Vaigo stroomlijnt flexibele mobiliteit bij Proximus

Gepubliceerd op 16/09/2021 in Inspireren

Vaigo stroomlijnt flexibele mobiliteit bij Proximus

Ons naar kantoor verplaatsen? Dat bepalen we vandaag liefst zelf – en zo flexibel mogelijk. Vaigo lost die verwachtingen in. Tom Broos en Roeland Vanrenterghem vertellen hoe hun mobiliteitshub bijdraagt tot de duurzame visie van Proximus.

Proximus zet voortdurend in op een verdere verduurzaming van zijn processen. Daarin speelt ook mobiliteit een belangrijke rol. De medewerkers beschikken via het cafetariaplan al een tijdje over een mobiliteitsbudget. Om zijn duurzame visie kracht bij te zetten, schakelde Proximus onlangs nog enkele tandjes hoger met een vernieuwd en nog flexibeler mobiliteitsbeleid.

Integratie in bedrijfsprocessen

“Proximus stelde vast dat de aanwezige softwareoplossingen op hun beperkingen botsten”, legt Tom Broos uit, die samen met Roeland Vanrenterghem Vaigo oprichtte. “Rond mobiliteit as a service zijn op de markt tal van hippe apps voorhanden, maar die zijn weinig tot niet op de bedrijfsprocessen afgestemd. Het komt er immers op aan van het mobiliteitsbudget in lijn te brengen met de wensen van de hr-afdeling, maar tegelijk ook te zorgen voor een gestroomlijnde facturatie en maximaal gebruiksgemak.”

Comfort voor werkgever en werknemer

“Dat is nog niet alles”, vult Roeland aan. “Binnen een onderneming vragen verschillende doelgroepen ook nog eens om een aparte oplossing. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer specifieke afspraken met de vakbonden gelden, of bij de overnames. We hielden bij de creatie van Vaigo bijgevolg niet de meest sexy oplossing voor ogen, maar wel die met het grootste comfort voor zowel de werkgever als de werknemer.”

We hielden bij de creatie van Vaigo een maximaal comfort voor ogen, zowel voor de werknemer als de werknemer.

Roeland Vanrenterghem, oprichter van Vaigo

Persoonlijk mobiliteitsbudget

Vaigo biedt de mogelijkheid om de mobiliteitsopties volledig aan te passen aan de noden van de medewerkers en de locatie van het bedrijf. Iedereen maakt vlot zijn keuze uit tal van vervoersmodi en wendt daartoe zijn persoonlijke mobiliteitsbudget aan. “Elke medewerker bepaalt vrij hoe en wanneer hij zich wil verplaatsen: per fiets, trein, metro, leasingwagen, elektrische wagen, enzovoort. Die aanpak bevordert zowel de flexibiliteit als de duurzaamheid, aangezien het perfect mogelijk is om je firmawagen op een zonnige dag thuis te laten en voor de trein of bikelease te opteren”, legt Tom uit.

Flexibiliteit én duurzaamheid worden bevorderd: de firmawagen op een zonnige dag ruilen voor de fiets is perfect mogelijk.

Tom Broos, oprichter van Vaigo

Integraties

De mobiliteitshub van Vaigo stroomlijnt ook alle achterliggende processen. De hub integreert en beheert bijvoorbeeld alle kosten met betrekking tot de gekozen mobiliteitsoplossingen. Roeland: “Vaigo biedt connecties met onder meer De Lijn, NMBS, TEC en meer. Het is voor de klant ook mogelijk om extra dienstverleners in Vaigo op te nemen. Op die manier kwam op vraag van Proximus de integratie met Powerdale tot stand.”

Elektrisch laden thuis

Powerdale is gespecialiseerd in de infrastructuur voor elektrisch laden, zoals laadpalen, slimme kabels en een softwareplatform dat het onder meer mogelijk maakt om laadpalen te reserveren en laadbeurten vanop afstand te registeren. “Proximus beschouwt elektrisch rijden als een cruciale factor voor een toekomstgerichte en duurzame mobiliteit en bijgevolg ook als een onmisbare schakel binnen zijn Vaigo-omgeving”, aldus Roeland.

Wanneer een teamlid van Proximus beslist om over te schakelen op elektrisch rijden, voert Vaigo de nodige bestellingen en controles uit. Het faciliteert ook de registratie van het stroomverbruik in real time en de toewijzing ervan binnen het mobiliteitsbudget van de medewerker.

Voortrekkersrol

Tom stelt vast dat Proximus een voortrekkersrol vertolkt op het vlak van duurzame en flexibele mobiliteit. “Proximus maakt met zijn dienstverlening het nieuwe werken mogelijk, maar is als werkgever uiteraard ook zelf rechtstreeks betrokken. Het bedrijf was een van de eerste om zich over de toekomst van het kantoor te buigen.”

Mobiliteit beweegt

De oprichters van Vaigo verwachten dat mobiliteit zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen. “Veel werknemers vinden het niet vanzelfsprekend om de wagen helemaal links te laten liggen”, legt Tom uit. “Ik acht het nu wel al mogelijk om de auto voor een aantal verplaatsingen thuis te laten. Veel gezinnen kopen vandaag een ruime diesel- of benzinewagen in functie van die ene skivakantie, terwijl een elektrische wagen alle 51 andere weken perfect volstaat. Ik ben ervan overtuigd dat het mobiliteitsbudget gezinnen stimuleert om voor die skitrip bijvoorbeeld de nachttrein naar Wenen in overweging te nemen.”

Bekijk de video

Tom Broos en Roeland Vanrenterghem studeerden samen af als econoom. Nadat ze een tijdje elk hun eigen weg gingen, stelden ze samen de behoefte aan een procesgerichte mobiliteitshub vast. Ze brachten VaigoNieuw venster in 2018 op de markt.

Voor zijn mobiliteitsplan vertrekt Proximus van zijn ecologische voetafdruk en de voordelen voor de medewerkers.

Zo pakt Proximus dat aan

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One