Hoe gebruik je minder mobiele data op TikTok en andere apps?

Gepubliceerd op 30/11/2022 in Apps

Je hebt misschien gemerkt dat video's alomtegenwoordig zijn op sociale media. Of het nu op Facebook, Instagram of TikTok is, er verschijnen honderden video's per dag. En helaas verbruiken die video's veel mobiele data! Als je niet oppast, raak je snel door je data heen. Ontdek dus hoe je data kan besparen op Instagram, TikTok en andere apps.

Hoe gebruik je minder mobiele data op TikTok en andere apps?

Besteed je uren aan het scrollen door je TikTok-feed om video's te bekijken? Zet je dan schrap: gemiddeld besteed je 840 MB mobiele data in slechts één uur op TikTok. Dat is heel wat GB als je de hele dag met de app bezig bent. Op Instagram is het wat minder: ongeveer 100 MB in een uur, net zoals op Facebook.

Als je al deze sociale netwerken dagelijks gebruikt, kan je maandelijkse pakket al aan het begin van de maand op zijn. Gelukkig zijn er verschillende technieken om minder data te gebruiken voor deze toepassingen. Dat kan handig zijn voor jou of voor je kinderen die te veel tijd doorbrengen op hun smartphone. Wij vertellen je hoe je geld kan besparen.

Hoe verbruik je minder data op TikTok?

Aangezien TikTok een dienst is die alleen uit video bestaat, is het logisch dat die het meeste data verbruikt. TikTok weet dat en daarom heeft het een ingebouwde functie om data te besparen. Zo activeer je de functie:

 • Ga naar je profielpagina.
 • Klik op de drie verticale stippen rechtsboven in het scherm.
 • Ga naar het menu "Instellingen en privacy".
 • Klik in de sectie "Mobiele gegevens en cache" op "Gegevensbesparing".
 • Activeer hier deze optie.

Het zal de kwaliteit van de video's iets verminderen om minder gegevens te verbruiken. Eenmaal verbonden met een wifi-netwerk zal de videokwaliteit weer normaal zijn. We hebben ook nog enkele algemene tips om dagelijks gegevens te besparen: gebruik waar mogelijk wifi-netwerken en sluit toepassingen altijd af als je ze niet gebruikt (dat spaart ook de batterij van je smartphone).

Tot slot kan je ook Lite-versies van je toepassingen gebruiken. Die vergen minder opslagruimte en mobiele gegevens omdat ze sneller laden. Er is er een voor TikTok, die kan je hier downloaden voor AndroidNieuw venster . De app is niet beschikbaar voor iOS.

@proximus Zo halveer je je dataverbruik op TikTok! #tiktokhack #tiktoksetting #data #gerbentuerlinckx #tipsandtricks #dataverbruik #nederlandstalig #techtok #tiktoktip #tiktoktipsandtricks #tipsandtrick #datalimite #mobiledata ♬ origineel geluid - proximus

Hoe gebruik je minder mobiele data op Instagram?

Instagram is veel veranderd sinds de lancering. Nu zijn er meer video's dan foto's. Daardoor smelt net als bij TikTok de mobiele data als sneeuw voor de zon. Net als TikTok biedt Instagram een mobiele dataspaarder. Zo activeer je het:

 • Open de Instagram-app en ga naar je profiel.
 • Klik op het menu rechtsboven in het scherm en klik op "Instellingen".
 • Klik op 'Account' en vervolgens op 'Cellular Data Usage'.
 • Je hoeft nu alleen nog maar de Data Saver aan te zetten.

Net als bij TikTok wordt de kwaliteit van de video's minder als je ze op 4G bekijkt. Eenmaal verbonden met een wifi-netwerk is het weer normaal. Trouwens, op dezelfde pagina heb je de optie om hoge resolutie media uit te schakelen. Je kan kiezen voor "Alleen wifi" of gewoon "Nooit".

Als je een Android-smartphone gebruikt, kan je ook Instagram Lite downloaden om data en opslagruimte op je toestel te besparen. Download Instagram Lite hierNieuw venster .


Hoe mobiele data besparen op Facebook?

Facebook is niet meer zo populair als vroeger, maar het sociale netwerk is nog steeds een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Net als de twee bovengenoemde netwerken biedt ook Facebook een optie om het gegevensverbruik te beperken. Zo activeer je ze:

 • Zoals gewoonlijk ga je naar je profiel en scroll je naar beneden tot je "Instellingen en Privacy" vindt.
 • Klik dan op "Cellular Data Usage".
 • Schakel op deze pagina de gegevensbesparing in. Dat bespaart tot 40% van je data.
 • Op dezelfde pagina krijg je het advies om het automatisch afspelen van video's uit te schakelen. Dat bespaart ook data.

Je kan ook Facebook Lite downloaden voor Android via deze linkNieuw venster .


Hoe data besparen op Snapchat

Snapchat is een uiterst populaire toepassing onder jongeren. Als je het zelf niet gebruikt, communiceren je kinderen of tieners in je omgeving misschien wel urenlang met hun vrienden door middel van foto's en video's. Aangezien we veel foto's en video's versturen en raadplegen, verbruiken we gemiddeld 160 MB data per uur. Snapchat biedt daarom ook een besparingmodus, ook wel "Travel Mode" genoemd. Zo activeer je de functie op iOS:

 • Klik in je profielscherm op de tandwielknop om de instellingen te openen.
 • Onder 'Extra opties' vind je de knop 'Beheren'. Klik erop.
 • Zet de besparingmodus aan. Je kan kiezen om die 3 dagen of 1 week in te schakelen of totdat je ze handmatig uitschakelt.

Zo doe je dat op Android:

 • Nog steeds vanuit je profiel, klik je op het tandwiel en ga naar instellingen.
 • Scroll naar beneden en klik op "Data Saver".
 • Activeer de functie voor de gewenste periode.

Algemene tip: activeer de databesparing van je smartphone

Zowel Android als iOS hebben een gegevensbesparende modus ingebouwd in hun systeem. Deze modus beperkt online activiteiten op de achtergrond om het gegevensgebruik te verminderen. Dus je verliest niets door het in te schakelen. Zo doe je dat:

Voor iOS :

 • Ga naar “Instellingen” en dan naar “Mobiele gegevens”.
 • Klik op de optie “Mobiele gegevens”.
 • Schakel de gegevensbesparingsmodus in.

Voor Android :

 • Ga naar “Instellingen” en dan naar “Mobiel Netwerk”.
 • Klik op “Gegevensgebruik”.
 • Onderaan de pagina vind je de knop “Data Saver”. Klik erop en activeer de modus.

Het enige wat je moet weten, is dat als je instant messaging of mailing-apps op de achtergrond hebt draaien, je geen berichten meer ontvangt als de modus is geactiveerd.


Om al deze toepassingen te gebruiken waar je ook bent, ga je voor een abonnement van Mobilus ! Kies uit verschillende pakketten: 3 GB, 10 GB, 50 GB of 100% onbeperkt als je je geen zorgen wil maken over je verbruik. Wat je ook kiest, je krijgt altijd onbeperkte belminuten en sms'jes.

Ontdek Mobilus nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie