Marie Van den Broeck, student-ondernemer van het jaar 2017

Gepubliceerd op 03/04/2018 in Start Like A Pro

Marie Van den Broeck, student-ondernemer van het jaar 2017

“Je bent student en hebt een goed idee voor een onderneming, waarom zou je dan nog wachten om ermee te starten?”, vindt Marie Van den Broeck, student-ondernemer van het jaar 2017. “Je hebt nog geen grote verantwoordelijkheden en met het statuut student-ondernemer betaal je zo goed als geen lasten.”

Goesting om te ondernemen

Marie zat in haar Masterjaar Industrieel Ingenieur Ontwerper aan UGent toen ze getriggerd werd door een ervaren ondernemer om zelf iets uit de grond te stampen. “Dat was de eerste keer dat ik dacht: tiens, ondernemen tijdens je studententijd is ook een optie!” Haar eerste bedrijfje was een eenvrouwszaak in grafisch design. “Intussen was ik voor het vak Small Business Projects bezig met een project over medische producten. Ik kreeg zoveel positieve feedback en had al zodanig veel onderzoek gedaan voor het designbedrijfje dat ik besloot dat schoolproject verder uit te bouwen. En de BVBA My Add On zag het levenslicht.”

Starten maar!

De eerste stap is het statuut student-ondernemer officieel aanvragen. “Dat doe je bij het ondernemingsloket,” vertelt Marie, “met dat statuut betaal je heel weinig sociale bijdragen.” Het is belangrijk om ook de school op de hoogte te brengen. “In samenspraak met mijn docenten kreeg ik een aangepast examenschema. Ik kon ook opdrachten voor bepaalde vakken in het teken van My Add On uitwerken. Zo deed ik niet enkel mijn schoolopdrachten, maar tegelijk ook nuttig werk voor mijn onderneming.”

Durf te vragen

“Het moeilijkst vond ik een antwoord zoeken op al mijn vragen. Als je net start, heb je er letterlijk honderden. Ik kon terecht bij het ondernemingsloket, bij UNIZO en Durf ondernemen, het expertisecentrum voor student-ondernemers aan UGent.” Het was voor Marie ook niet altijd even makkelijk om de balans te vinden. “Je werk voor school, het ondernemen, je sociaal leven... Zeker omdat ik ook een masterproef moest afwerken was de combinatie niet zo evident. Én ik wilde niets laten vallen (lacht). Met een zorgvuldige planning lukte het om zowel mijn diploma te behalen en My Add On levend te houden.”

Toets je project af

“Doe mee aan wedstrijden en ondernemerevents.” Dat geeft Marie beginnende ondernemers mee als gouden tip. “Je leert plannen, je project voorstellen en kritisch bekijken. En de professionele jury en ervaren ondernemers halen de zwakke punten zo naar boven. Laat het niet aan je hart komen, maar leer eruit.”

Beste moment om te beginnen

Er is volgens Marie geen beter moment om te starten met ondernemen dan wanneer je student bent: “Je woont nog thuis of zit op kot. Je hebt de steun van je ouders, ook financieel. En je hebt nog geen eigen huis, geen kinderen, geen grote verantwoordelijkheden... Wat heb je te verliezen!?”

Johan

Proximus-schrijver.

Andere artikels van Johan

Blog topics

 
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar