×
×

Laat u inspireren

Nieuws filtering op :

Hoe kiest u een goed w@chtw00rd?

Laat u inspirerendoor Proximus Bizz team06/09/2016

Dat het bijzonder belangrijk is om op het internet goede wachtwoorden te kiezen, dat zal u ondertussen wel duidelijk zijn. Maar wat maakt een goed w@chtw00rd?

Voor ongeveer alles wat u tegenwoordig met een pc of gsm doet, heeft u een wachtwoord nodig: het checken van e-mails, het ontgrendelen van de telefoon, inloggen op social media, uw bestanden in de cloud bekijken, noem maar op. Dé basisregel is erg gemakkelijk (al wordt er nog steeds heel vaak tegen gezondigd): kies geen voor de hand liggend paswoord. Dus niet de naam van uw kinderen, uw hond, uw geboortedatum of, nog erger, 1234. Zelfs het gebruik van échte woorden die niets met u te maken hebben (“kaneelstokje”, “regenvlaag”) is af te raden: hackers beschikken vaak over lijsten met woorden die een voor een ingegeven worden in de hoop zo in systemen binnen te raken. 

Theekikker

Beter kan u een mengelmoes verzinnen van kleine en grote letters, spaties, underscores en cijfers. Daarbij mag u gerust twee compleet verschillende woorden bij mekaar zetten, opzettelijk verkeerd spellen en letters door cijfers vervangen. “Theekikker” wordt dan bijvoorbeeld “tH33k!ck3r”. Uiteraard moeten dit soort wachtwoorden ook wel voldoende lang zijn om effectief te zijn, hoe langer het woord is, hoe moeilijker het valt te kraken. 

Mijn vader is geboren

Nog een goede truc is om een gemakkelijk te onthouden zinnetje te zoeken en daarvan enkel de eerste letters te gebruiken. “Mijn vader is geboren in Leuven op 14 maart” wordt dan bijvoorbeeld “mVIgiLo1403”. Uiteraard kunt u hier ook weer zoveel cijfers en leestekens in smokkelen als u wil. 
Het grote probleem met dit soort methodes is wel dat u dan vaak éénzelfde wachtwoord voor verschillende websites gaat gebruiken. En dat is een bijzonder slecht idee. Als een hacker op een of andere manier dan toch een site weet te kraken, ligt uw paswoord voor heel uw digitaal leven meteen op straat. In principe zou u dus voor elke site die u bezoekt zo’n sterk wachtwoord moeten verzinnen. Alleen … die allemaal gaan onthouden is vaak onbegonnen werk. 

Wachtwoordmanagers

Gelukkig is er software die u hierbij kan helpen, de zogenaamde wachtwoordmanagers. Dit soort programmaatjes (bekende namen zijn bijvoorbeeld LastPass, Keepass, Dashlane, 1Password, Roboform …) genereren en slaan zelf automatisch moeilijke wachtwoorden op voor alle sites die u bezoekt, zodat u later met een druk op de knop kunt inloggen. De meeste programma’s kunt u zowel op uw gsm als uw pc gebruiken en vaak bieden ze ook de mogelijkheid om nog andere gegevens in een digitale kluis op te slaan, zoals bijvoorbeeld uw kredietkaartnummer en uw adres. Ook die gegevens worden dan op het gepaste moment automatisch ingevuld, bijvoorbeeld wanneer u iets koopt via internet.

img-Proximus Bizz team

Proximus Bizz team

Proximus Bizz: Een team van meer dan 40 experts die zelfstandigen en kleine ondernemers de beste ideeën en oplossingen aanreiken voor hun noden.

Proximus Bizz: Een team van meer dan 40 experts die zelfstandigen en kleine ondernemers de beste ideeën en oplossingen aanreiken voor hun noden.


Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Contact