Ben je als starter btw-plichtig?

Gepubliceerd op 10/09/2020 in Start Like A Pro

Btw, het is een woordje dat iedere boekhouder en zelfstandige heel goed kent. Ken jij het als starter nog niet? Geen paniek. We leggen het haarfijn voor je uit in dit artikel.

Ben je als starter btw-plichtig?

Ben je als starter btw-plichtig of niet?

Btw, het is een woordje dat iedere boekhouder en zelfstandige heel goed kent. Ken jij het als starter nog niet? Geen paniek. We leggen het haarfijn voor je uit in dit artikel.

Wat is btw-plicht?

Btw is een afkorting voor ‘belasting over de toegevoegde waarde’. Het is de belasting die je betaalt op de aankoop van diensten en goederen. Als zelfstandige ben je meestal verplicht om die belasting aan je klanten aan te rekenen. Nadien stort je dat bedrag door naar de overheid. Opgelet: het is niet voor iedereen verplicht, sommigen zijn vrijgesteld van btw. Hierop komen we later terug.

Naast btw aanrekenen, kan je die ook aftrekken als zelfstandige van goederen en diensten die je aankoopt voor jouw onderneming. Weet ook dat je leveranciers hun btw aan jou aanrekenen. Die kan je achteraf inbrengen als mindering van de btw die je doorstort aan de overheid.

Wie is btw-plichtig?

Wel, als jij op regelmatige en zelfstandige basis goederen levert en diensten verstrekt als economische activiteit die in het btw-wetboek worden omschreven, dan ben jij btw-plichtig. Er zijn drie soorten opties binnen de btw-regelgeving:

  • Je bent btw-plichtig en rekent die dus door aan je klanten.
  • Je bent vrijgesteld van btw en je hoeft geen btw door te rekenen.
  • Je bent gemengd btw-plichtig door een combinatie van bovenstaande.

En wie is nu vrijgesteld van btw?

Sommige vrije beroepen en kleine ondernemingen hoeven dat niet te doen.
Vrije beroepen
Denk maar aan:

  • Artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen en verpleegkundigen
  • Instellingen voor bejaardenzorg
  • Instellingen voor gezinshulp
  • Ziekenfondsen
  • Instellingen voor mindervaliden
  • Scholen

Je kan een overzicht vinden van alle activiteiten die vrijgesteld zijn van btw volgens artikel 44 in het btw-wetboek.

Kleine ondernemingen

Als je onderneming minder dan €25.000 omzet per jaar draait dan kan je kiezen voor een btw-vrijstelling. Je moet dan geen btw aanrekenen en je mag dan wel geen btw aftrekken.

Wil je toch btw aftrekken? Dan kies je best voor een systeem van kwartaalaangiften zodat je wel het recht hebt om btw af te trekken?

Ben je btw-plichtig in als zelfstandige bijberoep?

Het hangt allemaal af van welke activiteiten die je doet en je omzet. Dus het kan perfect zijn dat je btw-plichtig bent als bijberoep.

En wat met gemengd btw-plichtig?

Hier voer je activiteiten uit volgens artikel 44 die vrijgesteld zijn van btw en activiteiten die niet in aanmerking komen voor een vrijstelling. Je zal dus enkel de btw moeten aanrekenen voor de activiteiten die aan btw onderworpen zijn. Je kan dus enkel op die activiteiten btw aftrekken.

Een klein voorbeeld: stel, je bent muzikant. Voor je optredens reken je geen btw aan, maar voor de verkoop van T-shirts en cd’s moet je dat wel doen.

Oh. Ik ben btw-plichtig. Wat nu?

Dan zijn er een aantal zaken die je in orde moet brengen. We zetten ze voor jou even op een rij:

  • Je btw-nummer activeren: voor je start met ondernemen moet je met je ondernemingsnummers je btw-nummer activeren.
  • Een klantenlijst indienen: elk jaar voor 31 maart moet je een lijst indienen met de klanten aan wie je goederen of diensten leverde.
  • Je btw-tarief? Voor de meeste producten en diensten geldt het algemene btw-tarief van 21%. Er zijn wel enkele uitzonderingen: 12% en 6%.
  • Btw-administratie: je dient om de zoveel tijd een periodieke btw-aangifte in bij de overheid, afhankelijk van je activiteiten en omzet. Het kan dus zijn dat je dit maandelijks of driemaandelijks moet doen.

En by the way, hopelijk hebben we je kunnen helpen met dit artikel.

Bron: LIANTIS

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar