Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

6 manieren waarop de cloud helpt bij het starten van je zaak

Gepubliceerd op 10/07/2020 in Start Like A Pro

6 manieren waarop de cloud helpt bij het starten van je zaak

De cloud maakt het voor ondernemers tegenwoordig veel gemakkelijker om een eigen zaak te starten. Je hebt immers geen eigen servers nodig, het kost minder van je kapitaal, en je hebt altijd en overal toegang tot je documenten. Nog niet overtuigd? Dit zijn zes voordelen waarvan ook jouw zaak zal profiteren als je met de cloud werkt.

Een gloednieuwe zaak heeft doorgaans grote plannen voor de toekomst, maar slechts een beperkt budget om dit te realiseren. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om kosten te besparen. Zo loont het om de mogelijkheden van cloud computing te ontdekken. Maar wat is dat nu precies, de cloud? Simpel uitgelegd is het een manier om data te beheren die niet op je eigen computer zijn opgeslagen. De server kan om het even waar staan, aangezien je deze bestanden via een internetverbinding gebruikt.

Eigenlijk doen we vandaag op onze smartphone of tablet maar weinig dingen die niet via de cloud gebeuren. Laten we daarom eens overlopen op welke manieren de cloud jouw nieuwe zaak vanaf de eerste dag zal ondersteunen.

1. De cloud werkt altijd en overal

Waar je ook bent, met de cloud heb je altijd toegang tot je documenten. Bij het opstarten van een zaak ben je mogelijk veel op de baan om nieuwe klanten te ontmoeten. Of je hebt gewoon geen tijd om een hele dag je pc bij de hand te houden. Als je iets in de cloud hebt gedeeld, open je deze bestanden met ieder apparaat in slechts enkele clicks. De cloud is altijd online: zolang je een internetverbinding hebt, kan je letterlijk van overal werken.


2. Je hebt meer controle over je documenten

Bij het opstarten van je zaak heb je wellicht nog niet veel documenten die je moet beheren, maar dat kan snel veranderen. Om het overzicht te behouden, is het daarom belangrijk om onmiddellijk op een verstandige manier met de cloud te werken. Bovendien heb je zelf de touwtjes in handen wanneer je op termijn bijvoorbeeld nieuwe medewerkers zou aannemen. Zo kies je via de instellingen van een document wie toegang heeft of wie bestanden mag bewerken en delen.

Nog een voordeel: het volstaat om van elk document één exemplaar te maken. Zo is het dus niet nodig om tientallen versies te laten circuleren en weet je zeker dat je altijd het meest recente exemplaar in handen hebt.


3. Het is veilig en je hebt altijd een back-up

Je hoort wel eens dat je op security nooit mag besparen en dat is zeker waar. Toch kan ook dit een grote hap uit het startbudget van een nieuwe zaak betekenen. Het goede nieuws is dat de cloud een veilige en voordelige oplossing biedt om data en documenten te bewaren. Bovendien ben je altijd zeker van een back-up als het ooit mis zou gaan.

Is je laptop stuk? Dan kan je eenvoudig met een andere toestel verder werken. Zelfs wanneer een aardbeving je volledige kantoor met de grond gelijk zou maken, zullen je data intact blijven. Een provider van clouddiensten onderwerpt z’n servers ook vaker aan grondige controles.

Denk bij het opstarten van je zaak ook zeker even na over de vereisten van je documenten en data. Op basis hiervan heb je immers de keuze tussen verschillende oplossingen:

 • Openbare cloud: dit is de standaardversie die vaak al volstaat. Zeker als je enkel documenten wil delen en verschillende mensen tegelijkertijd toegang wil geven.
 • Privé cloud: dit is de meest beveiligde versie van de cloud, waarbij je zelf kan kiezen hoe je data wil beschermen. Je beschikt over exclusieve middelen die voor een optimale beveiliging zorgen. Uiteraard is dit duurder, en daarom vooral aan te raden als je met gevoelige informatie werkt.
 • Hybride cloud: dit is een combinatie van de openbare en privé cloud.

Je zou natuurlijk denken dat het veiliger is om je data te bewaren op een server die je zelf beheert, maar dat klopt niet. De servers van een clouddienst zijn eigendom van een bedrijf dat slechts één taak heeft: de cloud functioneel maken en zorgen dat bugs het systeem niet kunnen verstoren. Als er dan toch een probleem zou optreden, is dit doorgaans al verholpen voor je er ook maar iets van merkt. Zeker als je een zaak opstart, kan je dit soort stress missen als kiespijn.

Zelfs wanneer je niet 100% van de cloud wil afhangen voor de opslag van je gegevens, valt het zeker aan te raden om deze optie als een online back-upsysteem te gebruiken.


4. Zowel jij als je team zullen veel productiever worden

Bij het opstarten van je zaak beschik je natuurlijk nog niet over een uitgebreid team van medewerkers. Meer zelfs, de kans is groot dat je er in het begin helemaal alleen voor staat. In alle omstandigheden biedt de cloud mogelijkheden om de productiviteit en efficiëntie van je werk te verhogen:

 • Je beschikt altijd over de meest recente versie van een document.
 • Brainstormen via de cloud: iedereen kan eenvoudig de nodige input delen.
 • Je deelt alle soorten bestanden: van tekst tot audio en zelfs video.
 • Er zijn minder vergaderingen nodig om klanten of collega’s over belangrijke zaken en updates in te lichten.
 • Het is gemakkelijk om taken te delegeren. En efficiënter werken bespaart ook geld.

5. De cloud bespaart je geld op korte en lange termijn

We hebben al een paar keer aangehaald dat de cloud een voordelige oplossing voor heel wat uitdagingen van een startup biedt. Maar hoe bespaar je dan precies geld met de cloud? In de eerste plaats hoef je geen duizenden euro’s in een lokale server te investeren. De meeste clouddiensten laten je een maandelijks bedrag betalen op maat van wat je precies nodig hebt. Zeker in het begin hoef je immers geen immense hoeveelheden opslagruimte te hebben.

Op lange termijn bespaart de cloud je ook veel extra onkosten. Zo heb je niet meteen een IT-verantwoordelijke nodig die je server moet onderhouden. Bovendien hoop je natuurlijk dat je zaak snel groeit en in de cloud is het veel voordeliger om je opties te upgraden en aan te passen aan de context van je bedrijf. Je cloudvoorzieningen kunnen dus vanaf de start met je zaak meegroeien, zodat je altijd voldoet aan de wensen van je klanten.


6. Je geniet totale vrijheid

Je data toevertrouwen aan een provider van een clouddienst, betekent dit dan niet dat je hier voor jaren aan vasthangt? De meeste cloudleveranciers werken met maandelijkse abonnementen, zodat je altijd vrij bent om een andere oplossing te zoeken.

Daardoor is het een uitstekend idee om de cloud bij de lancering van je zaak meteen uit te proberen. Dan heb je immers nog geen gigantische hoeveelheden documenten en data die je moet bewaren. Is het toch niets voor jou? Dan zeg je een abonnement heel snel weer op.


Tot slot geven we graag nog een paar vuistregels mee bij het starten met de cloud:

 • Neem je tijd om een goede aanbieder van clouddiensten te vinden. Je vertrouwt je gegevens immers niet zomaar aan iedereen toe
 • Controleer waar de server van je cloudprovider staat. Hoe worden je data beveiligd, hoe worden ze beheerd, en wat als de provider morgen failliet zou gaan? Bovendien heb je voor gegevens van klanten bij voorkeur een Europese server nodig om in overeenstemming met de GDPR-wetgeving te zijn. Dat laatste leggen we in deze blog uit!
 • Ga na hoeveel opslagruimte je in het begin nodig hebt. Je wil immers niet betalen voor iets wat je niet gebruikt. Uitbreiden is nadien nog altijd mogelijk.
 • Heb je al personeel in dienst? Leer hen dan werken met de cloud, zodat iedereen er optimaal gebruik van maakt en de productiviteit van je team verhoogt.
 • Voorzie een extra back-up! Je gegevens zijn veilig in de cloud, maar het kan nooit kwaad om een kopie van je belangrijkste documenten te voorzien.

Kom meer te weten over dit onderwerp, andere blogartikels wachten op je!

Lees nog meer

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro!

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro

Blog topics

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar