Alles wat je moet weten over waterdichte gsm’s

Gepubliceerd op 11/07/2017 in Bits & Bytes

Alles wat je moet weten over waterdichte gsm’s

Want een ongelukje is snel gebeurd, toch?

Stel je maar even voor: je neemt een foto met je smartphone van de kids in het zwembad en je valt ongelukkig in het water. Of je gsm verdwijnt in de wc-pot tijdens een toiletbezoek. Een serieuze nachtmerrie. En al helemaal als je net op verlof bent.

Daarom is het tegenwoordig interessant om bij de aankoop van een nieuwe gsm ook eens het volgende te checken: de waterdichtheid van het toestel dat je op het oog hebt. Maar waar moet je dan precies op letten? Ik geef je enkele handige tips en extra uitleg:

De maatstaf, da’s de IP-waarde

Waterbestendigheid is een breed begrip. Bepaalde smartphones kunnen namelijk enkel tegen een spatje regenwater, terwijl anderen met gemak een tijdje in een zwembad kunnen liggen. En da’s net hetzelfde met de stofbestendigheid van een gsm.

Daarom is het belangrijk om de IP-waarde te checken van je droomsmartphone. Daarbij staat het eerste cijfer voor de bestendigheid tegen stof, terwijl het tweede cijfer meer vertelt over hoe goed het toestel tegen water kan. Hoe hoger het cijfer, hoe beter beschermd.

Laten we vooral even naar het tweede cijfer kijken, dat de waterdichtheid weergeeft:

IP-x0 Geen Geen enkele bescherming tegen water.
IP-x1 Drupdicht Type I Enkel beschermd tegen vallende druppels.
IP-x2 Drupdicht Type II Enkel beschermd tegen vallende druppels, tot en met 15° gekanteld (bijvoorbeeld tijdens het bellen).
IP-x4 Plensdicht Geen schade bij druppels tot 10 l/min, onder eender welke hoek. Bijvoorbeeld: een regenbui.
IP-x5 Sproeidicht Geen schade bij besproeiing tot 12,5 l/min, onder eender welke hoek. Bijvoorbeeld: een stortbui.
IP-x6 Waterbestendig Geen water dat binnendringt bij bespuiting tot 100 l/min, onder eender welke hoek. Bijvoorbeeld: een tuinslang.
IP-x7 Dompeldicht Geen water dat binnendringt indien ondergedompeld gedurende maximaal 30 minuten op maximaal 1 meter diepte. Bijvoorbeeld: een wc-pot, lavabo of plonsbadje.
IP-x8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden van de fabrikant. Bijvoorbeeld: foto’s nemen in het zwembad.
IP-x9 Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk.

IP69 is dus theoretisch de beste bescherming tegen water. Maar in de praktijk vind je momenteel enkel toestellen met een IP-waarde tot IP68.

Onze aanbevolen waterdichte smartphones van het moment?

Dat zijn deze recente toppers:

  • De Samsung Galaxy S8 en S8+: met een IP68-waarde is hij momenteel bij de beste leerlingen van de klas. De smartphone kan tot een half uur lang tot 1,5 meter diep onder water blijven, zonder schade. En bovendien ziet hij er met zijn gebogen scherm fan-tas-tisch uit! Check hem snel in onze webshop.
  • De Samsung Galaxy S7, S7 Edge en S7 Active: deze drie voorgangers van de S8 hebben net zo goed de IP68-bescherming. Da’s dus mooie foto’s onder water maken of het nieuws checken onder de douche. Ontdek er meer over in onze webshop.
  • De iPhone 7 en iPhone 7 Plus: ook Apple-fans kunnen voor een waterbestendige smartphone gaan. De recentste versie van de iPhone is met een IP-waarde 67 ook beschermd tegen water en stof. Dat betekent dus geen schade als je maximaal 30 minuten en maximaal 1 meter diep gaat met deze gsm. Hij staat voor je klaar in onze webshop!
  • Ook de LG G6 is waterproof! Met dezelfde IP68-waarde als de S7 en S8 kan je er bijvoorbeeld zonder stress mee in bad bellen. En dan kan ie ook nog eens geweldige foto’s bij weinig licht maken ook! Bekijk hem maar eens in onze webshop.
Waterdichte smartphone gekocht? Denk dan toch even hieraan ...

Het feit dat je smartphone waterbestendig is, betekent niet dat je er zomaar alles mee kan doen. Het is en blijft natuurlijk een stuk elektronica. Hou daarom best rekening met deze zaken:

  • De ene vloeistof is schadelijker dan de andere. Koffie, frisdrank of zeewater bevatten bestanddelen die je smartphone vrij makkelijk beschadigen, zelfs al is deze waterbestendig. In dat geval is het het beste plan om meteen even af te spoelen met kraantjeswater. Ook als je beslist om te gaan zwemmen met je gsm, trouwens.
  • Hou rekening met de diepte en temperatuur van het water. Overdrijf met geen van beide.
  • Droog steeds goed af en zorg dat je gsm mooi proper is. Zeker als je je smartphone wil opladen.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Reageer

{{ totalResults ? (((totalResults == 0) || (totalResults == 1)) ? "reactie" : "reacties") : ("reactie") }}


Avatar