Ontdek de beste wijn-app met barcodescanner

Gepubliceerd op 31/08/2022 in Gouden tips van…

Je bent uitgenodigd voor een etentje, staat in de wijnrayon om niet met lege handen aan te komen, maar hebt totaal geen idee welke wijn je moet kiezen en en welke prijs je moet betalen voor een goede fles. Dan hebben wij de beste wijn-apps voor jou!

Ontdek de beste wijn-app met barcodescanner

Er zijn apps voor alles. De wijnindustrie is daarop geen uitzondering. Vind de juiste wijn bij een gerecht, zoek een bepaalde wijn die je in een restaurant of bij een vriend hebt ontdekt, zoek evenementen die rond deze drank worden georganiseerd. Hier is een overzicht van de beste wijn-apps.

1. Vivino

Vivino is waarschijnlijk de bekendste, en degene met de meeste opties. Het systeem is heel eenvoudig: je neemt een fles en scant het etiket. De app herkent meestal de wijn (zo niet, dan kan je de informatie handmatig opzoeken of een wijn toevoegen), en geeft uitleg over het druivenras, de herkomst, de prijs, en de kwaliteit van de wijn door middel van de beoordelingen van gebruikers, van één tot vijf sterren. Om een wijn uit het schap van de winkel te kiezen, scan je dus gewoon de barcode om een idee te krijgen van de prijs-kwaliteitverhouding.

Maar dat is niet het enige gebruik van de wijn-app. Je kan de wijnen die je proeft ook bewaren door ze te scannen met je smartphone en een notitie toe te voegen. Zo bewaar je alle wijnen die je lekker vond, of die je nooit meer wil proeven. De wijn-app is ook een sociaal netwerk: je ziet de wijnen die je vrienden proeven en de notities of commentaren die ze geven, in een klassieke feed. Vivino kan je ook doorverwijzen naar winkels in je buurt die de wijn in kwestie verkopen.

Hoe meer wijnen je scant, hoe meer je een expert wordt. Na zes wijnen van hetzelfde type, bijvoorbeeld een pinot noir uit de Bourgogne, stijg je in de rangen van experts voor die wijn. Je kan ook badges verdienen, met wedstrijden zoals "Wijnen van Italië", door verschillende soorten wijnen te proeven. De wijn-app is dan opgezet als een spel, waarin je een level omhoog kan gaan. Vergeet echter niet dat alcoholmisbruik gevaarlijk is voor de gezondheid, en dat je je niet tot drinken moet laten aanzetten door de speelse aanpak.

Uiteindelijk kan je met Vivino ook je wijnkelder beheren: door alle flessen in te geven, stel je een boekje samen met je voorraad, zodat je achter in de kast geen fles vergeet. Je hoeft alleen maar de flessen te verwijderen als je ze opent.

Download Vivino voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .


2. Hello Vino

Als je een etentje geeft en je hebt niet de kennis van een sommelier om te weten welke wijn het beste bij je gerecht past, dan is Hello Vino de oplossing. Deze wijn-app laat je de wijnen die je proeft beoordelen, maar heeft ook een functie waarmee je een gerecht invoert en een wijn krijgt die bij het gerecht past, zodat de smaken perfect op elkaar aansluiten.

Download Hello Vino voor iOSNieuw venster .


3. Wine Events

Wijnen proeven is niet genoeg, jij wil ook weten hoe ze geproduceerd worden en door wie? Ben je op zoek naar de volgende opendeurdag van een wijnmakerij bij jou in de buurt of andere degustatie-evenementen zoals beurzen en ontmoetingen met sommeliers? Of wil je een vakantie organiseren in bekende wijngebieden, zoals Bordeaux, Rioja of Toscane? Dan is Wine Events de beste app voor jou.

Bij deze wijn-app gaat het niet om het scannen van wijnen, maar de app geeft wel een overzicht van wijnevenementen (waarvan de meeste echter in de VS zijn). Anderzijds biedt Wine Events ook links naar rondreizen door regio's die bekend staan om hun wijngaarden, waarvan veel activiteiten in Europa plaatsvinden. Met de app kan je tot slot ook wijncursussen volgen en deelnemen aan online wijnproeverijen.

Download Wine Events voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .


4. CellarTracker: zoals Vivino, maar met meer geavanceerde functies

Zoals gezegd, heeft Vivino tal van troeven: sociaal netwerk, kelderbeheer, etiketten scannen voor informatie, uitwisseling van meningen, games en verzamelen, ... Maar voor elk van deze functies bestaan er ook aparte wijn-apps.

Voor het scannen en beheren van wijnkelders is er bijvoorbeeld CellarTracker. De app zelf en het ontwerp zijn veel rudimentairder dan Vivino, maar CellarTracker gaat er prat op dat het in enkele seconden wijn kan herkennen aan de hand van de streepjescode, uit een database van meer dan 3,6 miljoen verschillende flessen.

Dat zijn twee elementen waarop Vivino inderdaad af en toe kritiek krijgt: de tijd die het kost om een fles te herkennen en het gebrek aan informatie voor minder bekende of nichewijnen, zoals wijn van Belgische domeinen. Zelfs al is de databank indrukwekkend. Met CellarTracker kan je ook notities toevoegen en meningen uitwisselen.

Download CellarTracker voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .

Om het kopen nog te vergemakkelijken, gaat Wine Searcher er prat op dat de wijn-app elke fles vindt die beschikbaar is en met de beste prijzen. Stel je voor: je proeft een geweldige wijn, maar vind de fles nergens. De zoekmachines van Wine Searcher zullen talloze sites afspeuren om een fles te vinden. Het enige wat je hoeft te doen, is de wijn of de barcode scannen.

Download Wine Searcher voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster .

Om de barcode of het etiket van een fles met een wijn-app te scannen, heb je een degelijke internetverbinding nodig. Mobilus is dan precies wat je nodig hebt! Er zijn verschillende aanbiedingen waaruit je kan kiezen, zodat je de aanbieding kiest die het beste bij jouw gewoonten past.

Ontdek Mobilus nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie