Facebook gehackt? Dit kan je doen
Gepubliceerd op 30/09/2024 in Gouden tips van…
Je hebt het vast al eens gezien: Facebookvrienden die opeens bizarre updates plaatsen op hun tijdlijn of je taggen in een rare foto of in een comment onder een linkpost. Misschien kreeg je al eens een vaag berichtje van een kennis die je al lang niet meer gesproken hebt. Dan is de kans groot dat zijn of haar account gehackt is. Dit kan je doen:
Wat als het Facebook-account van een vriend gehackt is?
Je vriend(in) moet zelf de nodige stappen zetten om het gehackte account terug te krijgen, maar jij kan daar wel bij helpen. Ga daarvoor naar zijn of haar profielpagina en klik op de drie bolletjes rechts onder de coverfoto. Klik daar op “Profiel rapporteren” en selecteer de optie “Iets over dit profiel”. Daar krijg je verschillende redenen om het profiel te rapporteren aan Facebook. Selecteer in dit geval “Scam, fraude of imitatie van iemand anders”. Roep vervolgens andere vrienden op om hetzelfde te doen voor de hacker meer schade kan aanrichten en bijvoorbeeld phishingberichten gaat sturen naar andere contacten.
Als je vriend geen toegang meer heeft tot zijn of haar account omdat het is overgenomen door iemand anders, verwijs je je vriend naar het gedeelte “Gehackte accounts” van het Meta Helpcentrum.
Hoe weet je of jouw Facebook-account gehackt is?
Er zijn enkele zeer duidelijke tekenen die erop wijzen dat je account overgenomen werd door iemand anders:
- Je kan niet meer aanmelden of de tweestapsverificatie werkt niet meer.
- Je e-mailadres of wachtwoord is gewijzigd.
- Je naam of geboortedatum is gewijzigd.
- Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent.
- Je profielfoto is gewijzigd.
- Er zijn berichten, opmerkingen en chatberichten gepost die jij niet hebt geschreven.
- Je krijgt een chatbericht of melding van Facebook waarin staat dat iemand zich probeert aan te melden.
- Je krijgt een e-mail van Facebook waarin staat dat er een e-mailadres of mobiel telefoonnummer is toegevoegd of verwijderd uit je account, of dat je wachtwoord is gewijzigd.
Wat als jouw Facebook-account gehackt werd?
Als jouw account zelf in handen gevallen is van iemand anders, kan je de wijzigingen van de hackers proberen terug te draaien. Kan je nog inloggen in je eigen account? Verander dan zo snel mogelijk het wachtwoord en schakel de tweestapsverificatie (opnieuw) in. Kies een betrouwbaar toestel om de tweede verificatie te activeren, bijvoorbeeld je smartphone. Als je jouw wachtwoord van Facebook ook ergens anders voor gebruikt, pas het dan aan op alle tools en toestellen.
Als je geen toegang meer hebt tot het e-mailadres of mobiele telefoonnummer dat aan je Facebook-account is gekoppeld, zijn er nog een aantal stappen die je kan proberen om je account te herstellen:
- Gebruik een ander mobiel telefoonnummer of e-mailadres dat als back-up toegevoegd was aan je account.
- Controleer of je je mobiele telefoonnummer of e-mailadres correct hebt ingevoerd bij het aanmelden. Probeer bij het invoeren van een mobiel telefoonnummer om de landcode toe te voegen. +1 is bijvoorbeeld de landcode van de Verenigde Staten.
- Neem contact op met je e-mailprovider om te zien of ze je kunnen helpen de toegang tot je e-mailaccount te herstellen.
Als dat werkt, volg je de stappen om je wachtwoord te resetten.
Lukt dat ook niet? Dan zal je de hulp van Meta zelf moeten inschakelen om je account terug te krijgen. Dat kan je doen via het Meta Helpcentrum.
Hoe voorkom ik dat mijn Facebook-account gehackt wordt?
Natuurlijk wil je niet dat jouw account nog een keer ten prooi valt van criminelen. Met deze vier belangrijke tips geraak je al een heel eind:
1. Kies een sterk wachtwoord
Een degelijk wachtwoord is letterlijk en figuurlijk de key om te voorkomen dat je Facebook gehackt wordt.
En wat je ook doet: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor zowel je mailbox als Facebook-account. Voor je verschillende accounts raden we aan om telkens een ander wachtwoord te kiezen. Verander ook regelmatig van wachtwoord. Een keer om de drie maanden is een mooi begin. Maar let er dan wel op dat je een volledig nieuw paswoord kiest en niet slechts een letter of cijfer verandert!
2. Houd valse profielen op afstand
Krijg je een vriendschapsverzoek van iemand die je helemaal niet kent? Dat is al een goede reden om de alarmbellen te luiden en die persoon vooral niet toe te voegen. Stuurt die persoon je meteen ook een chatbericht? Reageer er dan vooral niet op en blokkeer het gesprek meteen.
Een vals profiel herken je vooral aan volgende zaken. De persoon in kwestie ...
- ... stuurt je berichtjes in gebrekkig Engels.
- ... is heel knap en heeft uitsluitend modellenfoto’s op zijn of haar profiel staan.
- ... komt qua profiel verdacht goed met je overeen. Dezelfde interesses, woonplaats, ...
- ... heeft heel veel vrienden, of net amper een paar. Helemaal verdacht is het als het aantal vrienden niet wordt weergegeven.
- ... tagt heel veel mensen in zijn of haar foto’s.
- ... heeft geen of heel weinig statusupdates op zijn of haar profiel staan.
Let ook op voor vriendschapsverzoekjes van iemand uit je omgeving. Zeker als die persoon al een Facebook-account heeft. Of iemand is die je nooit op Facebook verwacht, zoals je oma. Het is immers makkelijk om jezelf voor een ander uit te geven en een nieuw, vals profiel te maken.
3. Houd je Facebook-account privé voor onbekenden
Oplichters proberen je vaak ook heel persoonlijk aan te spreken, met informatie die enkel mensen weten die je echt kennen. Ze halen deze uit alles wat online over je te vinden is, zoals je blog. Maar ze kammen ook je jouw account op Facebook uit. Belangrijk dus om deze goed afgesloten te houden voor criminelen.
4. Let op met links en attachments. Ja, zelfs van vrienden.
Als het account van een van je vrienden gehackt wordt, is dat vaak met de bedoeling om anderen geld of informatie af te troggelen. Je krijgt dan een vreemd berichtje met een link, met de vraag om erop te klikken. Of je vriend lijkt in een noodsituatie te zitten en vraagt of je even wat geld kan storten om hem te helpen. En jij doet dat gewoon, omdat je de persoon toch kent.
Let hier dus altijd heel goed mee op. Klik niet zomaar op een link, ook niet van een goede vriend en zeker niet als je de persoon amper kent of er nooit eerder mee chatte. Let ook op het taalgebruik en de boodschap. Twijfel je of iets echt is? Bel dan even naar die vriend om te controleren, zo trap je niet in de val.
Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun