Laten we het over geld hebben: 7x gouden raad voor je zaak

Gepubliceerd op 05/08/2021 in Start Like A Pro

Om voor jezelf te beginnen heb je een goed idee nodig, doorzettingsvermogen, klanten en … een strak financieel plan. Yep, we gaan het hebben over de centen. Want geld verdienen is beter dan geld verliezen, toch? Dus hebben we het in dit artikel 7x over geld. En hoe jij er het overzicht over bewaart.

Laten we het over geld hebben: 7x gouden raad voor je zaak

1. Begin met een financieel plan

Het is een absolute aanrader … en in sommige gevallen zelfs verplicht. Met een financieel plan of businessplan onderzoek je hoe financieel haalbaar jouw idee is. Gouden tip: blijf realistisch. Het is heel verleidelijk om zo optimistisch mogelijk te zijn. Maar daar koop je – letterlijk – niks mee.

2. Doe niet meteen al je geld op

Heb je geen of maar een beperkt startkapitaal? Wees gerust: je hoeft niet meteen al je spaarcenten in je zaak te steken. De basis opstartkosten vallen vaak verrassend goed mee, en misschien kun je eerst beginnen in bijberoep? Er zijn een aantal slimme manieren om je zaak te beginnen zonder (veel) geld.

3. Hou je vaste en variabele kosten uit elkaar

Onvermijdelijk komen er kosten bij kijken als je start als zelfstandige. Een aantal daarvan zijn vaste kosten: ze blijven onveranderd, of je nu veel of weinig verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een kantoor of winkelpand, of de kosten voor je verwarming. Daarnaast zijn er de variabele kosten, die afhankelijk zijn van je omzet. Kosten voor grondstoffen zullen bijvoorbeeld variëren wanneer je meer of minder bestellingen binnenkrijgt.

4. Ga voor een goede financiering

Heb je een financieel plan uitgewerkt en ben je tot de conclusie gekomen dat je eerst een financiële injectie nodig hebt? Met een goed onderbouwd plan stap je vol zelfvertrouwen naar de bank voor financiering.

Liever geen krediet aanvragen bij de bank? Dan kan een winwinlening interessant zijn. Daarmee leen je van iemand die je vertrouwt: een familielid of een vriend bijvoorbeeld. In totaal kan je zo tot € 200.000 lenen.

5. Check of je btw-plichtig bent

Btw. Je boekhouder zal je er alles over kunnen vertellen. Het is de belasting die je betaalt op de aankoop van diensten en goederen, die je meestal aan je klanten doorrekent. Maar ze geldt niet voor élke zelfstandige. Wel voor jou? Check snel of je btw-plichtig bent.

6. Bewaar het overzicht met handige online tools

Heb je genoeg reserve voor een nieuwe laptop? Is het een goed moment om een medewerker aan te werven? Om dergelijke vragen te beantwoorden is een helder zicht op al je inkomsten en uitgaven van essentieel belang. Gelukkig is de tijd waarin je gebogen over een stapel paperassen en gewapend met pen en papier moest rekenen allang voorbij. Een hoop handige online tools kunnen je daarbij helpen. Daar zijn er verschillende van:

  • Tools voor algemeen financieel beheer: hoeveel kan ik verdienen? Hoeveel belastingen zal ik betalen? Wat kost een medewerker? Deze drie tools vertellen het je.
  • Tools voor je boekhouding: Je boekhouder zal je dankbaar zijn als je een van deze tools inschakelt voor je financiële administratie. Of zijn deze programma’s misschien beter geschikt?
  • Tools voor digitale facturatie: Met deze zes tools kun je facturen opstellen, verzenden en opvolgen.

7. Zoek een goeie boekhouder

We hebben hem al een aantal keer vermeld: je boekhouder. Tenzij je als zelfstandige … boekhouder aan de slag zou gaan, heb je er écht eentje nodig. Maar ken jij ook het verschil tussen de specialisten die je nodig hebt?

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar