×
×

Zelfstandige papa’s maken plannen

door Proximus Bizz teamLaat je inspireren08/04/2016

Zelfstandige papa’s maken plannen
Uw eigen baas zijn heeft zo zijn voordelen. U bepaalt zelf wanneer u werkt. Dat wil niet zeggen dat u minder hoeft te werken. Een zaak leiden, als freelancer aan de slag gaan of een vrij beroep uitoefenen, doet u niet eventjes tussendoor. U bent het 24 uur per dag. Koester dus die vrije momenten als papa en als partner!

Samen plannen

Er is altijd wel een mail te versturen of wat administratie in orde te brengen voor uw zaak, maar tijd voor uw gezin komt er niet vanzelf. Inplannen is dus de boodschap! Leg aan het begin van de week met het hele gezin de agenda’s samen en bekijk of er momenten zijn waarop u samen dingen kan doen: een daguitstap naar de dierentuin, een avondje naar de film met uw partner… Dit kunnen ook eenvoudige huishoudelijke taken zijn zoals met heel het gezin naar de supermarkt. Zo combineert u het nuttige met het aangename.

Stel een agenda op

Leg in uw agenda niet alleen professionele activiteiten vast, maar ook de momenten van ontspanning. Anders is het moeilijk de verleiding te weerstaan om toch nog snel even dat dossier door te nemen. Als u zo’n weekagenda opstelt, moet u goed inschatten welke taken uw dringende aandacht vereisen en welke zaken u nog even kan laten liggen. Zeker beginnende zelfstandigen hebben hier soms moeite mee. Leer privé en werk onderscheiden, anders blijft u werken. Stel dus uw prioriteiten, zo zult u veel sneller keuzes kunnen maken.

To-do lijst

Het is een prima idee om de afzonderlijke dagen in te delen met een to-do lijst. De minder leuke taken doorstrepen en uitkijken naar de momenten dat u de stress even kan laten varen is een uitstekende motivatie. Zo ziet u ook niets over het hoofd zien, zowel voor uw zaak als in uw privéleven. Prop dat lijstje niet te vol. Er kan altijd wel iets voorvallen dat uw timing grondig in de war stuurt: een van de kinderen is ziek of een dringende zaak op het werk… Voorzie dus hier en daar een gaatje in uw dagagenda.

Klussen zonder klusjesman te zijn

Een beurtrol in het huishouden waarbij u de handen mee uit de mouwen steekt zal op heel wat bijval kunnen rekenen. Bekijk het als ontspanning: als u met heel het gezin in de tuin staat te klussen of als u de afwas doet, doe dat dan met de glimlach. Het moet toch gebeuren!

Even het licht uit

Voorziet u wat tijd om samen met uw gezin door te brengen? Wees er dan helemaal voor hen. Schakel de gsm uit en laat e-mails en sms’jes voor wat ze zijn: u bent nu even niet aan het werk. U even volledig “disconnecteren” van uw job is misschien onwennig, maar eens u dit enkele malen doet, zal u al snel de voordelen ervan inzien.

Zondags fietstochtje

Zet u zelf ook niet te veel onder druk in uw werk. Een dosis stress is gezond, maar te veel stress geeft u het gevoel de controle te verliezen en de frustraties stapelen zich op. Het heeft dan geen zin om u af te reageren op de thuissituatie, ga er op een gezonde manier mee om. Sport en ontspanning is hier een ideale uitlaatklep. Schaf dus in geen geval dat zondags fietstochtje of een avondje voetbal met de vrienden af. En nadien met mate even wat stoom aflaten op café mag!

Deur dicht

Nog een laatste tip: het kantoor dient om te werken, thuis bent u thuis. Sleur, tenzij het echt te zwaar wordt, geen werk mee naar huis. Als zelfstandige is de grens tussen werk en privé sowieso al dun, laat staan dat u uw boekhouding aan de keukentafel doet. Daarom volgende tip: werkt u thuis, zorg dan voor een afzonderlijke bureau. Alleen op die manier kan u even de deur achter u dichtslaan.

Meer nieuws over:

  • combineren
  • Zelfstandige
  • tips
  • zelfstandige

Nieuws filtering op :

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot uw dienst. Kies zelf hoe u contact met ons wil opnemen.

  • Bel een Bizz Expert op 0800 22 500Ma - za : 08:00 - 22:00

  • Chat met een Bizz Expert via deze site

    Chat met een Bizz Expert via deze sitemomenteel niet beschikbaar

Contact

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar