Wat is een wifi-booster en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 28/03/2024 in Bits & Bytes

Als jouw appartement of huis nogal groot is of je muren dik zijn, kan je problemen hebben om wifi te krijgen. En een slechte internetverbinding is nu eenmaal erg vervelend. Om overal in huis het beste wifi-signaal te hebben, kan je een wifi-booster gebruiken. Ontdek hier alles wat je wou weten over dit apparaat en hoe het werkt.

Wat is een wifi-booster en hoe werkt het?

Als je huis te groot is of dikke muren heeft, is het meer dan waarschijnlijk dat je problemen hebt om overal een signaal van je wifi-netwerk te krijgen. Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing voor het probleem: het gebruik van een wifi-booster.

Hieronder leggen we uit wat dit handige apparaat is en hoe je het gebruikt. Dankzij een booster geniet je van de best mogelijke internetverbinding, overal in huis.

Wat is een wifi-booster?

Een wifi-versterker is een apparaat dat de sterkte van je wifi-signaal verhoogt. Hiermee kan je het bereik van je wifi-netwerk uitbreiden. Dat is vooral handig voor huizen met meerdere verdiepingen of als je dikke muren hebt die verhinderen dat het wifi-signaal goed kan circuleren. Met een wifi-booster hoef je geen hele bekabelde installatie op te zetten om in elke kamer van je huis van het internet te genieten.

Een wifi-booster is echter niet hetzelfde als een wifi-repeater. Een repeater kopieert en dupliceert gewoon het signaal dat door je internetbox of router wordt uitgezonden. Als je signaal dus slecht is, zal een repeater het niet verbeteren, in tegenstelling tot de versterker die het bereik van het gedupliceerde signaal vergroot. Een repeater breidt je netwerkdekking uit, terwijl een versterker het bereik van het signaal vergroot.

Deze twee apparaten hebben wel veel gemeen. Het zijn beide min of meer compacte doosjes die in een stopcontact worden gestoken. In beide gevallen moet je goed nadenken over hun plaats in huis, zodat ze doeltreffend zijn.


Hoe installeer ik een wifi-booster?

Het is het belangrijkste om de juiste locatie voor je Wi-Fi Booster te kiezen. Hij mag niet te ver van je router staan, maar ook niet van kamers zonder signaal. Het is daarom het beste een locatie te kiezen op gelijke afstand tussen de router en de kamers die op het netwerk moeten worden aangesloten. Houd in gedachten dat je Wi-Fi Booster het signaal van je router correct moet oppikken.

Daarom mag hij niet te ver van je modem worden geïnstalleerd. Met Proximus is deze stap heel eenvoudig omdat je dankzij de MyProximusNieuw venster-toepassing de ideale plaats vindt voor je Wi-Fi Booster met de "Wi-Fi Booster plaatsingstest"-functie. Klik hier voor meer informatie.

Zodra je de juiste locatie hebt gevonden, heb je twee keuzes: je router en booster verbinden met een ethernetkabel of ze verbinden via wifi om het signaal te verbeteren. Uiteraard is de eerste optie het meest stabiel en efficiënt, maar het is verre van praktisch omdat het niet altijd gemakkelijk is om een kabel te installeren die dwars door je huis loopt. Hieronder vind je de procedure voor het installeren en synchroniseren van je wifi-booster zonder ethernetkabel:

  • Zorg er eerst voor dat de knop op de achterkant van de Wi-Fi Booster op "auto" staat en dat het lampje op de router brandt.
  • Sluit de booster aan en druk op de aan/uit-knop. Wacht dan tot het WPS-lampje uitgaat.
  • Nu moet je de booster synchroniseren met de router. Daarvoor druk je twee seconden op de WPS-knop op je b-box en doet je hetzelfde op de booster. Als het WPS-lampje op de booster rood is, betekent dit dat deze zich te ver van de router bevindt.
  • De twee apparaten zijn nu gesynchroniseerd, je kan de booster nu plaatsen waar je maar wil, zolang hij het netwerk van de router maar kan oppikken.

Wifi-booster en mesh wifi

Als je signaalproblemen hebt in verschillende kamers in je huis, is er een oplossing: je kan je eigen mesh wifi opzetten. Wat is mesh wifi? Heel eenvoudig, het is een systeem dat zorgt voor een stabiele, uniforme verbinding in je hele huis dankzij een aantal wifi-hotspots die fungeren als een relaisantenne tussen je internetbox en je verschillende apparaten.

Deze terminals, ook wel nodes genoemd, steek je in je stopcontacten en kan je draadloos of via ethernetkabels verbinden met je modem. Al deze nodes worden samengebracht in een toepassing waarmee je je wifi-netwerk volledig bedient vanaf je telefoon. Een systeem als dit kan dus fungeren als een wifi-booster. Je kan een booster echter ook gebruiken in mesh wifi. Het zal ervoor zorgen dat al je nodes het best mogelijke signaal ontvangen. Probeer het eens!

Op zoek naar een goede Wi-Fi Booster om thuis te installeren? Zoek niet verder, wij hebben de oplossing: jouw Wi-Fi Booster voor slechts 2,49 euro per maand, bij jou thuis afgeleverd in slechts 2 dagen. Een Wi-Fi Booster is bovendien inbegrepen in de meeste Flex-packs.

Bestel je Wi-Fi Booster nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie