Ontdek 6 gratis tools om een website voor je bedrijf te maken

Gepubliceerd op 14/07/2021 in Start Like A Pro

Het starten van een bedrijf vraagt nogal wat investeringen, zowel in tijd als in geld. Dus ga je op zoek naar manieren om te besparen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om gebruik te maken van gratis tools voor het bouwen van je bedrijfswebsite. Dit zijn alvast de beste gratis tools op de markt.

Ontdek 6 gratis tools om een website voor je bedrijf te maken

Wat je ook doet, je bedrijf moet online actief zijn. Maar hoe doe je dat? Met sociale netwerken bijvoorbeeld, maar ook met een professionele website. Alleen heb je als starter niet noodzakelijk het budget om een professionele website te bouwen. Gelukkig zijn er veel tools op het internet om een gratis website mee te maken.

Ontdek hier de beste tools om je digitale aanwezigheid te verzekeren zonder een euro uit te geven. Natuurlijk bestaat er van elke opgesomde tool ook een betalende versie die meer mogelijkheden biedt, maar wij beperken ons tot de gratis versies.


1. WordPress

WordPress is dé tool die direct in je opkomt als je denkt aan het maken van websites. Ten eerste omdat het het meest gebruikte platform ter wereld is, maar ook omdat WordPress een uiterst intuïtief en gemakkelijk te gebruiken tool is. Het voordeel van WordPress ten opzichte van zijn concurrenten, is dat het beter geschikt is voor bedrijven die een database moeten beheren. WordPress biedt ook veel verschillende thema’s om je website te personaliseren, heeft een grote gemeenschap die tips en ideeën deelt en biedt een ondersteuningsdienst, zelfs voor de gratis versie.

Maar voor we verder gaan, moeten we een onderscheid maken tussen WordPress.com en WordPress.org. De eerste versie heeft beperkte mogelijkheden en geeft je site een minder professioneel imago. Je domeinnaam zal bijvoorbeeld niet gepersonaliseerd worden en de url van je site zal er als volgt uitzien: "sitename.wordpress.com". Bovendien zal je site vol staan met advertenties en kan je het visuele aspect van je site niet naar wens aanpassen. Je kiest beter voor WordPress.org, maar dat is niet helemaal gratis omdat je een domeinnaam en host moet aanschaffen.

Als je eenmaal hebt betaald voor de domeinnaam en een host, kun je de website van je dromen bouwen. Enkele voordelen van WordPress zijn de zoekmachineoptimalisatie, de veiligheid van het programma (mits je het up-to-date houdt), de honderden aanpassingsmogelijkheden, tal van plug-ins en de toegankelijkheid. Je hoeft geen professionele webdesigner te zijn om een site te maken.

Start je zaak als een pro met ons aanbod voor Starters.

Ik ben geïnteresseerd


2. Wix

Wix is in zekere zin de belangrijkste concurrent van WordPress. Het heeft dan ook heel wat te bieden, zelfs in de gratis versie. Je hebt namelijk toegang tot een heleboel mooie thema’s die je site een professioneler imago geven. De gratis versie is echter ook beperkt. Je hebt ook hier geen eigen domeinnaam, wat niet ideaal is. Bovendien verschijnen er advertenties op je site en kan je niet kiezen welke advertenties dat zijn. Anderzijds geniet je wel van technische ondersteuning in geval van problemen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat als je een online winkel wil openen, de gratis versie van Wix niet voldoende is. Deze versie ondersteunt bijvoorbeeld geen online betalingen. Maar als je een eenvoudige en functionele website wil, is de gratis versie van Wix ruim voldoende. Je kan uiteraard met de gratis versie beginnen en later naar de betalende versie overstappen.


3. Site123

Site123 wordt steeds populairder. Het is enorm gemakkelijk te gebruiken en je krijgt 24/7 technische ondersteuning. Site123 biedt een grote catalogus van extensies en sjablonen voor je site, al kan je er weinig aan aanpassen. Maar bovenal doet deze tool het echt goed op het vlak van zoekmachineoptimalisatie, zelfs in de gratis versie. De prestaties van de sites op dit platform zijn zeer goed en de sites zijn responsive, wat betekent dat ze zich aanpassen aan alle media, van computer tot smartphone of tablet.

Site123 blinkt ook uit in het ontwerp van je site omdat je zelf het type site kan kiezen: fotografie, evenementen, business, online winkel, catering etc. Afhankelijk van je keuze, biedt Site123 verschillende thema’s aan om aan je wensen te voldoen. Helaas heeft de gratis versie ook zijn beperkingen. Zo is de domeinnaam niet aanpasbaar, worden online betalingen niet ondersteund en is er een beperkte aanpasbaarheid van het thema.


4. Jimdo

Bij deze Duitse websitebouwer draait alles om eenvoud. De belofte: maak je website in slechts 3 minuten. Het is de perfecte oplossing voor kleine bedrijven die al enige informatie online hebben, bijvoorbeeld op Google of Instagram. Jimdo verzamelt al die informatie en maakt op basis daarvan je site in slechts een paar minuten. Het enige wat jij hoeft te doen, is de lay-out aanpassen en inhoud toevoegen.

Zo biedt Jimdo een basisontwerp dat zeer goed werkt. Je site is ook responsive, wat vandaag essentieel is. Je kan zelfs een webshop toevoegen, al zijn de mogelijkheden beperkt. Tot slot krijg je ook technische ondersteuning.


5. Squarespace

Squarespace bestaat al sinds 2003 en kroont zich tot expert voor het maken van goede websites, hoewel Squarespace het meest bekend is voor het maken van blogs. Ondertussen is het platform verbeterd op het gebied van SEO. Je kan nu alle metagegevens aanpassen om een goede plaats in de zoekresultaten op Google te krijgen. Bovendien zijn alle websites die met Squarespace zijn gemaakt responsive en dus aanpasbaar aan alle media.

De door Squarespace aangeboden ontwerpen zijn uitstekend en flexibel en de technische ondersteuning is er. Anderzijds zijn de prestaties van Squarespace-sites voor verbetering vatbaar en is de interface iets minder toegankelijk dan op andere platforms.


6. Weebly

Weebly heeft zonder twijfel de beste editor op de markt: uiterst gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te leren. De aanpassingsmogelijkheden zijn talrijk en het platform kan zeer grote sites van enkele honderden pagina's ondersteunen. Bovendien biedt Weebly je een gratis domeinnaam voor een jaar. De tool blinkt uit op grafisch vlak, maar ook in toegankelijkheid dankzij zijn drag-and-dropsysteem.

Weebly doet het goed op het gebied van SEO, maar helaas is het moeilijk om een meertalige site te maken met deze tool. Bovendien is de technische ondersteuning niet helemaal in orde. Toch is over het algemeen de gratis versie van Weebly een van de beste op de markt. Zelfs met de gratis versie wordt je site niet overspoeld door reclame, met uitzondering van een advertentie voor Weebly onderaan je pagina's.


Voor meer tips van onze experts, interessante links of handige tools om je te helpen als Starter, ontdek Start Like a Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar