7 voordelen van een freelancer voor een bedrijf

Gepubliceerd op 23/11/2020 in Start Like A Pro

7 voordelen van een freelancer voor een bedrijf

Zou je graag je eigen baas zijn? Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen om als freelancer aan de slag te gaan. Voor veel bedrijven zijn freelancers dan ook een te overwegen alternatief voor het zoeken naar een werknemer. Een overzicht van alle voordelen die je als freelancer kan uitspelen.

Als freelancer werken of ergens vast in dienst gaan? Vroeger zouden zowat iedereen zonder nadenken meteen voor het tweede gekozen hebben. Zonder een vast contract leeft immers het idee dat je de hele tijd in onzekerheid bent. Vandaag kiezen steeds meer mensen er toch voor om als freelancer aan de slag te gaan en op zelfstandige basis door bedrijven per opdracht te worden ingehuurd. Er zijn dan ook verschillende voordelen aan verbonden. En ook bedrijven beginnen te beseffen dat een goede freelancer z’n geld waard is.

Twijfel je nog? Lees dan hieronder zeven voordelen die je als freelancer aan een bedrijf of zaak te bieden hebt.

1. Je bent flexibel

Meestal zoeken bedrijven freelancers voor specifieke opdrachten of projecten. En is het dus niet mogelijk om daarvoor een voltijdse werkkracht aan te werven. Als freelancer heb je dus het ideale profiel om tijdelijke missies te vervullen. Je contract loopt na de opdracht gewoon af of wordt eventueel gewoon verlengd.

Aangezien je je eigen baas bent, heb je controle over je werkuren en ben je dus flexibel inzetbaar. Op die manier ga je sneller van project naar project. Doorgaans word je per uur betaald, dus mag je elke keer over je vergoeding onderhandelen. Verkoop je huid in elk geval duur genoeg. Je bent niet verplicht om iedere opdracht aan te nemen.


2. Je bent een kei in je job

Expertise is het codewoord achter het succes van een freelancer. Met de nodige gedrevenheid sta je in jouw domein vast en zeker je mannetje tegenover een potentiële vaste medewerker. In dit digitale tijdperk hebben ondernemingen steeds vaker iemand nodig die op de hoogte blijft van de allerlaatste trends. Vaste medewerkers constant trainen kost handenvol geld, terwijl een freelancer z’n eigen ontwikkeling in handen neemt.

Bovendien doet een freelancer aan kruisbestuiving. Je neemt ervaringen uit andere bedrijven mee en bent zo in staat om je huidige opdrachtgever tot nieuwe inzichten te brengen. Verder heeft een freelancer vaak ook een positieve invloed op de efficiëntie en de productiviteit van het vaste team.


3. Je bent snel en efficiënt

Dankzij jouw expertise zijn je resultaten altijd van de hoogste kwaliteit, binnen de kortst mogelijke tijd. In veel bedrijven is communicatie rond projecten een bekend probleem, maar jij weet natuurlijk hoe je de koe bij de horens moet vatten. Daardoor haal je doorgaans ook gemakkelijk je deadlines en laat je nooit iets onafgewerkt achter. Voor een bedrijf zijn snelheid en efficiëntie twee bijzonder belangrijke factoren.


4. Je kunt van overal werken

Wie freelance werkt, heeft doorgaans geen vast bureau. Je werkt van thuis of kunt gewoon op het kantoor van je opdrachtgever gaan werken. De eerste optie heeft natuurlijk een pak voordelen, want je wordt minder snel afgeleid en kunt sneller doorwerken. En indien je toch wat gezelschap wenst, zijn er altijd coworking spaces waar je andere freelancers en zelfstandigen ontmoet.

Als freelancer is het voor jou natuurlijk belangrijk om vlot online te kunnen werken. Met Business Flex heb je onbeperkt internet thuis, samen met een wifi-booster en een professioneel e-mailadres. Daarbij voeg je toe wat je nog nodig hebt voor je zaak: mobiel abonnement, vaste lijn, Proximus Pickx of een eigen website met Bizz Online.


5. Je hebt passie voor je job

Net zoals bij goede vaste medewerkers is passie een cruciaal ingrediënt voor een goede freelancer. Wie zijn of haar werk graag doet, doet het meestal ook beter. En dat is iets wat een klant snel zal opmerken. Als je een goede indruk achterlaat, is de kans groot dat iemand in de toekomst nog eens op je diensten beroep zal doen. Of je bij een andere opdrachtgever zal aanraden.


6. Je hebt een sterk netwerk

Freelancers kennen mensen … veel mensen! Aangezien je regelmatig van werkplek verandert kom je heel wat uiteenlopende figuren in je domein tegen. Dat netwerk is niet alleen nuttig om nieuwe opdrachten te vinden, maar het zorgt er ook voor dat je altijd wel iemand hebt om op terug te vallen. Interne teams hebben vaker een beperkter extern netwerk.

Zoekt een bedrijf voor een andere project een specifiek profiel? Dan kan jij misschien iemand uit je eigen kring aanbevelen. Op die manier heb je weer een extra voordeel aan je opdrachtgever te bieden.


7. Je wordt elke dag beter in je job

Geen enkele dag is voor jou hetzelfde. Als freelancer kan je je horizon verbreden en nieuwe ervaringen zoeken. Je sterke netwerk zorgt er ook voor dat je van tal van mensen kunt bijleren. Die constante training zorgt ervoor dat je als freelancer altijd naar perfectie kunt streven. Je mag dan ook echt fier zijn op je werk!


Begin je eraan als freelancer? Of wil je verder groeien? Dan is het belangrijk om goed met je klanten en de rest van de wereld verbonden te zijn. Met Business Flex heb je altijd onbeperkt internet. Daarbij voeg je toe wat je nodig hebt: van een mobiel abonnement of vaste lijn, tot Proximus Pickx of zelfs je eigen website met Bizz Online.

Stel nu je pack samen

En er is meer. Met Prime volgt een Business Expert je vraag op, van A tot Z. Speciaal voor ondernemers en altijd inbegrepen bij je Business Flex.

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar