis op volle snelheid verbonden bent:

1. Denk aan wifi-stoorders in huis

Zo kunnen alle toestellen die werken via bluetooth een invloed hebben op de internetverbinding. Hou hiervan wat afstand met je wifi-modem of -router. Ook je deurbel en de verlichting kunnen elektrische storingen geven. Soms ligt het probleem zelfs bij de microgolfoven, verwarming en lift in de gang van je appartementsgebouw.

Verbind ook geen oudere laptops of smartphones via wifi. Toestellen van meer dan vijf jaar oud kunnen de snelheid op alle andere verbonden toestellen op de zogenaamde access points naar beneden halen. Beter is het om die oude laptop niet via het wifi-netwerk aan te sluiten, maar via de klassieke netwerkkabel.

2. Plaats de b-box centraal én correct

Door het toestel in het midden van de woning te zetten zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk van het wifi-signaal verloren gaat. En zo versterk je het maximaal, met de beste snelheid. Twee andere zaken waarop je moet letten:

  • Plaats de b-box op tafelhoogte en niet op de grond.
  • Zet de b-box niet in een kast en vermijd elektriciteitskabels vlakbij.

3. Optimaliseer je wifi via je MyProximus-app

Iedereen in je straat heeft tegenwoordig wifi. Daarom zit je elkaar vaak ook wat in de weg. Gelukkig kan je zelf een aantal zaken doen om alles vlotter te laten gaan, zonder dat je in de weer moet met extra wifi repeaters of multiroom wifi:

Wist je dat je met de MyProximus-app gratis de wifi-verbinding van je toestellen kan optimaliseren, testen en beheren? Zoek in het diensten-gedeelte van je app naar ‘wifi beheer’. De MyProximus-app controleert of er een probleem is en geeft je advies over hoe je het kan oplossen.

Andere functies zijn ook beschikbaar, zoals:

  • Analyse van de wifi-verbinding in elke kamer. Analyseer en krijg informatie over de wifi-verbinding in de kamer van je keuze. Ontvang een gepersonaliseerde aanbeveling om deze te verbeteren en houd de verschillende resultaten van je tests bij.
  • Wifi-toegangsbeheer. Onderbreek de wifi-toegang voor het slapengaan van je kinderen of tijdens een familiediner.
  • Delen van je wifi-wachtwoorden. Maak het gasten makkelijker om te verbinding met het netwerk.
Controleer nu of je (gratis) smart wifi-functie actief is

4. Ga voor een Wi-Fi Booster

In heel wat gevallen zal je internetverbinding niet meer traaf zijn op het gelijkvloers, maar kan het nog heel wat beter op de eerste verdieping. Dit check je per kamer in huis in detail, via de MyProximus-app. Op basis van de resultaten uit deze tests kan je in bepaalde ruimtes de wifi versterken. Enkele oplossingen zijn de zogenaamde Wi-Fi Boosters (of Wi-Fi Extenders, powerline adapters (PLC), Wi-Fi Repeaters of wifi-versterkers). Plaats deze op een centrale plaats op de eerste verdieping.

De wifi-versterker verbetert het signaal in kamers met een minder sterk wifi-signaal, vanuit de b-box zelf. Bij ons kan je zo’n Wi-Fi Booster al in een paar klikken bestellen.

5.En tot slot: check je wifi-verbinding

Nu je je wifi versterkt hebt is het tijd om nog een laatste keer overal de internetsnelheid te testen. Gebruik hiervoor opnieuw de MyProximus-app. Vergelijk de resultaten eventueel ook met de échte download- en uploadsnelheid die je woning binnenkomt. Sluit daarvoor je laptop rechtstreeks aan op de b-box zelf, met een netwerkkabel. Zo zie je direct aan hoeveel snelheid je via wifi inboet. Want hoe dan ook: het is onvermijdelijk dat je dat doet.

Wil je surfen, streamen én gamen, zonder je zorgen te maken over de internetsnelheid? En tegelijk helemaal klaar zijn voor de toekomst? Wel, dan is fiber tot in je woning de ideale oplossing. Check of het ook al beschikbaar is voor jou!

Ontdek alles over fiber tot in je woning

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie