Trouwe viervoeter versnelt innovatie

Gepubliceerd op 07/04/2022 in Innoveren

Voor een robot op wielen is een klein niveauverschil al vaak een onoverkomelijke drempel. Dat is niet zo voor robothond Spot. In combinatie met 5G opent die de deur naar een compleet nieuwe benadering van ondersteuning en automatisering.

Trouwe viervoeter versnelt innovatie

“De voorbije jaren zagen we een enorme versnelling in de vraag naar robotdiensten”, zegt Edy van Acker, CEO bij Computer Checkpoint. Het bedrijf is ruim dertig jaar actief rond informatica en multimedia, maar biedt sinds enkele jaren ook humanoïde robots aan. Het zijn toestellen die zich het best lenen voor interactieve, intelligente taken, zoals onthaal en assistentie. “Tijdens de coronacrisis vroegen bedrijven onder meer naar robots die de temperatuur konden meten van bezoekers.”

Als eerste Belgische bedrijf heeft Computer Checkpoint zijn aanbod uitgebreid met Spot van de Amerikaanse robotontwikkelaar Boston Dynamics. Spot is een robothond. Het toestel rolt niet over de grond op wielen – zoals de meest gangbare modellen – maar loopt op vier poten, net als een hond. “Dat biedt een enorm voordeel”, legt Edy uit. “Spot is op zowat elk terrein inzetbaar: op oneffen ondergrond, op gras, enzovoort. De robot stapt over drempels en kan een trap oplopen.”

Met Spot kun je vanop veilige afstand beelden maken en metingen uitvoeren op locaties die voor de mens niet toegankelijk of gewoon veel te gevaarlijk zijn.

Edy van Acker, CEO bij Computer Checkpoint

Gevaarlijke situaties en onbemande sites

De inzetbaarheid van Spot biedt heel wat nieuwe mogelijkheden. Het is immers mogelijk om Spot van camera’s en meetapparatuur te voorzien en vanop afstand te besturen. “Zo kun je vanop veilige afstand beelden maken en metingen uitvoeren op locaties die voor de mens niet toegankelijk of gewoon veel te gevaarlijk zijn”, zegt Edy. “Bij een risico op een gaslek, bijvoorbeeld, kan Spot ter plaatse checken of er ontploffingsgevaar bestaat. Of de brandweer kan Spot vooruitsturen om een gevaarlijke situatie te verkennen.” Evengoed staat de robothond in voor de bewaking van onbemande sites.

Helemaal interessant wordt het wanneer Spot zich laat inschakelen binnen een geautomatiseerd proces. “Ik denk bijvoorbeeld aan de visuele inspectie van een pijpleiding op een industriële site”, zegt David De Meyer, B2B-manager bij Computer Checkpoint. “Je kan Spot programmeren om een dagelijkse controleronde te lopen en daarbij videobeelden te maken van leidingen en meters. Analyse van die beelden met AI laat dan toe meteen een afwijking te signaleren.” Trouwens, ook Spot zelf maakt gebruik van AI. “Dat doet hij bijvoorbeeld om hindernissen op zijn route te ontwijken.”

Connectiviteit via 5G

Het voorbeeld toont aan hoe een robot als Spot de missing link kan vormen in de automatisering van bepaalde processen. Niet bij elke industriële installatie is het gebruik van IoT rechtstreeks mogelijk om data te verzamelen. Wanneer Spot op die locaties beelden neemt of metingen uitvoert, is het alsnog mogelijk om vanop afstand de nodige data te verkrijgen. “5G vormt daarbij het sluitstuk van het verhaal”, zegt Philippe Soutaer, 5G Innovation Platform Lead bij Proximus.

5G zorgt voor een uniforme, altijd aanwezige connectie met hoge snelheid en zonder vertraging, waar je de robot ook heen stuurt vanop afstand.

Philippe Soutaer, 5G Innovation Platform Lead bij Proximus

Standaard gebeurt de aansturing van Spot over het wifinetwerk waarmee Spot verbonden is of zelf uitstraalt. Dit betekent dat er ofwel wifi aanwezig moet zijn of dat de operator die Spot aanstuurt in de buurt van de robot moet zijn. “Maar op grote industriële sites is er niet overal wifi beschikbaar”, legt Philippe uit.

“In dat geval zorgt 5G voor een uniforme en constante connectie met Spot, zonder latency, zodat de robot beelden en andere data probleemloos en in real time door kan sturen.” Computer Checkpoint en Proximus bouwden samen een opstelling waarmee Spot op 5G geconnecteerd werd en over 5G kon aangestuurd worden. “Het voelt aan alsof je de robot met een klassieke afstandsbediening bestuurt”, zegt David, “Zo snel gaat het, wat van de connectie via 5G een heel krachtig instrument maakt..”

Co-creatie dankzij het 5G innovation platform

Computer Checkpoint en Proximus voerden de testen met Spot uit in de context van het 5G innovation platform. “We zetten hiermee sterk in op co-creatie”, besluit Philippe. “We gaan de set-up samen verder opschalen, zodat we ook testen kunnen doen waarbij we met een hele vloot robothonden tegelijk werken. Er komen alleen maar nieuwe mogelijkheden bij.”

Computer Checkpoint is al meer dan dertig jaar actief rond informatica en multimedia. Het bedrijf biedt zijn diensten aan via winkels in Aartselaar, Eeklo, Lokeren, Oostakker, Sint-Denijs-Westrem en Wetteren.

Edy van Acker is CEO bij Computer Checkpoint.

David De Meyer is B2B-manager bij Computer Checkpoint.

Philippe Soutaer is 5G Innovation Platform Lead bij Proximus.

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One