10 geweldige WordPress plugins voor de website van je zaak

Gepubliceerd op 20/08/2021 in Start Like A Pro

10 geweldige WordPress plugins voor de website van je zaak

WordPress plugins zijn dé manier om de website van je zaak nog professioneler te maken. Maak het je klanten bijvoorbeeld gemakkelijker om je te contacteren en verbeter je positie in de zoekresultaten van Google. Of maak je website meertalig.

Allereerst even dit: een WordPress plugin is een stukje software dat je aan je WordPress-website toevoegt, waardoor je nieuwe functionaliteiten krijgt. Zie het als een soort applicatie met een eigen code die niet in de standaardversie van je systeem zit. Er zijn tienduizenden WordPress plugins beschikbaar, dus je dreigt er wel het noorden bij te verliezen. Geen nood, wij selecteerden voor jou 10 must haves, die voor de meeste ondernemingen heel nuttig zijn.

1. WPForms

Doel: maak het gemakkelijker voor klanten om je te contacteren!

Je website heeft in het menu zeker een contact-knop nodig. En achter die knop zit een formulier waarmee je klanten jou kunnen bereiken. WPForms is een van de beste WordPress plugins om zo'n contactpagina aan je website toe te voegen. Je kan in enkele minuten tijd een contactformulier maken, of een pagina om bezoekers zich voor mailing te laten inschrijven, maar ook online bestelformulieren en betalingspagina's.

Meer dan een miljoen websites maken gebruik van deze WordPress plugin. Al jaren krijgt WPForms een bijzonder hoge rating van gebruikers. Je kan kiezen tussen de gratis versie, of de Pro-versie met alle functies. Dat kost je per jaar wel ongeveer 200 dollar.

Bekijk deze plugin: WPForms Nieuw venster


2. Yoast SEO

Doel: stijg in de zoekresultaten op Google

Yoast is zowat de populairste WordPress plugin voor SEO. Als je de richtlijnen volgt, zou je website veel hoger moeten staan in de zoekresultaten op Google. Handig, want veel klanten zullen jouw zaak, of de producten of service die je aanbiedt, via een zoekmachine proberen te vinden. Het loont dus de moeite om hier aandacht aan te besteden.

Bekijk deze plugin: Yoast SEO Nieuw venster

Start je bedrijf als een pro met ons aanbod voor Starters.

Ik heb interesse!


3. Constant Contact

Doel: maak mailinglijsten om contact te houden met je klanten

Email is de beste manier om contact met je klanten te onderhouden, nadat ze je website bezocht hebben. Daarom moet je meteen mailinglijsten aanmaken. 'Constant Contact' is hier een nuttige WordPress plugin voor. Je stuurt er ook de mooiste en sterkste nieuwsbrieven mee naar klanten die ingeschreven zijn.

Het is snel geïnstalleerd en je hoeft er geen technologische kennis voor te hebben. Constant Contact werkt ook heel goed samen met WPForms, waarmee je dus contactformulieren kunt aanmaken. Dit is natuurlijk niet de enige WordPress plugin die deze diensten aanbiedt, maar prijs-kwaliteit zeker de beste.

Bekijk deze plugin: Constant Contact Nieuw venster


4. WPML

Doel: maak je website meertalig

Het kan belangrijk zijn om je website meertalig te maken. Zeker in België moet de site van je zaak doorgaans zowel in het Nederlands als Frans, en misschien ook wel in het Engels te gebruiken zijn. Met WordPress is het niet eenvoudig om een site in meerdere talen aan te bieden, maar gelukkig bestaan ook hier WordPress plugins voor.

WPML (WordPress MultiLingual) is veruit een van de beste, bovendien gemakkelijk te gebruiken én goed voor SEO.

Bekijk deze plugin: WPML Nieuw venster


5. CSS Hero

Doel: zet WordPress-thema's naar je hand

Wanneer je een website met WordPress bouwt, moet je eerst een van de knappe thema's kiezen. Sommige zijn gratis, maar de beste thema's zitten uiteraard in een betalend abonnement. CSS Hero is een WordPress plugin die het mogelijk maakt om je thema nadien nog meer te personaliseren.

Je kunt er niet vanaf nul mee beginnen om een lay-out voor je website te maken, maar dus wel bestaande thema's mee aanpassen. En je hoeft er geen genie in IT of webdesign voor te zijn.

Bekijk deze plugin: CSS Hero Nieuw venster


6. MonsterInsights

Doel: zet Google Analytics in voor je website

Natuurlijk wil je graag weten hoeveel mensen je website bezoeken, en misschien nog meer wie die mensen zijn. Dan heb je Google Analytics nodig, en er bestaan WordPress plugins om de belangrijkste statistieken in je dashboard van WordPress op te laden.

Meer dan twee miljoen sites gebruiken deze WordPress plugin om Google Analytics te integreren. Met de resultaten kan je aan de slag om je bereik, aantal abonnees en eventueel opbrengsten te vergroten. Goedkoop is het niet, want je betaalt jaarlijks al gauw enkele honderden euro's.

Bekijk deze plugin: MonsterInsights Nieuw venster


7. Shared Counts

Doel: verbind je site met je kanalen op de sociale media

Niet alleen mailinglijsten zijn belangrijk om klanten aan je te binden, zorg ook dat je zaak goed bereikbaar is via de sociale media. En daarvoor kan je best je pagina's op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, … op de website vermelden.

'Shared Counts' is een gratis WordPress plugin die mooie knoppen met de belangrijkste sociale media aan je website toevoegt. Deze is overigens knapper dan de meeste betalende varianten.

Bekijk deze plugin: Shared Counts Nieuw venster


8. WooCommerce

Doel: maak een online shop

Wil je producten online verkopen? Dan heb je een goede webshop nodig. Hiervoor is 'WooCommerce' zeker een van de beste WordPress plugins. Meer dan vier miljoen websites gebruiken het, en het is zowat de belangrijkste voor eCommerce geworden.

Bekijk deze plugin: WooCommerce Nieuw venster


9. WP Rocket

Doel: verhoog de snelheid van je website

Niets frustrerender voor je bezoekers dan een site die traag laadt. Met WP Rocket kan je de snelheid van je website meteen verbeteren zonder dat je daar technische kennis voor moet hebben. De WordPress plugin past automatisch de caching-instellingen aan. En je krijgt nog tal van andere mogelijkheden om de laadtijden van je webpagina's te verbeteren. Ook voor Google is de snelheid van je site overigens heel belangrijk.

Er bestaat helaas enkel een betalende versie van de WordPress plugin. Er zijn wel gratis alternatieven, maar die zijn gewoon niet zo goed als 'WP Rocket'.

Bekijk deze plugin: WP Rocket Nieuw venster


10. Updraft Plus

Doel: maak een backup van je gegevens

Je mag dan nog een mooie site hebben, er kan altijd iets fout gaan. En dus moet je een backup van je gegevens hebben. Met de WordPress plugin 'Updraft Plus' sla je alles veilig op met bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox, FTP, email, S3 of Rackspace.

Het wordt ook mogelijk om je website snel te herstellen op basis van een backup. Je kan deze tool gewoon gratis gebruiken, maar er bestaat ook een betalende versie met meer mogelijkheden en voorrang bij ondersteuning.

Bekijk deze plugin: Updraft Plus Nieuw venster

Hoe installeer je een WordPress plugin?

Dat doe je heel eenvoudig door via het menu naar 'plugins' te gaan. Let wel op als je WordPress.com gebruikt, want dan kan je enkel als betalende klant met de business-versie plugins installeren. Met WordPress.org is dit geen probleem.

Voor meer tips van onze experts, interessante links of handige tools om je te helpen als Starter, ontdek Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar