Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Is uw grootste klant echt uw beste klant?

Gepubliceerd op 02/05/2018 in Innoveren

Is uw grootste klant echt uw beste klant?

Digitale kanalen stuwen de verkoopcijfers de hoogte in. Onderzoek toont aan dat omnichannel shoppers drie keer meer omzet genereren dan singlechannel shoppers. Maar wat die studie niet vertelt, is dat die eerste klanten ook drie keer meer kosten dan de laatste. Is het sop de kool dan wel waard?

Flashback naar amper vijf jaar geleden. Het merendeel van de Belgen deed zijn aankopen vooral in een fysieke winkel. Fast forward naar vandaag. Consumenten willen een product in uw winkel zien, en bestellen op uw webshop. Ze verwachten meteen een bevestiging en binnen de 24 uur een levering. Kortom, consumenten zijn veranderd. Maar de focus van bedrijven is nog altijd dezelfde: zoveel mogelijk verkopen. Klopt die focus vandaag nog wel?

Van maximale verkoop naar minimale cost to serve

Veel bedrijven staren zich blind op verkoopcijfers. Dure marketingcampagnes die zich specifiek richten op consumenten die het snelst of het vaakst converteren, uitgebreide dienstverlening zoals gratis terugzendingen en ga zo verder. Daardoor lopen de kosten alsmaar hoger op. U verkoopt misschien wel meer, maar u houdt er toch minder aan over.

Omnichannel shoppers genereren drie keer meer omzet dan singlechannel shoppers 

Verborgen kosten

In dat geval wordt het tijd om de cost to serve te analyseren. In plaats van enkel te onderzoeken welk type klanten het meest aankoopt, kan het interessant zijn om dit te koppelen aan onderzoek naar welke klanten de minste kosten veroorzaken. Een volledige vrachtwagen leveren is bijvoorbeeld kostenefficiënter dan enkele dozen. Of misschien kunt u klanten belonen die steeds volle paletten bestellen? Om alle verborgen kosten tevoorschijn te toveren, zult u waarschijnlijk nieuwe data moeten aanspreken waarover uw salesdepartement niet beschikt: brandstofkosten, kosten van de dienst na verkoop … Pas dan ontstaat een helder beeld over uw grootste kosten. En kunt u gericht inzetten op het maximaliseren van uw winst.

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!