Wat zijn vaste kosten?

Gepubliceerd op 10/09/2020 in Start Like A Pro

Wat zijn vaste kosten?

Vaste kosten zijn (in tegenstelling met de variabele kosten) onafhankelijk van de omzet. Het zijn dus al die kosten die je maakt, hoeveel of hoe weinig er ook verkocht of geproduceerd wordt. De huur van een winkelpand bijvoorbeeld bedraagt elke maand evenveel, of er nu 1000 klanten komen of slechts 2. Andere kosten zijn: kosten voor winkel- of productieruimte, vervoerkosten, kantoorkosten, intresten op leningen, enz.

In werkelijkheid zijn de vaste kosten echter alleen binnen een bepaald productievolume constant. Wanneer dit overschreden wordt zullen ook de vaste kosten stijgen: je zal dan een grotere ruimte moeten huren, meer personeel moeten in dienst nemen enz.

Voor verschillende sectoren kunnen andere kosten variabel of vast zijn. Personeel bijvoorbeeld.

Voor ondernemingen die met een vast aantal personeelsleden werken is de personeelskost vast. Voor ondernemingen die in de piekperiodes meer personeel in dienst nemen zal een deel van het personeel een variabele kost zijn.

Veel succes met je kersverse vennootschap!

Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro..

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar