Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Hoe voorkom je dat je Facebook-account gehackt wordt?

Gepubliceerd op 03/08/2017 in Gouden tips van…

Hoe voorkom je dat je Facebook-account gehackt wordt?

Geef criminelen geen kans om je account over te nemen.

Je hebt het vast zelf al gezien: zo’n vreemde update van een Facebookvriend op je tijdlijn. Je wordt getagd in een reeks vage foto’s van zonnebrillen van je bestie. Of je krijgt een vaag berichtje van een verre Facebookkennis, die je al lang niet meer hebt gesproken.

Yep, zij zijn wellicht ten prooi gevallen van hackers. Supergênant en lastig te bestrijden, eenmaal je er het slachtoffer van bent geworden. En het heeft best wel een grote impact, want social media maken tegenwoordig een belangrijk deel van je leven uit.

Maar hoe zorg je ervoor dat het jou niet overkomt? Dit zijn alvast 4 belangrijke tips:

 1. Draag zorg voor je wachtwoord

  Een sterk wachtwoord is letterlijk en figuurlijk de key om hackers uit je account te houden. Hoe je deze het best kiest, legde ik al uitgebreid uit ineen eerder artikel.

  Daarnaast let je best ook op het volgende:

  • Wat je ook doet: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor zowel je mailbox als Facebook-account. Voor je verschillende social media-accounts raad ik je ook aan om telkens een ander wachtwoord te kiezen.
  • Verander regelmatig van wachtwoord. Een keer om de drie maanden is een mooi begin. Maar let er dan wel op dat je een volledig nieuw paswoord kiest en niet slechts een letter of cijfer verandert!
  • Switch van wachtwoord, van zodra je ook maar iets verdacht merkt. En dat kan echt van alles zijn: een post die je niet zelf geplaatst hebt, maar ook een mailtje over een aanmelding op je account vanop een onbekend apparaat. Bij de minste twijfel: veranderen dat paswoord!
 2. Hou valse profielen op afstand

  Krijg je een vriendschapsverzoek van iemand die je helemaal niet kent? Da’s voor mij genoeg reden om de alarmbellen te luiden en die man of vrouw niet toe te voegen.

  Een vals profiel kan je met name aan volgende zaken herkennen. De persoon in kwestie ...

  • ... stuurt je berichtjes in gebrekkig Engels.
  • ... is heel knap en heeft uitsluitend modellenfoto’s op zijn of haar profiel staan.
  • ... komt qua profiel verdacht goed met je overeen. Dezelfde interesses, woonplaats, ...
  • ... heeft heel veel vrienden, of net amper een paar. Helemaal verdacht is het als het aantal vrienden niet wordt weergegeven.
  • ... tagt heel veel mensen in zijn of haar foto’s.
  • ... heeft geen of heel weinig statusupdates op zijn of haar profiel staan.

  Maar let ook op voor vriendschapsverzoekjes van iemand uit je omgeving. Zeker als die persoon al een Facebook-account heeft of iemand is die je nooit op Facebook verwacht, zoals je oma. Het is immers makkelijk om jezelf voor een ander uit te geven en een nieuw, vals profiel te maken.

 3. Hou je Facebook-profiel privé voor onbekenden

  Oplichters proberen je vaak ook heel persoonlijk aan te spreken, met informatie die enkel mensen weten die je echt kennen. Ze halen deze uit alles wat online over je te vinden is, zoals je blog. Maar ze kammen ook je Facebook-profiel uit. Belangrijk dus om deze goed afgesloten te houden voor criminelen.

  Hoe je dat precies doet, leggen we je van naaldje tot draadje uit in een speciaal artikel hierover.

 4. Let op met links en attachments. Ja, zelfs van vrienden.

  Een andere manier om je te benaderen is via een gehackte Facebook-account van een van je vrienden. Je krijgt dan een vreemd berichtje met een link, met de vraag om erop te klikken. En jij doet dat gewoon, omdat je de persoon toch kent.

  Denk toch maar twee keer na voor je dat doet. Zeker als ...

  • ... het linkje uit het niets komt. Je vriend sprak nooit eerder over het onderwerp van de link.
  • ... de persoon in kwestie je normaal nooit een berichtje stuurt. Een verre kennis, bijvoorbeeld.
  • ... de tekst bij het berichtje in een andere taal is. Of de manier waarop je vriend spreekt helemaal anders dan normaal is.
Heb je iets verdacht gespot op Facebook?

Een vreemd berichtje of rare statusupdate bij een vriend viel je meteen op? Laat het dan zo snel mogelijk aan die persoon weten. Meestal valt Facebook-hacking niet op bij de persoon in kwestie zelf, maar enkel bij zijn of haar Facebookvrienden. De criminelen snel stoppen is dan de boodschap.

Naast deze tips is het ook belangrijk om je smartphone, tablet of laptop te beschermen met goede antivirussoftware. Voor als het toch misgaat.

Daarom krijg je nu van ons een maand Norton Mobile Security gratis bij elk nieuw abonnement met mobiel bellen, zoals Mobilus en onze all-in Tuttimus. Ga er vandaag nog voor.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: