Wat zijn variabele kosten?

Gepubliceerd op 10/09/2020 in Start Like A Pro

Wat zijn variabele kosten?

Variabele kosten zijn kosten die evenredig of verhoudingsgewijs variëren met het productievolume of de activiteitsgraad van de onderneming. Deze kosten zijn direct verbonden aan de ondernemingsactiviteit. Houdt de activiteit op, dan vallen de variabele kosten weg.  

Naarmate de activiteit stijgt of daalt, zullen de variabele kosten in rechtstreekse verhouding deze beweging volgen. Het zijn dus kosten die afhankelijk zijn van het productie- en verkoopproces. Grondstoffen zijn hier een goed voorbeeld van: een bakker die dagelijks 200 broden koopt, moet dubbel zoveel grondstoffen aankopen als een collega die er maar 100 per dag verkoopt.

Door die afhankelijkheid kan men ze dus gemakkelijk uitdrukken in een percentage van de omzet. Voor verschillende sectoren kunnen andere kosten variabel of vast zijn. Personeel bijvoorbeeld. Voor ondernemingen die in piekperiodes meer personeel in dienst nemen zal een deel van het personeel een variabele kost zijn.

Hopelijk heb je in dit artikel de antwoorden gevonden die je zocht.

Veel succes!

Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar