Wat zijn passkeys en hoe beschermen ze je gegevens?

Gepubliceerd op 21/02/2024 in Gouden tips van…

We hebben ondertussen allemaal accounts op tientallen websites en apps waar we ook nog eens een heleboel persoonlijke gegevens opslaan. Daarom is het belangrijk om onze gegevens goed te beschermen. Daar bestaan ook hulpmiddelen voor, zoals bijvoorbeeld passkeys. Maar wat zijn passkeys precies en hoe werken ze? Ontdek het hieronder.

Wat zijn passkeys en hoe beschermen ze je gegevens?

Om toegang te krijgen tot onze online accounts hebben we natuurlijk wachtwoorden nodig. Alleen is het vaak lastig om overal unieke en veilige wachtwoorden te verzinnen én om al die wachtwoorden te onthouden. Daarom zijn bedrijven op zoek naar nog veiligere alternatieven en passkeys zouden daar één van kunnen zijn.

Wat zijn passkeys?

Een passkey is een identificatiesleutel die versleutelde gegevens bevat die bewijzen dat jij de eigenaar bent van je account. Het werkt allemaal met asymmetrische versleuteling. Wat betekent dat? Een passkey biedt twee encryptiesleutels, waarvan er één openbaar is en wordt opgeslagen op een beveiligde server van de leverancier van de passkey. De andere sleutel is privé en wordt opgeslagen op je computer of een ander apparaat. Dus wanneer je verbinding probeert te maken met een account, worden de twee sleutels gesynchroniseerd om toegang te verlenen.

We stellen deze trendy nieuwe beveiligingstool voor in ons Techlab. Bekijk de video om meer te ontdekken:


Hoe werken passkeys?

Tegenwoordig bieden veel grote bedrijven gebruikers de mogelijkheid om hun eigen passkeys te maken. Dat zijn onder andere Google, Microsoft en zelfs Apple. Wanneer je je wachtwoord aanmaakt, moet je je e-mailadres invoeren, de apparaten die aan je account zijn gekoppeld, zoals je smartphone of tablet, en de webbrowser die je gebruikt. Zodra je passkeys zijn aangemaakt, beslis je of je ze wil activeren met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of gewoon een pincode. Zo kan je snel en eenvoudig verbinding maken met je verschillende accounts.

Zodra de passkey is geconfigureerd, kan je een account aanmaken op een website of applicatie. Nu krijg je de optie om de passkey te activeren wanneer je een account aanmaakt op een website of applicatie.


Zijn passkeys echt veiliger?

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor het beveiligen van je accounts, zoals een wachtwoordmanager of tweestapsverificatie. Die opties zijn echter nog steeds niet feilloos, want als iemand erin slaagt om je wachtwoordmanager of je e-mailadres te hacken, loop je gevaar. Passkeys zijn ook niet onfeilbaar, maar ze bieden wel meer veiligheid. Waarom? Omdat de privésleutel op je eigen apparaat wordt opgeslagen en nergens anders. Met andere woorden, geen enkele website of platform heeft er toegang toe, waardoor het heel moeilijk te hacken is. Bovendien voegt het inloggen met biometrische gegevens (vingerafdruk, gezichtsherkenning) een extra beveiligingslaag toe.

Een passkey is ook een uitstekende oplossing tegen phishing, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat een gebruiker zijn privégegevens via een e-mail aan een derde zou doorgeven. Dus zelfs als iemand je privésleutel te pakken krijgt, kan hij er niets mee doen zonder het andere stukje van de puzzel.

Het enige wat ongelukkig zou kunnen zijn, is als je besluit om het apparaat te veranderen waarop je privésleutel is bewaard. Als je van het ene Android-apparaat naar het andere verhuist, hoef je alleen je wachtwoorden over te zetten via je Google-account door te synchroniseren. Maar als je overstapt van Apple naar Android of andersom, is de operatie veel ingewikkelder en lastiger.

Je moet een QR-code scannen met je nieuwe toestel, met behulp van een computer en Bluetooth om te bewijzen dat je de eigenaar bent van de nieuwe smartphone. Dat zou nog beter moeten kunnen, als je in de toekomst echt levensvatbare en wijdverspreide passkeys wil hebben.


Passkeys zijn erg praktisch en veilig, maar zullen wachtwoorden waarschijnlijk niet snel vervangen. Hoe dan ook, als je op zoek bent naar een manier om je accounts op elk moment te beveiligen, zijn passkeys een prima oplossing.

Zonder een vaste of mobiele internetverbinding zijn passkeys nutteloos. Kies dus voor ons Flex-pack dat een onbeperkte internetverbinding thuis biedt, een of meer mobiele abonnementen en toegang tot televisie en de Pickx-applicatie. Aan jou om je ideale pakket samen te stellen!

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie