Hoe zelf een online opleiding geven: tips en tools

Gepubliceerd op 03/02/2021 in Start Like A Pro

Als eigenaar van een zaak beschik je zonder twijfel over heel wat expertise in bepaalde domeinen. Dus waarom zou je die kennis niet met anderen delen? Met een eigen online opleiding zet je bovendien je zaak in de kijker en ga je misschien ook enkele cursisten overtuigen om klant te worden. Maar hoe maak je een online opleiding? In deze blog geven we niet alleen tips, maar reiken we ook tools aan om mee aan de slag te gaan.

Hoe zelf een online opleiding geven: tips en tools

Levenslang leren is een concept dat steeds meer ingeburgerd geraakt. Het volstaat niet meer om een diploma te halen, je moet jezelf constant blijven ontwikkelen in een veranderende wereld. Zonder twijfel ben je als ondernemer ook zelf bezig met bijscholen: boeken lezen, blogs volgen, en online trainingen volgen. Maar heb je er zelf al eens aan gedacht om een online opleiding te geven? Uiteindelijk hebben weinig mensen meer expertise dan jij in de domeinen waarin jouw zaak gespecialiseerd is.

Natuurlijk komt er bij zo’n cursus meer dan theorie kijken. Je moet de training overtuigend tot bij je publiek brengen en met je cursisten communiceren. Gelukkig bestaan er heel wat tools die je helpen om een uitstekende online opleiding te organiseren. We overlopen ze verderop in deze blog, maar beginnen doen we met een paar praktische tips.


1. Denk na over het onderwerp van je opleiding

Voor je een online opleiding kunt geven, moet je natuurlijk goed weten waarover je het gaat hebben. Wat wil je de cursisten precies aanleren? De deelnemers van je training willen op voorhand ook weten waarom ze zich moeten inschrijven. Uiteraard mag je de inhoud op basis van je eigen ervaringen overbrengen. Maar onthoud dat niemand deelneemt om de geschiedenis van je zaak te leren kennen. Ze hebben praktische informatie nodig die ze op hun eigen activiteiten kunnen toepassen.

Als je zaak bijvoorbeeld in de IT-wereld actief is en een specifieke oplossing aanbiedt, dan zou je in de opleiding kunnen tonen wat deelnemers met die software in hun eigen bedrijf kunnen doen. Of ben je een boekhouder? Dan hoef je op deelnemende klanten zeker geen indruk te maken met moeilijke termen, maar geef je praktische tips om hun boekhouding efficiënter te organiseren.


2. Maak een plan

Een goede opleiding heeft een duidelijke structuur. Zeker online is je tijd beperkt en dreigt de aandacht van deelnemers snel te verslappen. Ga daarom voor een goede opbouw die niet te lang rond de pot draait. Wissel theorie en praktijk regelmatig af en leg je publiek uit wat je tijdens de cursus wil vertellen. Ga voor jezelf ook na hoeveel tijd je nodig hebt om iets uit te leggen en probeer je zoveel mogelijk aan deze timing houden. Is er ruimte voor interactie met de deelnemers van je opleiding? Voorzie dan voldoende tijd voor vragen.


3. Beslis hoe je de online opleiding wil geven

Er zijn nogal wat mogelijkheden om een online opleiding te geven. We zetten nu een paar technieken op een rij:

  • Film jezelf (met de camera van je pc)
    Het is altijd goed als je cursisten je even kunnen zien. Begin je training daarom met een beeld van je gezicht zoals tijdens een Skype-gesprek. Als je langere tijd in beeld blijft, moet je er wel rekening mee houden dat je dynamisch genoeg moet overkomen. Zorg ook dat de intonatie in je stem niet te saai is.
    Is je opleiding niet live te volgen? Kies dan voor een goed montageprogramma zoals Final Cut Pro of iMovie voor Mac, en Adobe Premiere of Windows Movie Maker voor Windows.
  • Toon wat je doet
    Wil je deelnemers aanleren hoe ze een product moeten gebruiken of iets kunnen maken? Film dan zeker wat je doet, zodat ze het met hun eigen ogen kunnen volgen.
  • Maak een diavoorstelling
    Net zoals bij een presentatie in een fysieke ruimte is het een goed idee om slides te gebruiken. Zo kunnen deelnemers je uitleg via een diavoorstelling visueel volgen. Uiteraard is PowerPoint hiervoor nog steeds de beste tool.
  • Deel je scherm
    De meeste tools maken het mogelijk om je scherm met andere deelnemers te delen. Dat is een handige manier om onmiddellijk te tonen waar je mee bezig bent. In de praktijk kan je beter verschillende technieken combineren. Dat zorgt voor de nodige afwisseling en maakt het mogelijk om je uitleg met illustraties en schema’s te ondersteunen.

Lanceer je zaak als een pro dankzij ons aanbod voor Starters.

Dat interesseert me!


Hoe deel je een online opleiding?

Wie een live opleiding wil geven, kan dat doen met gespecialiseerde tools voor webinars. Deze blog overloopt alles wat je moet weten. Je kunt een opleiding ook op voorhand maken en vervolgens delen. Zoiets kan gewoon via YouTube, maar er bestaan ook tools die zich specifiek op online opleidingen richten. Ze bevatten enkele opties die je cursus nog interessanter maken en ook de interactie met deelnemers vereenvoudigen.

1. Dokeos

Met Dokeos maak je meteen een webpagina voor je online opleiding. Daarop kunnen deelnemers zich inschrijven en betalen. Vervolgens krijg je verschillende modellen om je cursus aan te maken. Je bent vrij om hulpmiddelen toe te voegen: van video’s en diavoorstellingen tot allerlei animaties.

Het is ook mogelijk om conversaties met je cursisten aan te gaan. Wil je oefeningen of een evaluatie aanbieden? Dan kan je vragenlijsten maken die ze moeten invullen. Op het einde van de cursus mag je zelfs een certificaat uitreiken. Zelf krijg je na de training een rapport met informatie over het aantal deelnemers, hun engagement, etc.

Dokeos heeft een gratis proefversie en nadien betaal je een abonnement op basis van het aantal deelnemers van je opleiding.

Ontdek meer op: DokeosNieuw venster


2. LearnWorlds

De meeste providers van e-learning tools bieden ongeveer hetzelfde aan: de mogelijkheid om een webpagina aan te maken en je cursus met handige instrumenten te versterken. LearnWorlds haalt op dat vlak echt alles uit de kast. Video’s, podcasts, eBooks, diavoorstellingen, pdf-bestanden, oefeningen, tests en andere modules mogen worden toegevoegd. Deelnemers kunnen zelfs notities nemen en belangrijke passages markeren.

Je brengt ook een heuse community tot stand, want deelnemers kunnen met elkaar in conversatie gaan en discussies starten of ervaringen uitwisselen. Je online opleiding verandert zo dus in een soort sociaal netwerk waar jij en de deelnemers interessante connecties aan kunnen overhouden. Tot slot besteedt LearnWorlds ook voldoende aandacht aan het marketingluik van je opleiding. Zo kan je de tool combineren met bijvoorbeeld Google Analytics, MailChimp of Zoom.

Vanaf ongeveer 20 euro per maand beschikken jij en je zaak al over je eigen platform.

Ontdek meer op: LearnWorldsNieuw venster


3. Thinkific

Dit is een van de meest vrije platformen om opleidingen aan te bieden. Tegelijkertijd wil de tool heel intuïtief zijn met een drag & drop-systeem. Op die manier voeg je eenvoudig video’s, tests en discussies toe. Je hoeft helemaal niets van coderen te kennen om een cursus met het gewenste eindresultaat op te zetten.

Je kunt zowel gratis als betalende opleidingen aanbieden. De tool zorgt er zelf voor dat alles goed verloopt en je snel je inkomsten ontvangt. De eerste cursussen via dit platform zijn gratis, daarna betaal je een abonnement vanaf ongeveer 25 euro per maand.

Ontdek meer op: ThinkificNieuw venster


4. MySkillCamp

Wil je een online opleiding aanbieden die niet openbaar is? Dus bijvoorbeeld enkel voor je medewerkers, externe partners of stagiairs? Dan is MySkillCamp de oplossing die je zoekt. Je kunt alle deelnemers in een klein groepje verzamelen en verschillende rollen toekennen, waaronder die van lesgever. Het is mogelijk om enkel een presentatie te maken, maar je mag ook allerlei tools zoals video’s, quizvragen en andere animaties toevoegen.

Een prijs deelt de provider niet mee vooraleer je contact hebt opgenomen.

Ontdek meer op: MySkillCampNieuw venster

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar