Bellen naar Nederland: hoe doe je dat en hoeveel kost het?

Gepubliceerd op 03/07/2023 in Tech, tips & tricks

Verblijft een van je dierbaren in Nederland of moet je wel eens een Nederlandse collega contacteren? Ontdek hier hoe je best vanuit België naar Nederland kan bellen en hoeveel je dat kost.

Bellen naar Nederland: hoe doe je dat en hoeveel kost het?

Dankzij roaming is het sinds enkele jaren heel eenvoudig om iemand die buiten België verblijft te bellen of te sms’en. En binnen de Europese Unie doe je dat ook nog eens zonder extra kosten. Toch is er nog een belangrijk verschil tussen bellen naar iemand die een tijdje in het buitenland vertoeft en een buitenlands nummer bellen. In het laatste geval is roaming niet van toepassing en kunnen de kosten van je telefoontje namelijk wel snel oplopen.

Wat is roaming?

Roaming betekent het versturen en ontvangen van sms- of mms-berichten, bellen of internetten op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Sinds 2017 is roaming in de Europese Unie volledig gratis. Concreet betekent dit dat je in alle lidstaten jouw smartphone gewoon kan blijven gebruiken zoals thuis, in België. Met andere woorden, de voorwaarden van je mobiele abonnement gelden ook in het buitenland, waar je je ook bevindt in de Europese Unie.

Reis je echter buiten dit gebied, dan betaal je extra voor elk gesprek of sms'je dat je verstuurt. Ook oproepen in roaming naar speciale nummers, zoals 0800- of 0900-nummers, en korte nummers leiden meestal tot extra kosten. En dan hebben we het nog niet eens over de tarieven voor surfen via 4G.


Bellen naar Nederland: Belgisch VS Nederlands telefoonnummer

Wil je iemand met een Belgisch telefoonnummer contacteren wanneer hij of zij een tijdje in Nederland of een andere lidstaat van de Europese Unie verblijft? Dan kunnen jullie dankzij roaming dus zorgeloos bijpraten via de telefoon. Vanuit België naar een Nederlands telefoonnummer (te herkennen aan de landcode +31) bellen, is dan weer een heel ander verhaal. In dat geval is roaming namelijk niet van toepassing, maar gelden de zogenaamde internationale tarieven.

Afhankelijk van je abonnement rekent je provider dan een extra prijs per belminuut, sms, of verbruikte megabyte data boven op je normale tarief aan. Van zodra je een bepaald bedrag overschrijdt, verwittigt Proximus je wel meteen via sms zodat je nadien niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Goedkoop bellen naar een buitenlands nummer?

Dat doe je best met het Proximus Business Mobile International abonnement of via (mobiel) internet. Er bestaan namelijk heel wat gratis VoIP-apps, ofwel ‘Voice over Internet Protocol’ applicaties, waarmee je je telefoontje via WiFi of mobiele data kan doen. Enkele van de bekendste zijn FaceTime (enkel voor Apple-gebruikers), WhatsApp, Viber, Skype en Google Hangouts. Een extra voordeel van deze apps is dat je er ook nog eens mee kan videobellen én met meerdere personen tegelijk kan bellen.


Moet je regelmatig vanuit België naar Nederland bellen? Dan is Proximus Business Mobile de ideale oplossing voor jou. Van voordelige internationale tarieven tot 600 gratis belminuten naar het buitenland, jij kiest het abonnement dat het best bij je past.

Ontdek nu alle Proximus Busines Mobile abonnementen!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar