Digitaal verkeer aan lichtsnelheid

Gepubliceerd op 26/05/2020 in Innoveren

Nu bedrijven de digitalisering van hun processen versnellen, is er meer dan ooit nood aan een stabiele verbinding die de groeiende datavolumes makkelijk aankan. Glasvezel biedt het antwoord. Fiber biedt de upload-capaciteit en reactietijd die het digitale tijdperk nodig heeft.

Digitaal verkeer aan lichtsnelheid

Wilt u de kans ook grijpen en uw bedrijf op fiber connecteren?

Ontdek meer op onze site

Ook al hadden heel wat bedrijven al ervaring opgebouwd met cloudtoepassingen en thuiswerk, toch drukte de coronacrisis iedereen nog eens met de neus op de feiten. Digitalisering is de nieuwe norm. Maar om in die digitale wereld vlot en veilig toegang te hebben tot applicaties en data in de cloud – bijvoorbeeld voor videoconferenties of om samen te werken aan documenten – is een performante verbinding essentieel.

Die verbinding staat almaar vaker onder druk. Dat heeft alles te maken met het toenemende netwerkverkeer. Niet alleen het aantal gebruikers stijgt, ook het datavolume dat over het netwerk passeert, vertoont een opwaartse curve. Dat komt omdat we almaar vaker kiezen voor toepassingen die meer bandbreedte vragen: we doen videocalls, volgen webinars, delen zware mediabestanden, enzovoort.

Om het werken in de cloud nog comfortabeler te maken, zochten wij al lang naar een oplossing. Het hoofdkwartier werd direct aangesloten op fiber toen we hoorden dat Proximus het kwam aanleggen. Op die manier kan immers geprofiteerd worden van veel hogere verbindingssnelheden en een onbeperkt datadebiet. Gegevens kunnen veel sneller uit de cloud gehaald worden, en er kan ook veel sneller data nààr de cloud worden gestuurd.

A-Mode, Waarschoot

Zonder limieten

Terwijl het klassieke netwerk daarbij vroeg of laat tegen zijn limieten aanbotst, biedt fiber een alternatief zonder beperking. Twee elementen zijn daarbij van belang. In de eerste plaats is er de uploadcapaciteit. Wie met cloudtoepassingen werkt en daarbij documenten in de cloud opslaat en back-upt, heeft nood aan een vlotte verbinding in de twee richtingen. Je moet meer kunnen dan snel downloaden. De behoefte aan uploadcapaciteit wordt bij een klassiek netwerk nogal snel onderschat. Dankzij fiber kun je aan topsnelheid samenwerken, zonder enige hapering.

Bij fiber gebeuren downloaden en uploaden letterlijk aan de snelheid van het licht. Daarmee is het fibernetwerk ook bijzonder geschikt voor toepassingen die steunen op realtime interactie. Bij fiber valt de factor ‘latency’ zo goed als helemaal weg. Latency is de reactietijd van een applicatie. Almaar meer toepassingen steunen op interactie zonder vertraging, zoals de aansturing van een machine of samenwerking aan documenten vanop afstand. Dankzij fiber gebeurt dat instant, in real time.

De prijs/snelheids-verhouding van fiber is niet te kloppen. Vroeger hadden we een VDSL-lijn, die prima werkte, maar de snelheid ligt nu nog een stuk hoger. De installatie gebeurde ook zeer vlot. Zodra alles op straatniveau klaar was, zijn de afspraken bij ons zeer goed door Proximus nagekomen, vaak zelfs beter dan eerst ingepland.

EM Group, Sint-Niklaas

Binnen handbereik van uw bedrijf

Proximus brengt fiber binnen handbereik. De komende vijf jaar blijven we investeren in fiber. Onder meer nieuwe verkavelingen, bedrijventerreinen en appartementen krijgen een fiberaansluiting, net zoals industriezones, shoppingcentra en locaties met veel bedrijven, zoals de invalswegen naar de steden. Daarnaast bestaat er ook een programma voor point-to-point aansluitingen. Intussen kan 70% van de bedrijven die in een industriegebied gevestigd zijn, ervan profiteren en rolt Proximus fiber uit in 18 steden.

Een ecologisch en toekomstgericht netwerk
Het fibernetwerk zal de lokale economie stimuleren, innovatieve ondernemers ondersteunen en de concurrentiepositie van lokale bedrijven versterken. Bovendien maakt deze technologie de weg vrij voor 'groene' connectiviteit en verbruikt hij minder elektriciteit dan andere netwerken.

Referentienetwerk steunt op fiber
Het netwerk blijft één van de essentiële pijlers binnen het aanbod van Proximus. De nieuwe strategie #inspire2022 maakt de netwerkambitie van Proximus concreet: uitgroeien tot het Europese referentienetwerk tegen 2022. Proximus wil het beste Gigabitnetwerk van het land uitbouwen, gesteund op fiber en 5G. Ook de ambitie op het vlak van fiber is duidelijk: tegen 2025 wil Proximus 2,4 miljoen woningen en bedrijven aansluiten op fiber.

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief