Volvo Cars Gent vertrouwt op fiber

Gepubliceerd op 13/10/2020 in Klantenverhalen

Volvo Cars Gent vertrouwt op fiber

In een moderne wagen zitten er duizenden onderdelen. Hoe zorg je dat het juiste onderdeel op het juiste moment in de fabriek klaarstaat? Volvo Cars Gent vertrouwt op fiber om daar zekerheid over te hebben.

De Volvo-fabriek in Gent bestaat uit een grote ‘hoofdfabriek’ met daarrond een vijftal magazijnen en bijhuizen. ‘Die bijhuizen hebben we via een fiberverbinding met de hoofdfabriek geconnecteerd, zodat de productiesystemen voortdurend in contact kunnen komen met die magazijnen om aan te geven welke onderdelen wanneer nodig zijn’, zegt IT Infrastructure Engineer Geert De Meyer. ‘In een zo’n bijhuis worden bijvoorbeeld de motoren gebouwd. Het is natuurlijk absoluut cruciaal dat de juiste motor wordt geleverd precies op het moment dat de juiste wagen hem nodig heeft. Heel dat proces verloopt dus just in time.’

Ons magazijn is nu via fiber met de hoofdfabriek geconnecteerd. De leveringen gebeuren vlotter en precieser.

Geert De Meyer, IT Infrastructure Engineer bij Volvo Cars Gent

Werkorder printen

De bijhuizen en hoofdfabriek waren vroeger ook al met elkaar verbonden, zegt Geert, aanvankelijk met ISDN-lijnen en daarvoor zelfs met 600 Baud-lijnen. Doordat de Volvo-fabriek almaar groter werd, de productie complexer werd en het productievolume sterk steeg, drong een overstap naar fiber zich op. ‘Nu werkt alles vlotter en precieser’, zegt Geert.

‘Er is bijvoorbeeld ooit een tijd geweest dat werkorders in het magazijn afgeprint werden en dat een magazijnier dan manueel de stukken bij elkaar moest zoeken. OK, de fabriek was toen ook nog een stuk kleiner, maar zo heb je natuurlijk wel een veel grotere kans op fouten dan wanneer alles automatisch gebeurd. Via scanningtechnologie is het nu bijvoorbeeld bijna onmogelijk dat er nog een verkeerd stuk geleverd wordt.’

Volvo bouwt sinds 1965 auto’s in Gent. Momenteel lopen de XC40 en de V60 er van de band. De ongeveer 6.500 medewerkers schroefden vorig jaar meer dan 206.000 wagens in mekaar. Het is de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen.

Meer klantenverhalen over fiber:

Fiber tot in uw bedrijf?

Verifieer de beschikbaarheid

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One