Finance manager van je eigen bedrijf

Gepubliceerd op 02/06/2020 in Start Like A Pro

Finance manager van je eigen bedrijf

‘Geld verdienen’ is waarschijnlijk een belangrijk argument om voor jezelf te beginnen werken. En daar is helemaal niks mis mee. Toch kan je maar beter even nadenken over het financieel beheer van je onderneming. Want voor je het weet, vloeit er meer naar buiten dan dat er binnen rolt. En dat kan je gelukkig beperken met deze handige financiële online tools.

Financieel beheer is de hartslag van elk bedrijf, maar bij een starter ligt de focus wel anders dan bij een onderneming die al een paar decennia op de teller heeft. Logisch. Starters onderschatten vaak het belang van een gedegen financieel management. Niet uit onwil, maar het ontbreekt hen vaak ofwel aan tijd ofwel aan mensen met voldoende financiële achtergrond om hun zaken in goede banen te leiden. En dat is cruciaal. Want door een plots gebrek aan cash, zou je ondernemersleven wel eens van korte duur kunnen zijn.

Een starter moet vooral letten op zijn cashflow en werkkapitaal. Gevestigde ondernemingen ook, maar iets minder, ze hebben vaak een jarenlange routine opgebouwd op dat vlak. Cash management is belangrijk. Als starter kan je best vroeg genoeg Key Performance Indicators (KPI’s) opstellen. Die laten toe om financiële doelstellingen gericht te meten en strakke budgetten op te stellen.

Het is belangrijk om je werkkapitaal in de gaten te houden. Liefst nog dagelijks. Want als je kapitaal te diep in het rood gaat, komt het faillissement in zicht. Het kapitaal bepaalt ook je runway: hoe lang kan je bedrijf nog doorgaan tot al je centen op zijn? Om je kapitaal vooraf in te schatten, moet je zicht krijgen op de opbrengsten en vooral ook de kosten van je activiteit. Met de volgende online financiële tools wordt dat laatste een koud kunstje.

1. Xerius

Laten we beginnen bij het begin, namelijk met de hamvraag: hoeveel ga je verdienen als zelfstandige? Is de overstap wagen van je veilige, beschermde loondienst naar de onzekerheid van het ondernemerschap wel de moeite waard? Met de bruto-netto calculator van Xerius kom je – na registratie – snel te weten wat je gaat verdienen als starter.

Maar deze tool gaat nog iets verder, je kan hem als starter véél nuttiger gebruiken, bijvoorbeeld om je dagtarief te berekenen. En dat is erg handig als je wil weten waar je op het einde van het kwartaal of het jaar financieel zal landen. Je kan de calculator ook inzetten om het minimum aantal werkdagen te berekenen die je moet presteren om een bepaalde omzet te halen. Nettoloon, dagtarieven en het aantal gewerkte dagen zijn drie belangrijke parameters voor je onderneming. Met deze tool krijg je daar heel eenvoudig greep op.

Ontdek meer op: Xerius

2. Salary Cost

We gaan even uit van het best case scenario. Je bent gestart als ondernemer en de bestellingen rollen binnen. Zo veel en zo hard zelfs dat je het binnen de kortste keren allemaal niet meer alleen kan bolwerken. Je hebt dus extra handen nodig. Dat wil zeggen dat je personeel aanwerft. Als je wil weten wat dat je onderneming precies kost, kan je de salariskost voor één tot zes werknemers makkelijk berekenen met deze tool van Securex.

Er zijn bovendien voordelen voor je eerste werknemer: als startende werkgever krijg je tot -20% bedrijfsvoorheffing en levenslang vrijstelling van de patronale bijdrage voor de eerste werknemer. Dat zijn de zogenaamde Taxshift voordelen. Je kan met Salary Cost uiteraard ook berekenen of je hiervoor in aanmerking komt.

Ontdek meer op: Salary Cost

3. Tax Calc

Sinds Benjamin Franklin weet men in het Engels dat er twee dingen absoluut zeker zijn in het leven: Death & Taxes. En ja, ook als ondernemer zal je een bijdrage leveren aan het algemeen fiscaal belang. Reken even met een accountant door hoeveel belastingen je zal betalen voor je activiteit. Het scheelt uiteraard ook of je in een vennootschap werkt of niet.

Naast de belastingen op winst uit handelsactiviteiten, ga je ook personenbelasting betalen. Hoeveel dat precies wordt als ondernemer, kan je berekenen met de belasting calculator van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Ontdek meer op: Tax Calc

We wensen je veel financieel succes!

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Categorieën

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar