Waarom je nooit te oud bent om je eigen zaak te starten

Gepubliceerd op 27/01/2020 in Inspiratie

Waarom je nooit te oud bent om je eigen zaak te starten

Een eigen zaak starten? Dat moet je toch doen als je nog jong bent? Heel wat mensen dromen ervan om hun eigen baas te zijn, maar durven er vanaf een bepaalde leeftijd niet meer aan beginnen. Nochtans zijn er heel wat argumenten voor het idee dat 50-plussers meer kansen op slagen hebben.

Heb jij ook twijfels of het nog wel de moeite is om eraan te beginnen? Steeds meer jonge mensen stampen vandaag een eigen zaak uit de grond, maar waarom zou jij zo’n risico nog nemen wanneer je pensioen stilaan in zicht komt? Wij geven je 10 goede redenen waarom je nooit te oud bent om je eigen zaak te starten.

1. Je hebt intussen veel meer ervaring

Het eerste argument klinkt logisch, maar is natuurlijk wel een cruciale factor. Een jonge starter mag dan wel kennis en ambitie hebben, ervaring zal hij/zij nooit kunnen voorleggen. Vergelijk het met de beginjaren van je eigen carrière. Het gebrek aan ervaring was vast een van de belangrijkste redenen waarom je toen nog niet met een eigen zaak bent begonnen.

Of je nu een bedrijf of een winkel wil beginnen, je weet hoe je op de markt moet inspelen en hoe je je klanten het best bereikt. Een businessplan opstellen? Marktonderzoek doen? Als twintiger zou je bij die taken gehuiverd hebben, maar nu stoel je op tonnen ervaring om alle uitdagingen aan te gaan.


2. Je ziet veel sneller hoe je een doel moet bereiken

Een zaak starten is altijd een beetje spannend, maar voor een jonge starter is het toch een veel grotere sprong in het onbekende. Jij hebt intussen al van andere werkgevers gezien hoe je een zaak moet leiden. En ook wanneer het allemaal iets minder vlot verloopt dan gepland, blijf je rustig en zie je alternatieven om je doelstellingen alsnog te bereiken. Efficiënt werken, je productiviteit verhogen, … Het recept voor een succesvolle zaak heeft voor jou geen geheim meer.


3. Het internet maakt het allemaal veel gemakkelijker

Toen jij net van de schoolbanken kwam, stond het wereldwijde web nog in z’n kinderschoenen. Van Facebook was mogelijk zelfs nog geen sprake. Sindsdien is het internet niet meer uit ons leven weg te denken. Met onze smartphone zijn we zelfs altijd en overal online bereikbaar. Dat maakt het ook een stuk eenvoudiger om potentiële klanten te vinden. Met gerichte campagnes op sociale media en een goede website neemt je zaak een vliegende start.

Vroeger had je al deze tools niet. Nu zou je zelfs kunnen overwegen om een webshop te lanceren, zodat je ook na de openingsuren blijft verkopen. Of neem een virtuele assistent in de vorm van een chatbot aan. Die zorgt ervoor dat de meest prangende vragen van je klanten meteen beantwoord worden.

Heb je het toch een beetje moeilijk met al die digitale oplossingen? Dan helpen wij je graag op weg! Met Bizz Online bouwen onze experts een doeltreffende en responsieve website voor smartphone, tablet en computer. Een toegewijde, digitale adviseur staat iedere werkdag voor je klaar.


4. Je kent meer mensen

Een jonge starter staat er bijna zo goed als alleen voor. Jij hebt in je carrière vast al een pak interessante mensen ontmoet. Zij kunnen je helpen om je eigen zaak uit de grond te stampen. Of misschien kennen zij de mensen die je nodig hebt om je te adviseren of om je een duwtje in de rug te geven.

In de zakenwereld is het bijzonder belangrijk om een stevig netwerk te hebben. Ook hier start je met een aanzienlijk voordeel, omdat je vermoedelijk onbewust al een omvangrijk netwerk hebt uitgebouwd.


5. Investeerders hebben meer vertrouwen in jouw idee

Ook als iets oudere ondernemer heb je kapitaal nodig om van start te gaan. Veel investeerders hebben sneller vertrouwen in iemand die al wat kilometers op de teller heeft. Iemand die de wereld kent en weet wat nodig is om te slagen. Als groentje is het veel lastiger om een goed idee verkocht te krijgen.

Jonge ondernemers nemen vaak ook iets te veel hooi op hun vork. Jij schat beter in waarop je moet focussen en waarin je geld moet investeren.


6. Je hebt meer financiële zekerheid

Een jonge ondernemer heeft niet veel eigen kapitaal om op terug te vallen. De rekeningen moet immers ook iedere maand betaald worden. Als oudere ondernemer vallen die rekeningen jammer genoeg ook nog steeds in de brievenbus, maar je staat toch al een pak sterker in je schoenen. De lening van je huis is mogelijk zelfs al bijna afbetaald, de kinderen zijn de deur uit, … Je moet dus met veel minder factoren rekening houden bij het besteden van je spaarcenten.


7. Je kunt ook een bestaande zaak kopen

Die financiële zekerheid maakt het ook mogelijk om je geld in een bestaande zaak te investeren. Je hoeft dus niet vanaf nul te herbeginnen. Wanneer je een andere zaak overneemt, krijg je er meteen een volledig klantenbestand bij.

Zo vermijd je dus stress bij het zoeken naar je eerste klanten. Als je de overname op een goede manier communiceert, zullen ze jou zeker eerst een kans geven voor ze de concurrentie zouden overwegen. Dan is het enkel nog aan jou om hun vertrouwen te winnen.

Overweeg zeker ook eens om in het geniale idee van een jonge starter te investeren. Uiteindelijk bevindt hij/zij zich in dezelfde situatie als jij een tijdje geleden. Met jouw ervaring erbij hebben jullie samen veel kans om te slagen.


8. Je weet wat falen is

Natuurlijk wensen we je zaak enkel succes toe, maar we mogen ook niet uit het oog verliezen dat het nog altijd verkeerd kan gaan. Het grote voordeel is dat je inmiddels weet wat falen is. Na een tegenslag sta je meteen weer recht en je leert uit de fouten die je gemaakt hebt. Een jonge starter zal wellicht veel sneller knock-out tegen het canvas liggen.

De angst om te falen is vaak ook precies de reden waarom we falen. Je durft geen beslissingen nemen en je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen. Oudere ondernemers hebben hier veel minder last van.


9. Je weet wat je passie is

Op passie staat natuurlijk geen leeftijd, maar jij hebt intussen wel helemaal door wat jouw passie precies inhoudt. En dat is een belangrijk ingrediënt voor het succes van je zaak. Virgin-oprichter Richard Branson zei ooit: “Passie is de beste motivator bij het starten van een zaak – en vaak is het ook de belangrijkste factor om te voorspellen of een idee succesvol zal zijn.” Zonder die passie zou het vlammetje achter jouw idee of plan vermoedelijk snel uitdoven.


10. Het is nu of nooit!

Je bent nog lang niet afgeschreven, maar we moeten er ook geen doekjes om winden: als je een eigen zaak wil starten, dan mag je niet langer twijfelen en moet je het nu doen.

Bovendien is dit eigenlijk ook het beste moment in je leven om een zaak te starten. Als je jong bent, wil je zoveel dingen tegelijk doen. Je droomt van een eigen gezin en wil daar al je energie insteken. Nu heb je tijd om je op je passie te storten. Het is ook eenvoudiger om een goede balans tussen werk en privé te vinden.

En wanneer je ooit met pensioen gaat, heb je misschien wel een erg succesvolle zaak om aan de volgende generatie over te laten.


Op ondernemen staat geen leeftijd. Integendeel, je bent er nu waarschijnlijk meer klaar voor dan twintig jaar geleden …

En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar