Hoe bescherm je je smartphone ?

Gepubliceerd op 22/03/2023 in Gouden tips van…

Er zitten hoe langer hoe meer bedreigingen verscholen op het internet. Daarom is het belangrijk om je mobiele apparaten te beschermen, vooral je smartphone. Ontdek onze tips om je te beschermen tegen gegevensdiefstal en hacking.

Hoe bescherm je je smartphone ?

Gelukkig bieden smartphonefabrikanten verschillende hulpmiddelen om jouw toestel te beschermen en zijn er ook externe manieren om een smartphone te beveiligen. We lijsten ze voor je op.

Vergrendel je smartphone met wachtwoorden, vingerafdruk en gezichtsherkenning Tegenwoordig is het op alle smartphones mogelijk om verschillende systemen in te stellen om je toestel te ontgrendelen. Zo is het sterk aanbevolen om een wachtwoord van 6 cijfers te kiezen waarmee je je smartphone ontgrendelt. Vervolgens activeer je de vingerafdruk of zelfs de gezichtsherkenning. Je vingerafdruk is het veiligst omdat het eenvoudigweg niet te kopiëren is. In combinatie met een complex wachtwoord vormt het een doeltreffende veiligheidsbarrière.


Voer altijd software-updates uit wanneer ze beschikbaar zijn

Fabrikanten van smartphones bieden regelmatig updates voor hun toestellen of besturingssystemen aan. Die worden gebruikt om nieuwe functies te implementeren, bugs op te lossen, maar vooral om de beveiliging van je toestel te verbeteren. Elke OS-update versterkt de strijd tegen piraterij: gegevenscodering, vernieuwing van algoritmen, enz.

Normaal gesproken krijg je een melding als er een update beschikbaar is. Heb je de melding gemist, lees dan hier hoe je een upgrade start voor Android en iOS:

  • Op iOS: Ga naar “Instellingen”, dan naar "Algemeen" en tenslotte naar "Software Updates". Voer de update uit, het kan zijn dat je ruimte moet maken op de interne opslag van je iPhone.
  • Op Android: Ga naar "Instellingen", dan "Over telefoon" en tenslotte "Updates".

Maak een back-up van al je gegevens in de cloud of op een computer

Cloudopslagdiensten zijn een perfecte oplossing om je gegevens, foto's en video's terug te krijgen als je smartphone wordt gestolen. Op de iPhone kan je gemakkelijk iCloud gebruiken. Ga daarvoor gewoon naar het menu "iCloud" via de instellingen van je Apple-smartphone. Je moet je logingegevens gebruiken om je iCloud-account aan te maken en te synchroniseren met je iPhone.

Op Android is de eenvoudigste manier om Google Drive te gebruiken. Download gewoon de applicatie (als deze niet standaard op je toestel is geïnstalleerd) en configureer naar wens.


Vermijd openbare wifi-netwerken

Als je in een treinstation, restaurant of andere openbare plaats bent, kan je verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk. Dat is erg handig, maar het stelt je ook bloot aan bepaalde risico's. Ontdek hoe je veilig surft op een openbaar wifi-netwerk, in dit artikel.


Activeer de locatie van je smartphone

Op zowel iOS als Android is er een functie waarmee je je smartphone kan lokaliseren. Dat is vooral handig als iemand je toestel steelt. Met deze functie kan je niet alleen je verloren smartphone lokaliseren, maar hem ook laten rinkelen, op afstand vergrendelen en zelfs al je gegevens wissen. Om deze optie op Android te gebruiken, moet je Google-account eerst aan je smartphone worden gekoppeld. Surf daarna naar deze pagina om de stappen te volgenNieuw venster.

Voor iOS blijft het principe hetzelfde. Surf naar deze paginaNieuw venster om je iPhone, iPad, AirPods en zelfs je Apple Watch te lokaliseren!


Gebruik antivirussoftware voor extra beveiliging

Om je mobiele apparaat volledig te beveiligen, kan je er een antivirus op installeren. Bovendien biedt de huidige antivirussoftware meestal bescherming voor al je apparaten, van computer tot smartphone, tablet, enz. Het is dus een zeer goede optie voor al je toestellen.

Wij raden je aan te kiezen voor Norton Security! Beveilig al je apparaten en je netwerk tegen mensen en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens in handen kan krijgen.

Kies nu voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie