×
×

"Internet: Safe & Fun"

Gepubliceerd op 26/02/2016 in Uit eerste hand

"Internet: Safe & Fun"

Een campagne om jongeren aan te moedigen veilig en verantwoord om te springen met internet

Dinsdag 16 februari gingen Microsoft, Proximus en Child Focus op bezoek in 135 scholen naar aanleiding van de Safer Internet Day van 9 februari, de internationale dag voor internetveiligheid. De campagne moedigt jongeren aan om veilig en verantwoord om te springen met internet. 
Jongeren zijn verslingerd aan internet maar gaan er niet altijd voorzichtig mee om. Het is dus belangrijk dat ze leren omgaan met de risico’s zodat ze zich veilig kunnen amuseren. 

Volgens het laatste onderzoek van het CERT over wachtwoorden in België:

  • gebruikt 46,2% een wachtwoord van niet meer dan acht tekens;
  • deelt één Belg op drie zijn wachtwoorden mee aan andere personen. Bij jongeren van minder dan 18 is dat zelfs 42,9%;
  • gebruikt één Belg op vier dezelfde wachtwoorden op het werk als thuis.

Deze cijfers tonen nog eens aan hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk met preventie te beginnen. 

Sinds 2010 trekken ongeveer 250 vrijwilligers – medewerkers van Microsoft en Proximus die gecoacht worden door Child Focus – twee keer per jaar naar ca. 700 klassen in België, waar ze samen meer dan 14.000 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar sensibiliseren onder de noemer ‘Internet: Safe & Fun’. De kinderen worden door middel van interactieve sessies en vragen gestimuleerd om na te denken over hun gedrag op internet en de juiste gewoontes aan te nemen in de praktijk.

Het mag dan eerst en vooral de bedoeling zijn om kinderen te sensibiliseren, ook hun leerkrachten kunnen enige hulp gebruiken. Zij hebben niet altijd het juiste materiaal om aan internetopvoeding te doen. Daarom helpen wij hen aan degelijk lesmateriaal zodat ze het in eigen klas over veilig internet kunnen hebben. Onze vrijwilligers geven een eerste algemene cursus over het onderwerp – wachtwoorden, online-identiteit en onlinecommunicatie, betrouwbare sites, cyberpesten – en bezorgen de leerkrachten een informatiemap van Child Focus om een en ander uit te diepen.

Meer info op www.clicksafe.be, de preventieportaalsite van Child Focus voor onlineveiligheid.

Xavier

CSR Manager Proximus, actief in duurzame ontwikkeling (of maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: