Bescherm je tegen een wifi-hack, met deze tips

Gepubliceerd op 15/12/2020 in Gouden tips van…

Wifi-hacks zijn gevaarlijk. Net zoals een echte kluis moet je wifi-netwerk goed beschermd zijn met een effectief wachtwoord. Houd wifi-hackers en andere snoodaards daarom tegen met een goed wifi-wachtwoord. We helpen je graag verder met de onderstaande tips.

Bescherm je tegen een wifi-hack, met deze tips

Waarom is het trouwens belangrijk om je wifi-netwerk te beschermen tegen een wifi-hack? Er zijn verschillende redenen. Als je geen wifi-paswoord hebt, is iedereen in staat verbinding te maken met je netwerk: je buren, mensen die langskomen in je straat of, waarom niet, kwaadwillende mensen die een je persoonlijke gegevens willen bekijken.

Wat zijn de gevolgen? Als iedereen die verbinding maakt met je wifi-netwerk films en series downloadt of streamt, verlaagt je verbindingssnelheid aanzienlijk. En er is niets erger dan een langzame verbinding, toch? Bovendien stel je jezelf bloot aan grote risico's, zoals diefstal van al je persoonlijke gegevens. Door je netwerk te beschermen, bescherm je je privacy. Wifi-hacks kunnen ook juridische problemen opleveren. Stel je voor dat iemand je netwerk gebruikt voor illegale praktijken zoals het downloaden van illegale films en series? Als iemand erachter komt, word je verantwoordelijk gehouden.

Maar hoe beveilig je een wifi-netwerk? Kies gewoon een goed wachtwoord. Maar dat is niet zo makkelijk als het klinkt. Wij helpen je dus met het maken van een zo effectief mogelijk wifi-wachtwoord.


Hoe verander ik mijn wifi-wachtwoord?

Laten we je er eerst aan herinneren hoe je het wachtwoord van je wifi-netwerk kunt wijzigen. De manier waarop is afhankelijk van je toegangsprovider. Dit is de procedure die je moet volgen bij Proximus, als je de B-box 3 of de B-box 3V+ hebt.

Via de app MyProximus:

  1. Ga naar "Diensten".
  2. Zoek naar "Wi-Fi beheer" en ga dan naar “Smart Wi-Fi”.
  3. Je moet dan de huidige codes van je wifi-netwerk invoeren. Je vindt ze op de achterkant van je b-box.
  4. Zodra je de codes hebt ingevoerd, kan je ze naar wens wijzigen.

Via de webinterface van de modem:

  1. Surf naar http://192.168.1.1Nieuw venster .
  2. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van de modem in en klik vervolgens op de knop “Inloggen”.
  3. Voor het gebruikersnummer selecteer je "User" in het dropdownmenu “Username”
  4. Als wachtwoord dien je het wachtwoord te kopiëren dat je terugvindt op het label op de achterzijde van je modem, naast het woord “User Password” of “Modem password”.
  5. Klik vervolgens op het wifi-netwerk dat je gebruikt.
  6. Vervolgens kun je je wachtwoord wijzigen.

Wil je meer info over het wijzigen van je Proximus-wifi-wachtwoord, klik dan hier.


Hoe kies je een goed wifi-wachtwoord?

1. Kies een lang wachtwoord

Dit is de gouden regel: kies een wachtwoord van minimaal 8 tekens en maximaal 63. Hoe langer een wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te hacken.

2. Hoofdletters, speciale tekens

Tweede gouden regel: varieer met hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Aarzel niet om streepjes, leestekens of underscores te gebruiken. Hoe meer speciale tekens je gebruikt, hoe moeilijker het zal zijn om je wachtwoord te vinden. Vermijd nummers die te gemakkelijk te vinden zijn, zoals de beroemde "123456789".

3. Willekeur is troef

Naast dit alles raden wij je aan om willekeurige karakters te kiezen voor je wachtwoord. Het is altijd riskanter om woorden te gebruiken die in een woordenboek voorkomen. Zelfs als je bepaalde letters vervangt door speciale tekens. Daarom raden we aan letters en speciale tekens zonder enige betekenis te gebruiken. Verwijs vooral niet naar persoonlijke gegevens in je wachtwoord.

Vijf willekeurige woorden kiezen om een onbegrijpelijke zin te vormen, is wel een goed idee. Varieer tussen hoofdletters en kleine letters en voeg speciale tekens tussen elk woord toe.


Voorkom een wifi-hack door je wifi-wachtwoord regelmatig te wijzigen

Hoe ouder je wifi-wachtwoord is, hoe groter de kans dat het wordt gehackt. Je moet het daarom regelmatig veranderen om je veiligheid te verhogen. Vervang het door een wachtwoord dat volledig nieuw is, volgens bovenstaande tips. We raden je aan om het minstens een keer per jaar te veranderen.

Gebruik een wachtwoordbeheerder

Ingewikkelde wachtwoorden maken, brengt een risico met zich mee: ze snel vergeten. Om ervoor te zorgen dat je ze niet vergeet, gebruik je het best een wachtwoordbeheerder. Dat zijn digitale kluizen waarin je al je wachtwoorden kunt opslaan. Je moet enkel het wachtwoord van de wachtwoordbeheerder onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Dit zijn enkele goede wachtwoordmanagers: DashlaneNieuw venster, KeepassNieuw venster en 1PasswordNieuw venster.


Dat is het, je hebt nu alle kaarten in de hand om een zo effectief mogelijk wachtwoord te creëren. Bovenstaande tips werken voor alle wachtwoorden, of het nu gaat om je e-mailadres, sociale netwerken, enzovoort.

Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie