Welke smartphones hebben de beste camera?

Gepubliceerd op 24/06/2020 in Smartphones

Welke smartphones hebben de beste camera?

Smartphones zijn tegenwoordig veel meer dan toestellen om mee te bellen en berichtjes te sturen. We gebruiken onze telefoon ook om eindeloos veel foto’s en video’s te maken. Je hecht dus terecht veel belang aan de kwaliteit van de camera wanneer je een nieuwe smartphone koopt. In dit blogartikel overlopen we welke toestellen over de beste camera beschikken.

De beste foto’s maak je niet met één, maar met drie tot zelfs vier camera’s. Steeds meer smartphonemodellen pakken uit met een meervoudig camerasysteem. Natuurlijk is het moeilijk om een keuze te maken als je de specificaties van een telefoon bekijkt. Daarom hebben wij vijf smartphones met de betere camera’s van dit moment op een rij gezet.

1. Samsung Galaxy S20

De meest recente modellen van alle hoogwaardige smartphonereeksen hebben uiteraard stuk voor stuk indrukwekkende camera’s. Dat is zeker het geval bij de Samsung Galaxy S20. De Koreaanse fabrikant besloot voor de opvolger van de S10 de logische volgorde in de cijfers over te slaan en meteen nummer 20 te introduceren. Alleen al de naam doet vermoeden dat ook de camera’s in dat toestel behoorlijk vernieuwend moeten zijn.

De S10 was al een echt pareltje voor de kwaliteit van foto’s en video’s, maar de S20 wil de lat nog hoger leggen met drie krachtige camera’s aan de achterkant van de smartphone. Naast de primaire camera en de ultragroothoeklens heeft de S20 een speciale telelens van 64 MP. De S20+ beschikt overigens over dezelfde opstelling.

Wie nog meer wil, moet de Galaxy S20 Ultra overwegen. Samsung spreekt hier terecht over ‘The phone to end all cameras’. Dankzij een hoofdsensor van 108 MP maak je namelijk nog mooiere foto’s in extreme lichtomstandigheden.

Lees zeker ook even onze review voor alle informatie over de Samsung Galaxy S20!

Samsung Galaxy S20 :

 • Aantal camera’s: 1 vooraan, 3 achteraan
 • Hoofdcamera: 12 MP – diafragma: f/1.8
 • Ultragroothoeklens: 12 MP
 • Telelens: 64 MP – 1,1 optische zoom – 3x hybrid zoom
 • Frontcamera: 10 MP

De Samsung Galaxy S20 kopen? Ontdek hem nu in onze webshop!


2. iPhone 11 Pro

Toen Apple na de zomer van vorig jaar z’n nieuwe iPhone-toestellen voorstelde, lag de nadruk vooral op de camera. Niet alleen voor foto’s, maar zeker ook voor wie z’n smartphone graag gebruikt om video’s te maken.

De Pro-versie onderscheidt zich van het standaardmodel met een extra camera achteraan: de telelens. Belangrijk is dat alle toestellen vanaf nu een ultragroothoeklens hebben. Dat is een tweede camera op de achterkant waarmee je dus een breder shot kunt maken. Bovendien schakel je met deze iPhones heel soepel tussen de primaire camera en de ultragroothoeklens. Ook wat de andere functies van de camera’s betreft, heeft Apple z’n achterstand op de concurrentie grotendeels ingehaald.

Als de camera het domein was waar de iPhone vroeger soms wat teleurstelde, dan doet de iPhone 11 weer helemaal mee met de grote jongens. Zeker voor video-opnames is de iPhone 11 zelfs een van de beste leerlingen van de klas. Hier valt vooral op te merken dat je met alle camera’s in 4K en met zestig frames per seconde kunt filmen. En daar stopt het niet, want met iOS 13 wordt het ook eenvoudiger dan ooit om video’s te bewerken. Tijdens de montage kan je video’s bijsnijden, kantelen, spiegelen, of van een filter voorzien.

iPhone 11 Pro:

 • Aantal camera’s: 1 vooraan, 3 achteraan
 • Cameraresolutie: 12 MP – diafragma: f/1.8
 • Ultragroothoekcamera: 12 MP
 • Telelens: 12 MP – 2x optische zoom
 • Frontcamera: 12 MP

De iPhone 11 Pro kopen? Ontdek hem nu in onze webshop!


3. Huawei P30

Huawei pakt al een tijdje uit met de camera van z’n beste smartphones. De P30 scoort vooral met een aanzienlijke verbetering in de belichting. In tegenstelling tot z’n voorganger heeft deze smartphone achteraan nu ook drie camera’s. Behalve de primaire camera is er een telelens en een groothoeklens. Daarmee wordt het dus mogelijk om voorwerpen op je foto’s dichterbij te brengen zonder dat je de zoomfunctie moet gebruiken.

De P30 verschilt niet veel van de P30 Pro wat de camerakwaliteit betreft, dus hoef je niet echt te investeren in het duurdere, professionele model. De P20 Pro pakte eerder al uit met een 40 MP-sensor en die is nu ook aanwezig op de gewone P30. Verder zit er een time-of-flightcamera in het systeem. Dat maakt het gemakkelijker voor het toestel om de diepte in te schatten. Zeker bij het maken van portretten is dat erg handig.

Ook voor video’s zijn de camera’s van de P30 erop vooruitgegaan dankzij een verbeterde stabilisatie. Over het algemeen komt de camera van de P30 heel dicht bij die van de Samsung Galaxy S10. In grote lijnen moet het toestel nog wel de duimen leggen voor de S10, maar tegen een lagere prijs heb je dus al een meer dan behoorlijk alternatief.

Huawei P30:

 • Aantal camera’s: 1 frontale, 3 à l’arrière
 • Hoofdcamera: 40 MP – diafragma: f/1.8
 • Ultragroothoeklens: 16 MP
 • Telelens: 8 MP – 3X optische zoom
 • Frontcamera: 32 MP

De Huawei P30 kopen? Ontdek hem nu in onze webshop!


4. OnePlus 8 Pro

Het Chinese smartphonemerk OnePlus heeft zich de voorbije jaren moeiteloos naar het niveau van de betere toestellen getild. Daar is niet enkel het uitstekende scherm verantwoordelijk voor, maar ook het drievoudige camerasysteem. De OnePlus 8 garandeert al heel knappe foto’s, maar het is de OnePlus 8 Pro die voor de echte meesterwerkjes zorgt.

Dat toestel heeft een speciaal ontworpen Sony-hoofdcamera van 48 megapixels. Reken ook op een ultragroothoeklens van liefst 120 graden en een telelens van 3x hybrid en 30x digitale zoom. Een aparte color filter camera maakt het plaatje compleet. De hoofdcamera vangt dankzij een grotere sensor ook meer licht op, wat dus betekent dat je in donkere omstandigheden nog steeds schitterende foto’s maakt.

Lees hier onze volledige review van deze smartphone.

OnePlus 8 Pro:

 • Aantal camera’s: 1 vooraan, vier achteraan
 • Hoofdcamera: 48 MP – diafragma: f/1.78
 • Ultragroothoeklens: 48 MP
 • Telelens: 8 MP – 3x hybrid & 30x digitale zoom
 • Kleurfilterlens: 5 MP
 • Frontcamera: 16 MP

De OnePlus 8 Pro kopen? Ontdek hem nu in onze webshop!


5. Samsung Galaxy A41

Smartphones met een straffe camera hoeven niet altijd peperduur te zijn. De Samsung Galaxy A41 is daar het levende bewijs van. Zelfs een meervoudig camerasysteem is intussen niet langer voorbehouden aan de duurste toestellen. Samsung heeft z’n budgetvriendelijke A41 uitgerust met een drievoudige camera aan de achterkant.

De 48 MP hoofdcamera doet het met een diafragma van f/2.0 bovendien zeker niet slecht. Waar goedkopere camera’s normaal vooral bij minder goede lichtomstandigheden toch aan kwaliteit inboeten, blijft de A41 sterk presteren. De ultragroothoeklens en de dieptesensor zorgen er bovendien voor dat je altijd de gewenste foto’s kunt maken.

Vooraan zit nog een goede selfiecamera die dankzij 25 MP zelfportretten in hoge resolutie maakt. De Live Focus helpt ook om de achtergrond subtiel te vervagen zodat jouw gezicht het hoogtepunt van iedere foto wordt.

Lees hier onze volledig review van deze smartphone.

Samsung Galaxy A41:

 • Aantal camera’s: 1 vooraan, 3 achteraan
 • Hoofdcamera: 48 MP – diafragma: f/2.0
 • Ultragroothoeklens: 8 MP
 • Dieptesensor: 5 MP
 • Frontcamera: 25 MP

De Samsung Galaxy A41 kopen? Ontdek hem nu in onze webshop!


Een nieuwe smartphone aanschaffen voor nog mooiere foto’s? Gelijk heb je! Ontdek de bovenstaande smartphones en nog vele andere modellen in onze webshop!

Vind nu jouw ideale smartphone!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim