Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×
Ga terug naar de fiber pagina

Veelgestelde vragen

Maak van jouw zaak een fiber zaak

Veelgestelde vragen

Maak van jouw zaak een fiber zaak

Selecteer het onderwerp van je vraag:

Bestaand gebouw

Wat is fiber/glasvezel?

Fiber is de technologie van de toekomst en maakt gebruik van licht om signalen te transporteren. Het is dus een pak sneller dan de traditionele koperkabels.
Het laatste stukje, van de straat tot in jouw bedrijf was nog traditioneel bekabeld. En daar brengen we verandering in zodat je kan genieten van de beste mogelijke netwerkervaring. Een groot deel van ons Proximus-netwerk bestaat vandaag al uit fiber.

Dankzij fiber beschik je over een ultrasnelle internetverbinding, zonder kwaliteitsverlies, en dat ongeacht het aantal mensen of toestellen dat tegelijkertijd surft.

Waarom fiber voor mijn zaak?

Met fiber profiteer je van een supersnel, stabiel en betrouwbaar internet, een scherpste beeld op al je schermen en bovenal ben je klaar voor de toekomst!

 • Supersnel internet: sneller dan ooit surfen en bestanden delen met collega’s en klanten. In een fiberzaak wordt je geduld niet langer op de proef gesteld
 • Stabiel en betrouwbaar internet: een groot bestand up of downloaden, in een fiberzaak kan dit zonder onderbrekingen, zelf als iedereen tegelijk online is
 • Het scherpste beeld op al je schermen: of je nu kijkt op televisie, je tablet of je smartphone, in een fiberzaak zie je alles in de beste beeldkwaliteit
 • Klaar voor de toekomst: meer en meer toestellen in onze zaak bedienen we via het internet. Een fiberzaak kan deze evolutie moeiteloos aan.

Op lange termijn zal dit nieuwe netwerk ons traditionele kopernetwerk vervangen.

Hoe verloopt de installatie?

We beginnen met het leggen van onze fiberkabel in je straat en brengen hem vervolgens binnen in je zaak. Een van onze technici komt dan een aansluitpunt plaatsen in je zaak en dat is alles! Je hoeft dan enkel nog een fiberabonnement te nemen bij ons. Vanaf dan kun je surfen, streamen en werken aan lichtsnelheid.

Werkt mijn alarmsysteem nog steeds zoals het hoort als ik overschakel op fiber?

Dat hangt af van de manier waarop je alarmsysteem aangesloten is:

 • Via wifi: geen probleem, maar je installateur zal je terminal opnieuw moeten configureren.
 • Op je internetlijn, mobiele netwerk of op een aparte analoge lijn: je hoeft niets te doen.
 • Op dezelfde analoge lijn waarmee je ook belt: dan raden we je aan een backup-batterij te kiezen voor je modem zodat deze blijft werken in het geval van een stroomstoring.

Werkt je alarmsysteem bovendien via een meldcentrale? Dan adviseren we je om je installateur te contacteren voor een controle.

Kan ik mijn IP-adres behouden als ik overschakel op fiber?

Ja, je kunt je vaste IP-adres behouden.

Kan ik mijn betaalterminal aansluiten als ik overschakel op fiber?

Recente betaalterminals (wifi, IP, mobiel) werken op glasvezel connectiviteit. Enkel oude PSTN-terminals moeten verder worden onderzocht.

Kan ik mijn telefooncentrale behouden als ik overschakel op fiber?

Het antwoord hangt af van de huidige technologie van de telefooncentrale:

 • Een gecertificeerde IP -telefooncentrale werkt naadloos op koper- en op glasvezel-IP-connectiviteit.
 • Een niet-gecertificeerde IP-telefooncentrale zal werken, maar er is zowel op koper- als glasvezel-IP-connectiviteit een IP-2-IP SBC nodig.
 • Een ISDN-telefooncentralemoet worden geconverteerd naar IP of heeft een ISDN-to-IP-convertor nodig.
 • Oude PSTN- telefooncentrales werken noch op koper-, noch op glasvezel-IP-connectiviteit.
Is een glasvezelaansluiting echt helemaal gratis?

Ja, de aansluiting op fiber is gratis tijdens de werken in je straat voor elke activatie van een fiberproduct (uitgezonderd voor bedrijvenparken). Vanaf dan kun je surfen, streamen en werken tegen de snelheid van het licht.

Ik ben geïnteresseerd in fiber voor mijn zaak. Wat nu?

Wil je fiber in je zaak halen? Volg dan de onderstaande stappen

1. Bekijk of fiber beschikbaar is voor je zaak.

 • Indien dit het geval is, zul je uitgenodigd worden om je aansluiting op ons glasvezelnetwerk aan te vragen en je producten te activeren. Volg de instructies op onze website en maak een afspraak.
 • Is voor je zaak nog geen fiber beschikbaar, maar heeft Proximus de aanleg daarvan wel gepland? Vul dan het formulier in zodat een van onze medewerkers zo snel mogelijk telefonisch contact met je opneemt om meer informatie te krijgen over de periode waarin de installatie vermoedelijk zal plaatsvinden. Wanneer de werken in je buurt bijna van start gaan, zullen onze medewerkers je nog eens opbellen om een concrete afspraak vast te leggen.

De gemaakte afspraken worden altijd bevestigd via e-mail en kunnen later bekeken of gewijzigd worden via de persoonlijke link in de e-mail. Een afspraak annuleren kan enkel telefonisch op 0800 22 500.

2. We sluiten je zaak aan op onze glasvezelnetwerk. De glasvezelaansluiting is gratis, zolang we in je straat aan het werk zijn. Wanneer dit niet meer het geval is blijft installatie mogelijk, maar zullen hiervoor eventueel extra kosten worden aangerekend. Met fiber ben je wel al zeker dat je zaak klaar is voor de toekomst.

3. De laatste stap is de activering van je fiberproducten. Wil je meer informatie over onze producten en promoties? Bel ons op het nummer 0800 22 500, maak een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, of vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt.

Waarom kan mijn zaak niet aangesloten worden op het fibernetwerk?

Via onze adreschecker kan je bekijken of je fiber tot in je zaak kan krijgen. We rollen fiber uit in verschillende fases, dus het kan zijn dat je adres (nog) niet in de zone ligt waar we vandaag fiber voorzien. Het is ook mogelijk dat je zaak wel in een fiberzone ligt maar waar we omwille van technische of administratieve redenen (bv. Geen toelating van de syndic, vergunning, enz.) geen fiber tot bij je zaak kunnen uitrollen. Maak daarom een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt , of bel ons op het nummer 0800 22 500.

Hoe kan ik mijn afspraak voor de glasvezelinstallatie terugvinden, wijzigen of annuleren?

De gemaakte afspraken worden altijd bevestigd of via e-mail en kunnen later bekeken of gewijzigd worden via de persoonlijke link in de e-mail. Een afspraak annuleren kan enkel telefonisch op 0800 22 500.

Waar vind ik meer informatie over fiber?
Waarvoor staan Gbps en Mbps?

Mbps is een maat voor de hoeveelheid data die in één seconde wordt overgedragen en wordt wereldwijd gebruikt om internetsnelheden te kwantificeren.

Mbps staat voor megabit per seconde. Gbps staat voor gigabit per seconde. Eén gigabit is 1000 megabit ... heel snel dus!

Wanneer Proximus een snelheid aangeeft, is dat vrijwel altijd de downloadsnelheid. Wanneer voor een Fiber Internet-product 350 Mbps wordt aangegeven, betekent dit dat de verbinding tot 350 megabit data per seconde kan downloaden. Een voorbeeld: met een verbinding van 1 gigabit per seconde download je een film met een volume van 1,5 gigabit in slechts 12 seconden.

Waar is fiber al beschikbaar?

Fiber wordt momenteel ingezet in verschillende grote steden in België, namelijk Aalst, Anderlecht, Antwerpen-Diamant, Antwerpen-Oost, Antwerpen-West, Brussel-Anspach, Charleroi, Deurne, Elsene, Evere, Gent, Hasselt, Knokke-Heist, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Molenbeek-Koekelberg, Namen, Oostende, Roeselare, Schaerbeek, Sint Niklaas, Ukkel en Vilvoorde

Het doel is om een supersnel en stabiel netwerk te bieden dat in staat is om het dataverkeer dat de komende jaren zal blijven groeien, gemakkelijk te absorberen.

Ook in de volgende steden zijn werkzaamheden gepland: Info binnenkort beschikbaar


Nieuwbouw

Waarom fiber voor mijn zaak?

Met fiber profiteer je van een supersnel, stabiel en betrouwbaar internet, een scherpste beeld op al je schermen en bovenal ben je klaar voor de toekomst!

 • Supersnel internet: sneller dan ooit surfen en bestanden delen met collega’s en klanten. In een fiberzaak wordt je geduld niet langer op de proef gesteld
 • Stabiel en betrouwbaar internet: een groot bestand up of downloaden, in een fiberzaak kan dit zonder onderbrekingen, zelf als iedereen tegelijk online is
 • Het scherpste beeld op al je schermen: of je nu kijkt op televisie, je tablet of je smartphone, in een fiberzaak zie je alles in de beste beeldkwaliteit
 • Klaar voor de toekomst: meer en meer toestellen in onze zaak bedienen we via het internet. Een fiberzaak kan deze evolutie moeiteloos aan.

Op lange termijn zal dit nieuwe netwerk ons traditionele kopernetwerk vervangen.

Ik bouw een nieuw gebouw voor mijn zaak met een bouwpromotor. Hoe sluit ik het aan op het glasvezelnetwerk?

Indien je nieuw gebouw voor je zaak gebouwd wordt door een bouwpromotor en er op het ogenblik van de werken fiber beschikbaar is voor je gebouw, vraagt de bouwpromotor de glasvezelaansluiting aan. Bij je verhuis hoef je dan enkel nog je fiberproducten te activeren. Je hoeft enkel je adres in te voeren in onze adreschecker aen de verschillende stappen te doorlopen. Je kunt ons ook bellen op het nummer 0800 22 500, maak een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, of vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt.

Ik bouw een nieuw gebouw voor mijn zaak met een architect. Hoe sluit ik het aan op het glasvezelnetwerk?

Indien je echter bouwt met een architect, bekijk of er fiber beschikbaar is voor je gebouw. Indien dit het geval is, mag je niet vergeten de glasvezelaansluiting aan te vragen. Dan pas kun je je producten activeren. Je kunt ons ook bellen op het nummer 0800 22 500, maak een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, of vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt.

Waarom kan mijn zaak niet aangesloten worden op het glasvezelnetwerk?

Bekijk of Proximus van plan is fiber te installeren in je straat. De glasvezeluitrol verloopt in verschillende fasen. Het is dus mogelijk dat je adres (nog) niet behoort tot een zone waarin werken gepland zijn.

Waar vind ik meer informatie over fiber?

Bekijk of fiber beschikbaar is voor je zaak of dat je adres zich bevindt in een zone waar werken gepland zijn. In het eerste geval zul je uitgenodigd worden je fiberproducten te activeren. In het tweede geval zul je het formulier kunnen invullen om gecontacteerd te worden door een van onze medewerkers, die de volgende stappen met jou zal bespreken. Als je zaak zich bevindt in een zone waar nog geen werken gepland zijn, zullen we contact met je opnemen zodra voor je adres fiber beschikbaar is. Meer info? Bel ons op het nummer 0800 22 500, maak een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, of vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt.

Waarvoor staan Gbps en Mbps?

Mbps is een maat voor de hoeveelheid data die in één seconde wordt overgedragen en wordt wereldwijd gebruikt om internetsnelheden te kwantificeren.

Mbps staat voor megabit per seconde. Gbps staat voor gigabit per seconde. Eén gigabit is 1000 megabit ... heel snel dus!

Wanneer Proximus een snelheid aangeeft, is dat vrijwel altijd de downloadsnelheid. Wanneer voor een Fiber Internet-product 350 Mbps wordt aangegeven, betekent dit dat de verbinding tot 350 megabit data per seconde kan downloaden. Een voorbeeld: met een verbinding van 1 gigabit per seconde download je een film met een volume van 1,5 gigabit in slechts 12 seconden.

Waar is fiber al beschikbaar?

Fiber wordt momenteel ingezet in verschillende grote steden in België, namelijk Aalst, Anderlecht, Antwerpen-Diamant, Antwerpen-Oost, Antwerpen-West, Brussel-Anspach, Charleroi, Deurne, Elsene, Evere, Gent, Hasselt, Knokke-Heist, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Molenbeek-Koekelberg, Namen, Oostende, Roeselare, Schaerbeek, Sint Niklaas, Ukkel en Vilvoorde

Het doel is om een supersnel en stabiel netwerk te bieden dat in staat is om het dataverkeer dat de komende jaren zal blijven groeien, gemakkelijk te absorberen.

Ook in de volgende steden zijn werkzaamheden gepland: Info binnenkort beschikbaar


Bedrijvenpark

Waarom fiber voor mijn zaak?

Met fiber profiteer je van een supersnel, stabiel en betrouwbaar internet, een scherpste beeld op al je schermen en bovenal ben je klaar voor de toekomst!

 • Supersnel internet: sneller dan ooit surfen en bestanden delen met collega’s en klanten. In een fiberzaak wordt je geduld niet langer op de proef gesteld
 • Stabiel en betrouwbaar internet: een groot bestand up of downloaden, in een fiberzaak kan dit zonder onderbrekingen, zelf als iedereen tegelijk online is
 • Het scherpste beeld op al je schermen: of je nu kijkt op televisie, je tablet of je smartphone, in een fiberzaak zie je alles in de beste beeldkwaliteit
 • Klaar voor de toekomst: meer en meer toestellen in onze zaak bedienen we via het internet. Een fiberzaak kan deze evolutie moeiteloos aan.

Op lange termijn zal dit nieuwe netwerk ons traditionele kopernetwerk vervangen.

Mijn zaak ligt in een bedrijvenpark. Wat heb ik nodig als ik een glasvezelaansluiting wil?

Controleer eerst of je bedrijf gelegen is in een zone waar al fiber beschikbaar is. Als dat zo is, moeten er nog twee dingen gebeuren:

 • Een aansluitpunt voor de fiber laten installeren binnen in je bedrijf.
 • Je fiberproducten activeren.
Zijn fiberproducten duurder dan de traditionele koperproducten? Zijn er migratie- of installatiekosten aan verbonden?

Neen. De prijzen van onze Bizz All-in- en Bizz Office Fiber-packs zijn vergelijkbaar met die van onze huidige Bizz All-in- en Bizz Office-packs, hun tegenhangers op het kopernetwerk. Om een fiberproduct op uw lijn te activeren, is de aansluiting op het glasvezelnetwerk beschikbaar voor een maximumbedrag van € 1550. Voor de kostprijs van de werken zal vooraf een raming worden gemaakt. Komt het bedrag hoger uit dan € 1550? Dan vragen we je toestemming. Uiteraard ben je vrij om er niet op in te gaan. Deze promotie is geldig gedurende 3 maanden nadat je werd ingelicht over de mogelijkheden van glasvezelaansluiting. Voor meer informatie over deze aanbieding kun je contact opnemen met je Bizz Expert of bel je naar 0800 22 500.

Wanneer wordt mijn zaak aangesloten op het fibernet?

Je kan beslissen op ons glasvezelnetwerk aan te sluiten zodra dat beschikbaar is op je adres. Het kan echter een aantal maanden duren voor een zone daadwerkelijk in bedrijf is gesteld (site-onderzoek, vergunningen). Je kan je fiberproducten pas activeren als al die activiteiten voltooid zijn. Als je liever geen fiber neemt, verandert er niets en blijft je je Proximus-producten gebruiken op dezelfde manier als vandaag. Je kan nadien nog altijd fiber nemen maar het is niet zeker of de installatie van je aansluitpunt dan nog gratis zal zijn.

Ik ben geïnteresseerd in fiber voor mijn zaak. Wat nu?

Bekijk of fiber beschikbaar is voor je zaak. Zo ja, vul ons formulier in. Wij zullen je dan zo snel mogelijk contacteren om een afspraak te maken voor de aansluiting van je bedrijf op ons glasvezelnetwerk en de activering van je producten. Als er nog geen fiber beschikbaar is op je adres maar Proximus binnenkort wel met de aanleg in je straat van start gaat, kan je alvast het formulier invullen. Wij zullen je vervolgens contacteren om de volgende stappen te bespreken. De glasvezeluitrol verloopt in fasen. Het kan dus zijn dat je bedrijf in een zone ligt waar nog geen werken gepland zijn of waar we om technische of administratieve redenen geen fiber kunnen leggen. Meer info? Bel ons op het nummer 0800 33 234, maak een afspraak met een Bizz Expert in een Proximus Shop in je buurt, of vul ons formulier in zodat een Bizz Expert je binnen twee uur terugbelt.

Waarvoor staan Gbps en Mbps?

Mbps is een maat voor de hoeveelheid data die in één seconde wordt overgedragen en wordt wereldwijd gebruikt om internetsnelheden te kwantificeren.

Mbps staat voor megabit per seconde. Gbps staat voor gigabit per seconde. Eén gigabit is 1000 megabit ... heel snel dus!

Wanneer Proximus een snelheid aangeeft, is dat vrijwel altijd de downloadsnelheid. Wanneer voor een Fiber Internet-product 350 Mbps wordt aangegeven, betekent dit dat de verbinding tot 350 megabit data per seconde kan downloaden. Een voorbeeld: met een verbinding van 1 gigabit per seconde download je een film met een volume van 1,5 gigabit in slechts 12 seconden.

Waar is fiber al beschikbaar?

Fiber wordt momenteel ingezet in verschillende grote steden in België, namelijk Aalst, Anderlecht, Antwerpen-Diamant, Antwerpen-Oost, Antwerpen-West, Brussel-Anspach, Charleroi, Deurne, Elsene, Evere, Gent, Hasselt, Knokke-Heist, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Molenbeek-Koekelberg, Namen, Oostende, Roeselare, Schaerbeek, Sint Niklaas, Ukkel en Vilvoorde

Het doel is om een supersnel en stabiel netwerk te bieden dat in staat is om het dataverkeer dat de komende jaren zal blijven groeien, gemakkelijk te absorberen.

Ook in de volgende steden zijn werkzaamheden gepland: Info binnenkort beschikbaar

Kom langs, we geven graag meer info

Contacteer ons

0800 22 500

Fiber infopunt

Contact

Onze Bizz Experts staan steeds tot je dienst. Kies zelf hoe je contact met ons wil opnemen.

Hulp nodig?