Wat is een responsive website, en hoe maak je er één?

Gepubliceerd op 13/02/2019 in Tech, tips & tricks

Wat is een responsive website, en hoe maak je er één?

Een responsive website maken, is voor veel mensen nog onbekend terrein, en toch is het tegenwoordig cruciaal. Bezoekers surfen immers niet enkel via hun pc naar je site, maar ook met bijvoorbeeld hun smartphone of tablet. En dan is het belangrijk dat jouw site op alle apparaten en schermen goed functioneert.

Een website is 'responsive' of 'adaptive' wanneer automatisch een optimale navigatie voor de gebruiker wordt voorgesteld, ongeacht het toestel. Dat wil zeggen dat je de website zowel met een pc als een smartphone of tablet kunt bezoeken. Je hebt dus geen aparte mobiele applicatie, want als webmaster zorg je ervoor dat de site zich automatisch aan het formaat van elk scherm kan aanpassen.

Klinkt simpel, maar eigenlijk is het dat niet. En toch is het tegenwoordig heel belangrijk dat je een responsive website maakt. Uit veel studies blijkt dat mobiel verkeer intussen belangrijker is geworden dan verkeer via desktop. Dat wil dus zeggen dat de meerderheid van je klanten wellicht z'n smartphone of tablet zal gebruiken om de site van je zaak te checken..


Waarom een responsive website?

Er zijn gelukkig ook meteen voordelen verbonden aan zo'n responsive website:

  • Je webmaster moet de site maar één keer maken, terwijl hij vroeger ook een aparte mobiele site moest ontwikkelen.
  • Het onderhoud van de site wordt veel gemakkelijker aangezien alle codes zich op dezelfde HTML-pagina bevinden.
  • Je website zal ook in zoekresultaten beter scoren, aangezien Google een voorkeur heeft voor responsive websites. Iedere link zou op elk toestel immers perfect moeten openen.
  • Uit onderzoek blijkt dat mobiele bezoekers sneller weg klikken, dus moet de navigatie van je website zeker responsive zijn.

Een responsive website vraagt natuurlijk wel meer technische competenties. Maar voor je bezoekers verandert er niets: de site heeft dezelfde URL, dezelfde HTML-code, en ook dezelfde inhoud en functionaliteiten. Enkel de dimensie verandert.

Die technische kennis krijg je met Bizz Online overigens van een persoonlijk toegewezen digitaal expert. Hij maakt je site automatisch responsive, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.


Hoe maak je een responsive website?

Hoe zorg je er dan voor dat je website ook perfect leesbaar is op het scherm van een smartphone of tablet? Er bestaan heel wat online tools die je helpen om je website responsive te maken, maar in elk geval zijn dit elementen waar je zeker op moet letten:

  • Kies een thema dat responsive is! Gebruik je een webhost om je website aan te maken, dan kan je best eens checken of er geen thema's worden aangeboden die al responsive zijn. WordPress is een van de bekendste tools om websites te bouwen, en sommige thema's in de betalende versie zijn op voorhand aangepast aan de verschillende formaten van toestellen.

Met deze thema's zit je bij WordPress goed: 'Karma', 'inFocus', 'Avada', 'Modernize', 'Core', 'Alyeska', 'Awake' of 'Bigbang'.

  • Preview je website met verschillende schermformaten! Van zodra je een design hebt gekozen dat responsive zou zijn, moet je het natuurlijk testen. Eigenlijk moet je de website op verschillende schermen met andere formaten gaan bekijken.

Sommige tools hebben die mogelijkheid tot preview al ingebouwd. Met WordPress kan je bijvoorbeeld op het scherm van je pc ook checken hoe de website er op smartphone of tablet zal uitzien.

  • Test de laadsnelheid van je website! Of bezoekers nu mobiel of via desktop naar je website surfen, de snelheid waarmee de site opent is heel belangrijk. Volgens statistieken van Google is 53% van de bezoekers al weg wanneer het langer dan drie seconden duurt om een website te openen.

Google heeft ook aangekondigd dat het websites met een betere laadsnelheid hoger in de zoekresultaten gaat tonen. Dus ook op dat vlak moet je website responsive zijn. De snelheid van je site kan je bijvoorbeeld met Pingdom testen.

  • Zorg dat de navigatie met touchscreen werkt! Ook mobiel moet je vlot kunnen navigeren. Je website is dus pas echt responsive als mensen gemakkelijk hun weg kunnen vinden met een touchscreen. Mobiele bezoekers zijn volgens studies ongeduldiger dan mensen die via hun pc surfen. Een goede mobiele navigatie is dus noodzakelijk!

Wil je echt zeker zijn dat je website responsive is? Vertrouw dan op Bizz Online, zodat een persoonlijk toegewezen digitaal expert zich over jouw site kan bekommeren. Je website zal meteen startklaar en gebruiksvriendelijk voor alle toestellen zijn. En je krijgt ook nog eens 24/7 ondersteuning!

Kies nu jouw Bizz Online!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business

Categorieën

 
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar