WhatsApp Business: wat is het en hoe werkt het precies?

Gepubliceerd op 26/01/2021 in Tech, tips & tricks

WhatsApp Business: wat is het en hoe werkt het precies?

Je kent ongetwijfeld WhatsApp als de handige berichtenapp waarmee je makkelijk kan chatten met anderen en foto’s of filmpjes kan versturen. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als WhatsApp Business? De variant werd speciaal ontwikkeld voor bedrijven met specifieke functies. Ontdek er hier alles over.

WhatsApp Business is bedoeld voor bedrijven en zelfstandigen om in contact te komen met hun klanten op en professionele manier. Zo kunnen je klanten de tool gebruiken om vragen te stellen in verband met je producten of diensten, maar in sommige gevallen kunnen ze zelfs bestellingen plaatsen of producten kopen via WhatsApp Business. Je kan als bedrijf automatische antwoorden instellen of snelle standaardantwoorden versturen. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een geldig telefoonnummer.

Download WhatsApp Business gratis voor AndroidNieuw venster of voor iPhoneNieuw venster.

Wat kan je doen met WhatsApp Business?

WhatsApp Business heeft grotendeels dezelfde functionaliteiten als de klassieke versie van de app. Je kan ermee bellen, berichten versturen, videocalls organiseren en groepen aanmaken. Net zoals de standaardversie kan je WhatsApp Business bekijken op je laptop of desktop en beveiligen met Face ID. Daarnaast heeft de app een aantal functies die enkel voor de Business-variant beschikbaar zijn. Die opties vind je onder “Instellingen” en vervolgens “Bedrijfsinstellingen”. Daar kan je volgende zaken aanpassen:

 1. Je bedrijfsprofiel: Hier kan je de naam, categorie, omschrijving, website en openingstijden van je bedrijf aanpassen.
 2. URL: Maak een link aan die je bezoekers kunnen aanklikken om snel een bericht te versturen naar jouw WhatsApp-account. Je kan ook een standaardbericht aanmaken dat automatisch verstuurd wordt.
 3. Afwezigheidsbericht: Stel een afwezigheidsbericht in dat automatisch verstuurd wordt op momenten buiten jouw openingsuren.
 4. Begroetingsbericht: Dit is een standaard bericht dat je kan laten versturen bij elke nieuwe chat of na 14 dagen van inactiviteit.
 5. Snelle antwoorden: Deze standaardantwoorden kan je instellen om heel snel een bepaald bericht te versturen naar je klanten.

WhatsApp Business voor iPhone

Sinds 2019 kan je WhatsApp Business ook gratis downloaden voor iPhone. Je kan de zakelijke versie en de particuliere versie naast elkaar gebruiken. In dat geval gebruik je twee telefoonnummers tegelijk op dezelfde smartphone, wat handig is om een zakelijk nummer te combineren met een privénummer. Je kan één Business-account wel maar op één iPhone tegelijk gebruiken.


Hoe installeer ik WhatsApp Business?

 1. Download de app in de Google Play StoreNieuw venster of de App StoreNieuw venster en aanvaard de servicevoorwaarden bij het openen van de app.
 2. Selecteer het land van toepassing en voer je telefoonnummer in. Daarna ontvang je een registratiecode via sms die je moet invoeren om je registratie te voltooien.
 3. Geef de app toegang tot je contacten en foto’s.
 4. Maak nu je account aan door je bedrijfsnaam in te geven, categorie te kiezen en een profielfoto in te stellen.
 5. Vul je bedrijfsprofiel aan via “Instellingen” en “Bedrijfsprofiel”. Hier kan je je bedrijfsadres opgeven, de exacte locatie op de kaart, openingstijden, mailadres, website en een omschrijving van je zaak. Onder deze instelling vind je ook allerlei andere opties voor je bedrijf, zoals een catalogus.
 6. Via het startscherm kan je nu aan je chats, oproepen starten of je status wijzigen.

Terugkeren naar de standaardversie

Wil je op een later tijdstip opnieuw overschakelen van WhatsApp Business naar de gewone versie? Dat kan door je bedrijfsaccount te verwijderen en je nummer opnieuw te registreren in de standaardversie. Houd er dan wel rekening mee dat alle chats die je via je Business-account aangegaan bent, nu verloren gaan. De oorspronkelijke chats van je private account blijven wel bestaan.

Wil je dat je klanten optimaal gebruikmaken van jouw WhatsApp-account om berichten te sturen of bestellingen te plaatsen, dan moet je ze vanop andere kanalen doorverwijzen. Je website is daar de meest geschikte plek voor. Wij helpen je graag een handje met Bizz Online. We creëren je website van A tot Z, zorgen ervoor dat hij responsive is en dat hij een goede SEO-score haalt in de zoekmachines. Bovendien zorgen wij voor de hosting op onze Belgische Proximus-servers én bieden we je ook een professioneel mailadres en domeinnaam. Onze experts staan bovendien altijd klaar om je vragen te beantwoorden!

Ontdek Bizz Online nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar