Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Dit zijn de 7 smartphonetrends voor 2017

Gepubliceerd op 17/02/2017 in Bits & Bytes

Dit zijn de 7 smartphonetrends voor 2017

Stuk voor stuk zaken waar we zeker naar uitkijken.

Tegenwoordig lijken onze mobiele toestellen meer en meer op elkaar. Op het eerste zicht toch. Ze hebben dan ook al een hele lange weg afgelegd. Kijk maar eens naar die eerste logge en vrij zware smartphones, die alweer een tiental jaar geleden in het straatbeeld verschenen. 

Heel wat mensen onder ons denken dat stilaan wel het eindpunt qua ontwikkelingen in smartphoneland is bereikt. Wel, daarin moet ik hen nu toch even tegenspreken. Er zijn namelijk wél nog heel wat nieuwigheden mogelijk, die we zelfs al in het komende jaar verwachten. En dat zowel creatief vanbuiten, als innovatief vanbinnen. Een aantal daarvan zagen we trouwens vorig jaar al opduiken, bijvoorbeeld bij de iPhone 7.

Ik lijstte voor jullie de belangrijkste dingen op, die mijn collega-connaisseurs voor 2017 verwachten: 

 1. Schermranden behoren tot het verleden

  We zagen de laatste jaren de schermen op heel wat toestellen alsmaar groter en groter worden. Dat terwijl de smartphones zelf vrijwel even compact bleven. Het is dan ook te verwachten dat we in 2017 de eerste touchscreens gaan zien zonder iets van randen. Geen verloren ruimte meer aan de zijkanten dus. En mogelijk verdwijnen hierbij ineens ook de vertrouwde knoppen onder het scherm. Dat dit bij de toekomstige LG G6 zo zal zijn weten we bijna zeker, maar ook de nieuwe vlaggenschepen van de andere fabrikanten zullen wellicht met randenloze beeldschermen uitpakken.

  Hoe dat allemaal kan? Wel, in de meeste gevallen zal dit wellicht zo zijn door met buigbare schermen te werken, over de randen heen. Iets wat we bijvoorbeeld al zagen bij de Samsung Galaxy S7 Edge.

 2. Ook de audio-aansluiting verdwijnt stilaan ...

  Een deel van de kenners zegt dat we de soep niet zo heet moeten eten als opgediend. Ze verwachten dat de klassieke hoofdtelefoonaansluiting nog zeker een paar jaar zal blijven bestaan op de meeste smartphones. Maar wat er ook van waar is: wij denken toch dat een deel van de nieuwe toestellen zal overstappen naar een aansluiting van de headsets via USB. Zo lijkt dit heel waarschijnlijk het geval voor de Samsung Galaxy S8. Maar ook draadloos luisteren via bluetooth zal verder in de lift zitten. Al verwachten we hier nog geen grote doorbraak.

 3. ... ten voordele van USB-C

  De komst van deze nieuwe standaard werd al ingezet in 2016, maar zal verder worden uitgerold in de komende maanden. Dit zal zo zijn op vrijwel alle Android-smartphones. Logisch, want het is een nog betere manier om power en data door te sluizen. Zelfs beeld en geluid in hoge definitie doorsturen kan ermee. Bovendien is het ook kleiner dan de vorige USB-connectoren.

 4. Snel opladen van je batterij wordt een normale zaak

  Dat brengt ons meteen bij de batterij. Zagen we snelladen het afgelopen jaar maar bij een beperkt aantal toestellen, dan wordt deze feature meer en meer standaard in 2017. Je batterij voor de helft opladen in een kwartiertje tijd wordt stilaan de normaalste zaak ter wereld. Ook dit dankzij USB-C.

  Trouwens, naast het snel opladen zullen we ook meer en meer profiteren van een nog langere batterijduur. Zo staan de zogenaamde krachtige ten core-processors voor de deur, die nog zuiniger omspringen met de beschikbare energie. Maar ook de batterij zelf zal nog een tikkeltje straffer worden in 2017.

 5. We krijgen ook extra camera’s ...

  In 2016 zagen we al enkele toptoestellen met twee camera’s. Denk maar aan de Huawei P9, de LG G5 en de iPhone 7 Plus. Het resultaat van deze duocamera’s is telkens dezelfde: betere foto’s met meer diepte en details. Maar dit heeft vandaag letterlijk nog een serieuze prijs.

  Desondanks valt zeker te verwachten dat deze feature meer en meer toegang zal vinden in de lagere prijssegmenten. Alleen is de vraag welke standaard het pleit zal winnen. Wordt het de combinatie kleuren- en zwartwitcamera? Of gaat het toch eerder richting een groothoek- of telelens als extraatje?

 6. ... en de mogelijkheid tot een gigantische opslagcapaciteit

  Op dit moment kan je op heel wat toestellen het interne geheugen uitbreiden tot een al ruime 256 GB. Maar met de nabije toekomst in het achterhoofd zal dit al snel niet meer volstaan. De foto’s en video’s die we maken zullen bijvoorbeeld nog meer geheugen inpikken dan nu al het geval is. Daarom komen er naar verwachting nog in 2017 SD-geheugenkaartjes op de markt met een ongelooflijke capaciteit van 1 TB of 1.000 GB. Producent SanDisk heeft er namelijk al een prototype voor klaar.

  Let wel op: je huidige smartphone moet deze nieuwe capaciteiten ook effectief ondersteunen.

 7. Maar ook Virtual Reality groeit verder

  Momenteel zijn er al wel wat smartphones die dit ondersteunen, waaronder de Samsung Galaxy S7. Het is vooral qua accessoires en VR-apps dat de markt op dit moment wat op een woestijn lijkt. Maar in 2017 zal de sector de nodige stappen voorwaarts zetten. Zo zullen ook basissmartphones Virtual Reality gaan ondersteunen en zullen we veel meer VR-brillen zien opduiken. Ook het allerbelangrijkste breekt écht door in 2017: de apps.

  We staan alvast te popelen om de eerste nieuwe toptoestellen in handen te krijgen. Een eerste belangrijke afspraak is het Mobile World Congress in Barcelona, van 27 februari tot 2 maart. Stay tuned, want wij brengen er verslag over uit!

Kan je niet meer wachten, of heb je er dringend een nieuwe smartphone nodig? Kijk dan zeker eens in onze gsm-catalogus. Daarin hebben we namelijk toestellen die up-to-date zijn en waarmee je gerust jaren verder kan.

En als je écht niet weet wat kiezen, helpen onze specialisten je graag verder met hun grondige tests van de recentste kleppers op de markt.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: