Wat is sovereign cloud?

Gepubliceerd op 19/07/2022 in Nieuws

Sovereign cloud is een cloudoplossing om gevoelige of confidentiële data die aan strikte regelgeving onderhevig zijn veilig op te slaan. De sovereign cloud garandeert dat alle data, waaronder metadata en persoonsgegevens, binnen de Europese Unie blijven en niet toegankelijk zijn vanuit het buitenland.

Wat is sovereign cloud?

Cloud security en geopolitiek

De toenemende opslag van data in de cloud doet belangrijke vragen rijzen. Op welke fysieke locatie staan de data opgeslagen? Wie heeft er toegang toe en wie controleert dat? Wie kan en mag die data uitwisselen? En waar naartoe? Het zijn allemaal vragen die onderwerp zijn van een bredere geopolitieke discussie. De Europese Unie neemt in die discussie het voortouw.

Dankzij sovereign cloud kan u genieten van de voordelen van de public cloud en houdt u uw data binnen de Europese Unie.

Europese regelgeving

Dataopslag in de cloud gebeurt in de praktijk grotendeels in de datacenters van hyperscalers, lees: de Amerikaanse techgiganten. Die afhankelijkheid wil de EU afbouwen, net als het risico op buitenlandse toegang tot de gegevens van Europese bedrijven. Denk maar aan het belang van data voor innovaties als artificiële intelligentie, waarin de EU pioniert. Nieuwe Europese regelgeving vraagt daarom aan bedrijven, organisaties en overheden om alle gevoelige, kritieke en confidentiële data voortaan enkel op eigen bodem te bewaren. Bedrijven moeten hun cloudstrategie hieraan aanpassen.

Schakel van de multicloud

Het antwoord bestaat uit sovereign cloud. Die cloudoplossingen garanderen dat alle data, waaronder metadata en persoonsgegevens, binnen de Europese Unie blijven en niet toegankelijk zijn vanuit het buitenland. Het gaat om 100% Europese clouds. Het risico dat een buitenlandse overheid aan een buitenlandse cloudspeler vraagt om data van Europese bedrijven of burgers vrij te geven, is er niet aan de orde.

Voordelen van sovereign cloud

Sovereign cloud vormt op die manier een nieuwe, onmisbare schakel in het multicloudlandschap. Multicloud heeft de toekomst. De datavolumes – en de verscheidenheid van de data – zullen alleen maar verder toenemen. Afhankelijk van de aard van de data biedt een andere cloudoplossing de beste optie. Sovereign cloud is daarbij de aangewezen deeloplossing voor gevoelige of confidentiële data die aan strikte regelgeving onderhevig zijn.

Ontdek onze sovereign cloud

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One