Van schermtijd instellen tot aankopen beperken: ouderlijk toezicht is een goed idee!

Gepubliceerd op 01/06/2021 in Bits & Bytes

Van schermtijd instellen tot aankopen beperken: ouderlijk toezicht is een goed idee!

Krijgt je kind zijn/haar eerste smartphone cadeau? Leuk! Goede afspraken maken goede vrienden. Wil je ervoor zorgen dat je kind bepaalde sites met geweld of porno niet kan openen? Of voorkomen dat je kind zomaar geld uitgeeft zonder dat jij er iets van weet? Met Parental Control (ofwel: ouderlijk toezicht) kan je in een handomdraai het mediagedrag van je kind beperken én controleren! Hoe je dat doet? Wij komen to the rescue met ons handig stappenplan om te vermijden dat je kind zomaar iets raars doet online.

Zo gebruik je parental control op een iPhone (of iPad)

Open allereerst de Instellingen-app op jouw iPhone (of iPad) en ga naar ‘Gezin’. Hier kun je je kind als gezinslid toevoegen en een Apple ID voor hem of haar aanmaken via ‘Voeg lid toe’. Dit is helemaal gratis. Zorg ervoor dat elk gezinslid een eigen account heeft. Stel zeker de juiste geboortedatum in. Vervolgens kun je allerlei restricties instellen.

1. Geef tijdslimieten aan

Ga naar ‘Instelligen’ en kies ‘Schermtijd’. Kies een van de opties, zoals Applimieten. Hier kan je tijdslimieten voor bepaalde apps instellen. Handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat je kind meer dan 4 uur per dag op YouTube zit of TikTok als het tijd is om naar bed te gaan. Je kan ook instellen dat je kind enkel op specifieke tijdstippen toegang heeft tot het toestel of tot bepaalde apps.

2. Stel inhoudelijke filters in

Wil je niet dat je kind bepaalde apps of websites gebruikt of mag je kind enkel games spelen voor zijn of haar leeftijd? Je kan bij een iPhone (of iPad) instellen welke websites of apps je kind kan en mag zien en die toevoegen aan een goedkeuringslijst of blokkeringslijst. Of alleen toegang toestaan tot goedgekeurde websites. Open de Instellingen-app en ga naar ‘Schermtijd’.

Tik op ‘Beperkingen’ en voer de toegangscode voor schermtijd in. Tik dan op ‘Beperkingen voor materiaal en vervolgens op webmateriaal. Kies dan 'Onbeperkte toegang', 'Beperk expliciete websites' of 'Alleen toegestane websites'. Afhankelijk van het soort toegang dat jij toestaat, moet je mogelijk informatie toevoegen, zoals de website waarvan je de toegang wilt beperken.

3. Zet de locatie uit

Gebruikt je kind een eigen iOS-apparaat? Dan kan je voorkomen dat apps de locatie van je kind kunnen volgen of gegevens uit de agenda, adressenlijst of filmrol kunnen bekijken. Dit doe je door bij ‘Locatievoorzieningen’ de instellingen te vergrendelen voor het gebruik van de locatie door apps en websites. Ook bij ‘Deel mijn locatie’ kan je de instellingen vergrendelen voor het delen van de locatie in ‘Berichten’ en ‘Zoek mijn vrienden’.

4. In-app-aankopen blokkeren

Vermijd hoge rekeningen door in-app aankopen te blokkeren of bestedingslimieten in te stellen want kinderen beseffen vaak niet wanneer ze iets aankopen. Of ze kennen de waarde van geld nog niet. Bij toestellen van Apple is dit normaal standaard uitgeschakeld. Is dat niet het geval? Dan ga je weer naar je Instellingen-app en naar ‘Schermtijd’. Tik vervolgens op 'Beperkingen'. Voer je toegangscode in als daarom wordt gevraagd. Tik op 'iTunes Store en App Store'. Kies een optie en stel deze in op 'Sta niet toe'.

5. Beperk functies van het game center

Wil je verhinderen dat je kind constant zit te gamen? Of zomaar vreemde vrienden toevoegt? Ga weer naar 'Instellingen' en tik op 'Schermtijd'. Tik op 'Beperkingen' en vervolgens op 'Beperkingen voor materiaal'. Scrol omlaag naar 'Game Center' en kies de gewenste instellingen.

Je kan dan de volgende functies van Game Center beperken:

  • ‘Multiplayergames’: hiermee verhinder je dat je kind ‘multiplayergames’ kan spelen.
  • ‘Vrienden toevoegen’: hiermee verhinder je dat je kind vrienden toevoegt aan het Game Center.
  • ‘Schermopname’: hiermee verhinder je dat je zoon of dochter opnamen van het scherm en het geluid maakt.

Je ziet het … de mogelijkheden voor ‘Parental Control’ zijn eindeloos. Super dat je hier samen mee aan de slag gaat! Maar nog belangrijker is om aan je kind te duiden waarom je ouderlijk toezicht invoert. En nog beter is om samen enkele basisregels af te spreken of een smartphonecontract op te stellen en dit aan te vullen met bovenstaande parental control instellingen. Veel succes!

Ook handig!

Het kan geen kwaad om Google Family LinkNieuw venster ook in te stellen. Zo weet je zeker dat je kind niks raars kan doen! Wil je precies weten wat je kinderen allemaal op hun iPhone doen? Dat kan bijvoorbeeld ook met Family Link. In wekelijkse en maandelijks activiteitsrapporten krijg je te zien hoeveel een app gebruikt is. Je kunt zelfs instellen hoe vaak een app gebruikt mag worden. Zo kun je instellen dat ze hooguit een paar uurtjes per week Fortnite mogen spelen, maar onbeperkt door de Wikipedia-app mogen browsen.

Parental Control gebruiken bij andere toestellen?

Dan hebben wij een handige tip voor jou! Op speelhetslim.be vind je een helder overzicht van de instellingen voor ouderlijk toezichtNieuw venster op de meest gebruikte gametoestellen voor kinderen.

Extra tip! Nog meer info nodig over parental control? Bij www.medianest.beNieuw venster leer je als ouder alles bij over smartphonegebruik voor je kind.

Bron: Apple.be

Op zoek naar het ideale mobiele abonnement voor je kids? Van een bescheiden bundel tot alles onbeperkt: aan jou de keuze!

Vergelijk nu alle mobiele abonnementen

En controleer je graag het budget? Met FullControl gaan je kinderen nooit over het afgesproken maandelijkse bedrag. Zo ben je helemaal gerust.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën