De slimme thermostaat: onze tips als je ze wil kopen

Gepubliceerd op 25/01/2019 in Bits & Bytes

Een slimme thermostaat kopen of niet: het is een vraag waar heel wat mensen vandaag de dag mee zitten. Ten slotte is het weer een nieuw stuk hedendaagse technologie dat je in huis haalt én waar je aan moet wennen. Maar wat zijn nu eigenlijk de grote voordelen van zo’n slimme thermostaat? En bespaar je er effectief elk jaar geld mee op je energiefactuur? Allemaal vragen, waarop ik hieronder graag een simpel antwoord aan jou geef.

De slimme thermostaat: onze tips als je ze wil kopen

Maar first things first: wat is zo’n slimme thermostaat eigenlijk precies? Wel, het belangrijkste punt is dat dit toestel op elk moment is verbonden met het internet, via de wifi-verbinding die je ook gebruikt om bijvoorbeeld mee te surfen via je laptop of pc. Die connectie met het wereldwijde web zorgt ervoor dat een digitale thermostaat heel wat extra mogelijkheden heeft, ten opzichte van de klassieke klokthermostaat die we al jaar en dag kennen.


De voordelen van een slimme thermostaat

Het sleutelwoord van wifi-thermostaat is simpel: flexibiliteit. Er bestaan inderdaad al wel klassieke thermostaten, waarop je tijdstippen kan programmeren waarop je huis lekker warm wordt. Maar een slimme thermostaat gaat een pak verder dan dat. En da’s vooral interessant voor iedereen die een nogal onregelmatig leven leidt. Enkele grote voordelen:

  • Dankzij de app kan je je verwarming ook vanop afstand regelen. Ideaal als je bijvoorbeeld weer eens de thermostaat hebt vergeten uit te zetten, voordat je haar het werk vertrok. Of wanneer je wat later thuis zal zijn dan verwacht en de verwarming wat langer uit wil laten.
  •  Verder krijg je dankzij een digitale thermostaat een gedetailleerd inzicht in je verbruik. De app houdt per uur, dag en week bij hoeveel inspanning er werd geleverd om je woonst warm te stoken. En vaak kan de slimme thermostaat daar ook een prijs op plakken.

De nieuwste generatie wifi-thermostaten koppelt daar ook nog eens een reeks andere pluspunten aan:

  • De meest recente slimme thermostaten hebben namelijk de mogelijk om zelf bij te leren. Ze bekijken de geschiedenis en hebben een bewegingssensor aan boord, die merkt wanneer je effectief thuis bent. De slimme thermostaat zal zo zelf de verwarming uitzetten, wanneer ze merkt dat je al een paar weken op dinsdagavond niet thuis bent door die Spaanse lessen die je bent beginnen volgen.
  • Een andere interessante functie die in de nieuwste digitale thermostaten zit, is de zogenaamde geofencing. In mensentaal: je slimme thermostaat weet via het gps-signaal in je smartphone perfect wanneer je verder dan pakweg 500 meter van je woning verwijderd bent. En omgekeerd weet het toestel wanneer je bijna in de buurt van je stulpje bent.
  • Bovendien kan je bepaalde nieuwe slimme thermostaten ook koppelen met een smart speaker, zoals Google Home. Je regelt dan via spraak de temperatuur, maar je kan ook de instellingen van je wifi-thermostaat koppelen met bijvoorbeeld de rolluiken en verlichtingen.

En je kan zelfs nog verder gaan, dan een slimme thermostaat alleen. Per kamer of zone in huis kan je namelijk je radiatoren van speciale, digitale radiatorknoppen voorzien. Ook deze zijn dan verbonden met het internet én meten de temperatuur in de ruimte. Op die manier kan je je verwarming nog wat verder finetunen.


Is een slimme thermostaat iets voor jou?

Dat hangt ervan af. Belangrijk om weten is dat een slimme thermostaat kopen niet per definitie geld uit je portemonnee bespaart. Je moet het toestel vooral zien als een tool, die je daarbij zal helpen. Je krijgt er meer inzichten door, maar je zal vooral ook je eigen gedrag moeten aanpassen. Het is een kwestie van nieuwe gewoontes kweken.

Een slimme thermostaat kopen is dus vooral een goed idee als je nu totaal niet met je verwarming bezig bent, op onregelmatige momenten thuis bent én bewuster met de zaak wil omgaan. Ben je vaak thuis én sta je al stil bij hoeveel je verwarmingsketel voor je werkt? Verwacht dan geen gigantische besparingen op je energiefactuur.


Denk aan je ketel, bij het kiezen van je slimme thermostaat

Goed om weten bij het vergelijken van wifi-thermostaten, is dat niet elk toestel zomaar compatibel is met elke ketel en type verwarming. De keuze is met de nieuwe generatie slimme thermostaten al heel wat eenvoudiger dan vroeger, maar toch is het een goed idee om de fabrikant van je verwarmingsketel even te contacteren.

Het belangrijkste onderscheid daarbij is of je een aan-uitketel of een modulerende verwarmingsketel in huis hebt: 

  • De vaak oudere aan-uitketels werken in twee standen: 100% aan of 100% uit. Wanneer ze merken dat de temperatuur in de kamer zakt, springen ze aan om bij te verwarmen. Nadeel is dat ze vaak de woning te warm stoken en er zo energie verloren gaat.
  • Een nieuwere modulerende ketel kan de sterkte zelf aanpassen. Ze zal 100% werken als een ruimte snel opgewarmd moet worden, maar meer geleidelijk verwarmen als de temperatuur bijna is bereikt of de temperatuur op peil gehouden moet worden. Daardoor zijn deze verwarmingsketels meestal zuiniger.  

De vuistregel wanneer je een slimme thermostaat kiest is eigenlijk simpel: een aan-uitthermostaat werkt op beide soorten ketels (maar in combinatie met een modulerende ketel is ze niet ideaal). Een modulerende thermostaat is daarentegen enkel compatibel met een modulerende ketel.

Hou bij het vergelijken van digitale thermostaten ook zeker rekening met het soort ketel (gas, elektriciteit, mazout, …) en of je al dan niet met gedeelde stadsverwarming werkt.


Klaar om je slimme thermostaat te kopen? Dit zijn de drie grote merken

De volgende vraag is dan natuurlijk: welke slimme thermostaat is de beste? Naast de versies die energieleveranciers aanbieden, zijn er drie grote spelers van digitale thermostaten op de markt die het vergelijken waard zijn. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen, waardoor de keuze vooral afhangt van jouw persoonlijke situatie. Ik som ze even voor je op, zodat je nadien voor de voor jou ideale slimme thermostaat kan gaan:

Nest

Beginnen doen we met de zowat bekendste fabrikant onder de wifi-thermostaten. Het Amerikaanse bedrijf maakt echter ook andere handige slimme toestellen voor in huis, zoals rookmelders, deurbellen en beveiligingscamera’s. Handig als je dit allemaal in één app wil hebben. Bovendien is het design simpel en stijlvol, met alle functies die je in een hedendaagse slimme thermostaat mag verwachten.

Tado

Ook de Duitsers hebben flink wat ervaring met het maken van slimme thermostaten. Wat vooral opvalt bij Tadio is dat deze toestellen een degelijke compatibiliteit hebben met slimme systemen zoals Alexa, Siri en Google. In vergelijking met Nest zal je slimme thermostaat ook écht zelf bijleren en zichzelf aanpassen, in plaats van jou te vertellen hoe jij dat moet doen.

Netatmo

Dit merk is in de eerste plaats bekend van zijn veiligheidsoplossingen, maar heeft ook mooie oplossingen voor je verwarming. De slimme thermostaat is bij Netatmo een apart, draadloos toestel. Je kan het dus overal neerzetten. En ook als je met een collectief verwarmingssysteem zit, heeft de fabrikant een prima oplossing voor je klaarliggen.


De slimme thermostaat is maar een van de ondertussen al heel wat toestellen in huis, die je via het internet kan connecteren.

Met fiber tot in de woning moet je je echter geen zorgen maken over de komst van al die extra slimme toestellen. Want je hebt altijd een stabiele en supersnelle internetverbinding. En de aansluiting én activering, die is helemaal gratis.

Meer info over fiber

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie