Hoe achterhaal ik de eigenaar van een domeinnaam?

Gepubliceerd op 05/01/2021 in Tech, tips & tricks

Elke website heeft een naam en een extensie. Die twee elementen vormen samen de domeinnaam en het unieke adres van jouw website. Het is dan ook zeer vervelend als blijkt dat jouw perfecte domeinnaam al door iemand anders gebruikt wordt. Lees hier hoe je die eigenaar kan opsporen.

Hoe achterhaal ik de eigenaar van een domeinnaam?

Je bent helemaal klaar om je zaak online te zwieren in de vorm van een knappe en gebruiksvriendelijke website. Je hebt een klinkende domeinnaam bedacht en een passende extensie gekozen, een hostingbedrijf gevonden en dan ... blijkt je domeinnaam al door iemand anders in gebruik te zijn. Wat nu? Je kan een nieuwe naam bedenken of proberen de domeinnaam over te kopen. Daarvoor moet je eerst de eigenaar van de domeinnaam opsporen. Lees hier hoe je dat doet.


Om een domeinnaam aan te kopen en te laten registreren heb je een registrar nodig, een bedrijf dat domeinnamen verkoopt en voor de hosting van de bijbehorende website zorgt. Er bestaan tal van verschillende hostingbedrijven in België dus je doet er goed aan verschillende aanbieders te vergelijken. Kijk daarbij niet enkel naar de prijs maar ook naar de mate van ondersteuning voor jouw website.

Elke domeinnaam moet geregistreerd staan in een centraal register. Daarin laat je jezelf of je bedrijf dus noteren als eigenaar van de domeinnaam. Jij bent vervolgens de domeinnaamhouder of registrant. Het centrale register biedt zelf geen domeinnamen aan, maar houdt enkel de database up-to-date. Dat centrale register noemen we ook een “whois-databank”.


Via zo’n whois-databank kan je dus ook de eigenaar van een domeinnaam achterhalen. Dat kan handig zijn als iemand bijvoorbeeld een domeinnaam gebruikt die overeenkomt met jouw bedrijf of een variant is op jouw bedrijfsnaam. Door de eigenaar van de domeinnaam te contacteren, kan je hem of haar er misschien wel van overtuigen de domeinnaam aan jou te verkopen.

Hoe vind je de eigenaar van een domeinnaam?

Om de eigenaar van een domeinnaam te vinden, moet je eerst kijken welke extensie de website heeft. Er bestaan massa’s verschillende extensies, de ene al wat unieker dan de andere. Zo heeft elk land een eigen extensie, maar er bestaan ook extensies per regio of per werelddeel. De bekendste in België zijn .be, .nl, .fr en .eu. Daarnaast heb je ook de wereldwijde extensies .com of .net. Voor grote organisaties zie je dan weer vaak de extensie .org.

Elke extensie heeft een eigen beheerder en dus ook een eigen whois-databank. Per extensie moet je dus in een andere databank gaan zoeken. Wil je de eigenaar kennen van “www.bedrijfsnaam.be” en “www.bedrijfsnaam.com” dan zal je in twee verschillende databanken naar de eigenaar van de domeinnaam moeten zoeken.

Welke whois-databanken bestaan er?

We kunnen niet alle bestaande whois-databanken oplijsten, omdat dat er zeer veel zijn. Elk land heeft in principe zo’n databank, maar die kan je makkelijk terugvinden met wat online opzoekwerk. We lijsten wel graag de belangrijkste databanken uit ons land op, met de meest voorkomende extensies voor België:


Welke info je te zien krijgt, is sterk afhankelijk van de privacy die de databank biedt. Soms krijg je enkel te zien of de domeinnaam bezet is of niet, soms krijg je de naam van de domeinnaamhouder of een administratieve contacpersoon. Bij een aantal databanken kan je via een contactformulier een bericht versturen naar de domeinnaamhouder zonder zijn rechtstreekse gegevens te verkrijgen. Soms krijg je enkel de gegevens van een privacydienst te zien. Die treedt dan op als eigenaar omdat de domeinnaamhouder anoniem wenst te blijven. Je mag de verkregen gegevens ook nooit gebruiken voor marketingdoeleinden.

En jij, heb jij als eens nagedacht over digitale oplossingen voor jouw bedrijf?

Business Booster helpt je om je bedrijf online lokaal te doen groeien, ongeacht jouw sector of jouw ambities.

Geniet van advies, begeleiding en een follow-up door een digitale expert bij elke fase.

Verder staat er ook steeds een digitale adviseur klaar om al jouw vragen te beantwoorden en bieden we je een domeinnaam, een professioneel e-mailadres en hosting op onze Proximus-servers.

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar