×
×

Internetverbinding via koper of glasvezel. Ken je het verschil?

Gepubliceerd op 21/11/2018 in Tech, tips & tricks

Internetverbinding via koper of glasvezel. Ken je het verschil?

De toekomst is digitaal. Daarom vinden steeds meer bedrijven en particulieren het belangrijk om over een glasvezelverbinding te beschikken. Glasvezel is de technologie van de toekomst. Wat moeten architecten en studiebureaus weten om deze nieuwe technologie correct te installeren? En wat zijn de verschillen tussen de twee?

 1. Glasvezel werkt energie-efficiënter

  Voor glasvezel moet je geen actieve apparatuur in het netwerk te plaatsen. Daardoor daalt het algemene energieverbruik, en ook de werkings- en onderhoudskosten.

 2. Glasvezel is sneller

  Een glasvezellijn haalt veel hogere datasnelheden dan de traditionele koperverbindingen. Bovendien maakt glasvezel die snelheid zowel in upload als download mogelijk. Handig dus als je vaak grote bestanden moet doorsturen en ontvangen. Met glasvezel download je bijvoorbeeld een bestand van 40 MB in amper één seconde.

 3. Technologie van de toekomst

  Glasvezel heeft geen last van elektromagnetische storingen. De nabijheid van antennes of elektriciteitskabels heeft geen invloed op de snelheid waarmee de data door de lijn wordt gepompt.

 4. De installatie verloopt anders

  Glasvezel bestaat uit haarfijne glasdraadjes waarop laserlicht aan- en uitgeschakeld wordt. Daarom moet de aanleg van glasvezel met meer aandacht en precisie gebeuren.

 5. Glasvezel kan je delen

  De capaciteit van glasvezel kan je verdelen over meerdere gebruikers. Zo’n gedeelde glasvezelverbinding – of shared fiber – voldoet aan de behoeften van zowel particulieren als van kleine en middelgrote ondernemingen. Je hoeft voor hen geen aparte verbindingen te voorzien.

  Veeleisende technische toepassingen, zoals datacenters, en grote bedrijven nemen meer capaciteit in. In deze gevallen voorzie je best dedicated fiber: een aparte glasvezelverbinding per gebruiker.

Kom alles te weten over glasvezel en de verschillende installatietechnieken op www.proximus.be/bouwen

Blog topics

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar