Dit is al mogelijk

Gepubliceerd op 07/10/2019 in Inspireren

Dit is al mogelijk

We kijken zo reikhalzend uit naar hoe digitale innovatie ons in de toekomst zal kunnen helpen, dat we soms over het hoofd zien dat het ons bedrijfsleven vandaag al aanzienlijk kan verbeteren. De mogelijkheden zijn enorm. We pikken er de meest toepasbare voor u uit.

Artificiële intelligentie breekt door in HR

Steeds meer bedrijven experimenteren met artificiële intelligentie of AI in hun HR. AI kan immers helpen om geschikte kandidaten sneller en beter te selecteren. Sommige bedrijven melden nu al dat hun aanwervingssnelheid met 85% is toegenomen dankzij AI. Het neemt momenteel vooral de basistaken over van HR-medewerkers, zoals de eerste grove selectie van kandidaten of de basisadministratie.

Daarnaast kunnen chatbots met artificiële intelligentie een HR-departement ook heel wat werk uit handen nemen door terugkerende basisvragen van medewerkers te beantwoorden, zoals hoeveel vakantiedagen ze nog hebben. HR-medewerkers hoeven echter niet te vrezen dat AI hun banen zal wegnemen, integendeel. Onderzoek van het Wereld Economisch Forum heeft immers aangetoond dat 75 miljoen banen binnen afzienbare tijd zullen verdwijnen door artificiële intelligentie, maar er tegelijk ook 133 miljoen nieuwe banen zullen aangemaakt worden. Wel zal de jobinhoud aanzienlijk veranderen. Repetitieve taken zullen afgehandeld worden door AI, terwijl mensen de meer emotionele en dus verrijkende taken toegewezen zullen krijgen.

Artificiële intelligentie kan HR heel wat werk uit handen nemen door terugkerende basisvragen van medewerkers te beantwoorden.

De gerobotiseerde landbouwer

De landbouwsector wordt gewoonlijk als erg traditioneel en behoudsgezind beschouwd. En toch zien we sinds kort net in deze sector de meest opvallende technologische innovaties op en rond het veld verschijnen. De landbouw staat dan ook al een tijdje voor enorme uitdagingen. Traditionele landbouwmethoden kunnen de door de markt vereiste efficiëntieverbeteringen nauwelijks bijhouden.

En landbouwers in ontwikkelde landen hebben een groot tekort aan werkkrachten. Na jaren van strijd om het hoofd boven water te houden, lijken landbouwers nu hun heil te vinden in robotica en vooruitstrevende sensoren. Zo bieden de combinaties van Machine-to-Machine, Internet of Things en artificiële intelligentie ongeziene nieuwe mogelijkheden om kweekprocessen te optimaliseren zonder menselijke interventie.

Nieuwe sensortechnologie in combinatie met geomapping en drones maken het mogelijk om nauwkeuriger en sneller te bepalen wanneer aanplantingen rijp zijn voor de oogst, waarna robots het veld opgestuurd worden om planten en vruchten te plukken of te maaien. Ook in veebedrijven zijn vandaag al robots actief. Boerderijen van gemiddelde omvang laten hun koeien vandaag al automatisch melken wanneer sensoren zien dat de uier vol zit, en schapen zijn het intussen al gewend om gehoed te worden door drones.

Na jaren van strijd om het hoofd boven water te houden, lijken landbouwers nu hun heil te vinden in robotica en vooruitstrevende sensoren.

De vliegende koerier

Niet alleen landbouwers hebben de mogelijkheden van drones ontdekt. Ook de transport- en logistieksector lonkt al langer naar de onbemande vliegtuigjes. Vijf jaar geleden al kondigde Jeff Bezos, CEO van Amazon, zijn droneleveringen aan. Die zijn er nog altijd niet, maar enkel omdat de overheid ze tegenhoudt. In België lijkt de overheid soepeler.

Zo worden drones momenteel volop uitgetest in de haven van Antwerpen voor inspecties, maar ook voor transport van bijvoorbeeld medisch materiaal bij een ongeval. Enkele Belgische ziekenhuizen starten dit najaar dan weer met testvluchten met drones voor het transport van medische pakketten zoals menselijk weefsel, bloed- en urinestalen en apotheekbereidingen. In Nederland worden drones dan weer in magazijnen ingezet om voorraden te tellen, wat veel sneller en tot 40% goedkoper zou zijn dan manuele tellingen, verklaren de producenten.

Enkele Belgische ziekenhuizen starten dit najaar al met testvluchten met drones voor transport van medische pakketten.

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief