11 tips om een sterk online netwerk uit te bouwen

Gepubliceerd op 29/04/2019 in Tech, tips & tricks

Een succesvol ondernemer heeft een netwerk vol nuttige contacten. Met de hulp van de sociale media kan dat netwerk zelfs heel uitgebreid worden. Maar hoe begin je hier precies aan? En hoe zorg je ervoor dat een contact meer is dan gewoon een connectie?

11 tips om een sterk online netwerk uit te bouwen

Bij een online netwerk denken we meteen aan Facebook, maar ook professioneel kan je via sociale media contacten leggen. Dit zijn dan geen ‘vriendjes’, maar connecties die je op een bepaald moment echt vooruit kunnen helpen. Daarom is het belangrijk dat je hier wat tijd en energie insteekt. Met de volgende tips zal je meer goede contacten opbouwen.

  1. Kies het juiste sociale medium

    Eerst moet je natuurlijk het juiste sociale medium kiezen. Facebook is het grootste, want zowat iedereen heeft tegenwoordig wel een profiel. Maar voor professioneel gebruik is LinkedIn natuurlijk de belangrijkste. Zowat iedere ondernemer, medewerker en student heeft tegenwoordig een profiel op deze netwerksite. Eigenlijk is dit zelfs meer een online cv dan een profielpagina.

    Twitter en Pinterest kunnen professioneel ook nuttige sociale media zijn. En misschien zoek je contacten in een luchtige sfeer. Bijvoorbeeld door forums te zoeken op basis van overeenkomstige interesses.


  2. Zet niks op je profiel wat je baas niet mag weten

    Zolang je contact legt via een professioneel netwerk zal je profiel vooral uit informatie over je studies en carrière bestaan. Maar besef dat potentiële contacten en werkgevers ook via andere sociale media bij je terecht kunnen komen.

    Als je echt actief bezig bent met online netwerken, kan je best even checken of er op je andere profielen geen informatie staat waarvan je liever niet hebt dat een professioneel contact dit zou weten. Of zorg voor een duidelijke scheiding van privé en werk door je profiel op Facebook af te schermen voor mensen die je (nog) niet kent.


  3. Zoek het niet te ver

    Een voordeel van de sociale media is dat je met werkelijk iedereen in contact kunt komen. Ook wanneer iemand aan de andere kant van de wereld zit. In sommige gevallen kan dit ook professioneel van pas komen, maar meestal is het toch beter om lokaal naar connecties te zoeken.

    Iemand die zich in je buurt bevindt, zal sneller beschikbaar zijn voor een echte ontmoeting. Bovendien is dit de snelste weg naar andere contacten die nuttig voor je zaak kunnen zijn.


  4. Stel jezelf de vraag of je een bepaald contact nodig hebt

    Op sociale media hebben we de neiging om zoveel mogelijk contacten te maken, maar professioneel kan dit eerder een hinderpaal zijn. Ga daarom altijd na of je een contact echt nodig hebt, en waarvoor je deze persoon kunt gebruiken? Wil je bijvoorbeeld een eigen zaak starten? Dan kan je op zoek gaan naar mensen die dezelfde carrièremove hebben gemaakt en je advies kunnen geven. Ook voor je contact zal het meteen duidelijk zijn wat hij of zij voor je kan betekenen.


  5. Leer iemand kennen zonder jezelf op te dringen

    Je hebt net een connectie gemaakt, maar wat doe je daarna? Je wil immers niet negatief overkomen door jezelf op te dringen. De beste manier om het ijs te breken is zoeken naar overeenkomsten. Misschien hebben jullie op dezelfde universiteit of hogeschool gestudeerd? Of hebben jullie ooit in hetzelfde bedrijf gewerkt? En natuurlijk helpt het altijd als jullie gedeelde contacten hebben. Via LinkedIn zie je bijvoorbeeld welke schakels er tussen jou en een contact zitten.

    Neem zeker je tijd om de juiste contacten te zoeken. Met Bizz All-in heb je op kantoor onbeperkt internet, en kan je dankzij een maandelijks mobiel volume altijd en overal aan je online netwerk timmeren.


  6. Wacht op het juiste moment

    Wanneer je iemand persoonlijk aan de telefoon wil krijgen, kan je best proberen om net voor of na de kantooruren te bellen. Dan is de assistent van deze persoon mogelijk niet aanwezig. Online kan je natuurlijk op elk moment van de dag met iemand contact leggen. Maar het helpt wanneer iemand iets nodig heeft. Stel dat je contact een nieuw product op de markt brengt, dan is dit kans om iets te vragen. Op zo’n moment heeft je contact er immers baat bij om je een antwoord te sturen.


  7. Hou het kort

    Net zoals een professionele e-mail moeten berichten naar potentiële contacten kort en bondig zijn. Korte zinnen, korte woorden, … iets wat snel en gemakkelijk kan worden gelezen. Als je een boodschap niet in vijf zinnen kunt verwoorden, ben je al te veel aan het zeggen. Wees ook duidelijk in je vraagstelling. Dan is de kans veel groter dat je “ja” als antwoord zult krijgen.


  8. Zorg dat je zelf ook iets te bieden hebt

    Netwerken kan nooit eenrichtingsverkeer zijn. Ook online is het de bedoeling dat je interesse toont in de bezigheden van iemand anders. Misschien kan jij zelf met iets helpen? Reageer ook eens op berichten en vragen van iemand anders. En deel zeker ook zelf interessante links en ideeën, zodat je contacten merken dat je een nuttige connectie bent.


  9. Regel een afspraak

    Online connecties zijn vooral handig als je er offline mee kunt afspreken. Wacht dus niet te lang om een afspraak te regelen, zodat jullie face-to-face over een bepaald onderwerp kunnen praten. Deze stap lijkt voor veel mensen een hoge drempel, maar die stress is voor niets nodig. Het is geen ‘date’, en in het slechtste geval zal je op een vriendelijke manier worden afgewezen. Maar je zal ervan versteld staan hoeveel mensen op een vraag tot ontmoeting ingaan.


  10. Reageer op evenementen

    Op socialenetwerksites kan je doorgaans melden of je naar een evenement gaat. In een professionele context kan dit een introductie naar een nieuw publiek zijn. Mensen met gelijkaardige interesses kunnen je vinden, en een afspraak valt snel te regelen aangezien jullie toch allebei op het evenement aanwezig zijn. Je hebt ook meteen iets om over te praten, aangezien allebei jullie redenen hebben om naar het evenement in kwestie te komen.

    Nadien zal je wel wat inspanning moeten steken in het opvolgen van dit soort contacten, zodat jullie ontmoeting niet voor niets is geweest.


  11. Help ook anderen om contacten te leggen

    Tot slot blijft online netwerken ook sociaal netwerken, dus help anderen om de juiste contacten te leggen. Uiteindelijk wil jij ook geïntroduceerd worden aan mensen die jou kunnen helpen. Dus misschien heb jij in je netwerk al contacten zitten die voor iemand anders nuttig kunnen zijn. Wie weet doen ze later wel iets voor jou terug!


Om altijd en overal online te kunnen netwerken, heb je natuurlijk een goede internetverbinding nodig. Met Bizz All-in heb je onbeperkt internet op kantoor en een maandelijks mobiel volume. Je kan al je documenten delen via de Cloud met OneDrive for Business, en je geniet 24/7 technische bijstand.

Kies nu jouw Bizz All-in!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar