×
×

Hoe laat is het?

Gepubliceerd op 31/12/2015 in Bits & Bytes

Hoe laat is het?

Smartwatches: tijd om zo’n technologisch snufje uit te proberen!

Wist je dat smartwatches eigenlijk al tientallen jaren geleden ontwikkeld waren? In de jaren 70 sprong James Bond uit een vliegtuig terwijl hij doodleuk even de een of andere korte-afstandsraket lanceerde via zijn horloge. Sinds smartwatches voor het grote publiek op de markt te verkrijgen zijn, heb ik evenwel geen raketlancerings app ontdekt, maar het zijn wel degelijk ‘slimme horloges’. 

Je ziet tegenwoordig steeds meer mensen met zo’n horloge rondlopen. Ze kijken niet alleen naar de kleine wijzerplaat maar tikken en swipen er ook op. Ondanks het technologische aspect ervan, lijken de Darth Vader-achtige vierkante smartwatches te evolueren naar gestyleerde klassehorloges met een ronde wijzerplaat. De horloges worden ook toegankelijker: zo moeten de smartwatch en de bijhorende smartphone tegenwoordig niet meer van hetzelfde merk zijn. 

Tijd om zo’n technologisch snufje uit te proberen! Ik test de nieuwste Huawei Watch  uit. Deze loopt op Android en functioneert niet alleen maar met Android smartphones maar is ook compatibel met iPhone.

Mijn ervaring begon bij de overhandiging van de doos. Ik was aangenaam verrast toen ik de doos openklapte en het toestelletje op een kussentje zag liggen, geflankeerd met een slogan in schoonschrift, zoals het briefpapier van een vijfsterrenhotel. Dankzij de Android Wear was mijn smartphone (een LG G4) binnen een paar tellen gekoppeld met de Huawei Watch. Mijn Google contacts en zelfs enkele apps werden mee geïmporteerd op de watch.

Na enkele minuten kreeg ik al een eerste sms te zien van mijn schoonmoeder. En ja, een sms is goed te lezen op het kleine ronde scherm. Om te antwoorden moet ik wel terug naar de smartphone grijpen. Voor de rest blijken functies zoals GPS, muziekspeler, kalendernotificaties en hartslagmeter niet alleen goed te werken, maar ook nuttig te zijn. De GPS van Google Maps is accuraat en geeft je als voetganger of fietser exact de nodige info om je weg te vervolgen.

Bij de instelling van de wijzerplaat heb je de keuze uit talrijke designs, van een klassieke tot een minimalistische look. Zo tover je op slag een ander horloge rond je pols. Na enkele seconden gaat de sluimerstand echter in en daardoor wordt de gekozen wijzerplaat tot een zwart-witte standaard plaat herleid. Spijtig, maar wel batterijbesparend. Na 2 dagen intensief gebruik dien ik de smartwatch terug op te laden. Dat is minder snel dan mijn smartphone!

Na de Huawei Watch een week in gebruik te hebben genomen, kan ik het voordeel van zo’n smartwatch wel inzien. Trouwens, tussen de GPS en andere handige apps kan ik ook gewoon het uur aflezen. En dat maakt dat slimme polsding nog handiger!

Michel

Ik werk bij het Device team en deel graag innovaties. Mijn passies: fotografie, moderne & hedendaagse kunst en de frisse buitenlucht.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: