Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Hoe waarheidsgetrouw zijn die Oscarfilms nu écht?

Gepubliceerd op 24/02/2017 in Showtime!

Hoe waarheidsgetrouw zijn die Oscarfilms nu écht?

Biografische films, ze worden de laatste jaren alsmaar populairder.

En dat merken we ook op de meest recente edities van de Oscars. Zo verzilverde het geweldige Spotlight vorig jaar nog twee van zijn zes nominaties. Het werd ook de beste film van 2015. Maar ook dit jaar zijn er meerdere films in de running, die zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. 

Yep: de tijd dat het genre vooral synoniem stond voor melige tv-films tijdens het weekend, die is echt wel voorbij. Maar nu vroegen wij ons af: hoe waar zijn die films nu écht? Moeten we het allemaal best met een korreltje zout nemen, of is het de waarheid en niets dan de waarheid?

En kijk, wij waren niet de enige met die vraag. Een Amerikaanse datajournalist zat met hetzelfde ei en ging op onderzoek uit. Elke scène van de meest recente biografische films werd gecheckt en gedubbelcheckt.

Wij presenteren je alvast twee films die hij aan de leugendetector legde.

12 Years a Slave

Een intense film, op basis van de 19de eeuwse autobiografie van de zwarte Solomon Northup. Hoewel hij als een vrij man met zijn gezin in New York leefde, belandde hij door een ontvoering op een plantage als slaaf. Daar kon hij enkel en alleen overleven door zich gedeisd te houden. Maar dan ontmoette hij een overtuigde tegenstander van de slavernij, waardoor hij vastbesloten werd om de ketens finaal van zich af te schudden ...

Uit onderzoek blijkt dat de film liefst 88,1% waarheidsgetrouw is. Dit wil zeggen: matcht met het waargebeurde boek. De weinige momenten dat het verhaal even afwijkt zijn in functie van het voldoende aan het woord laten van alle personages. Of door een jammerlijk verkeerde interpretatie van het boek. 

Hoe dan ook: in essentie klopt het verhaal als een bus. En vooral: de film won in 2014 liefst drie Oscars, waaronder die van beste film.

12 Years a Slave is nu beschikbaar in de Movies & Series Pass.

Philomena

Een briljante film die een al even briljante mix maakt tussen humor en drama. En dat over een toch wel heel emotioneel onderwerp: het door de Kerk afnemen van jonge kinderen bij ongehuwde moeders in het Ierland van de twintigste eeuw.

De film zelf is gebaseerd op een boek, geschreven door de journalist Martin Sixsmith. Hij zocht samen met Philomena naar haar afgenomen zoon. Met 69,8% waarheidsgetrouwheid scoort deze film overigens nog vrij behoorlijk. De verschillen zitten vooral in de plaatsen die de twee in werkelijkheid ook echt hebben bezocht tijdens hun zoektocht.

Het is een echte aanrader, deze film. Zeker door de vertolking van de immer positieve Philomena door Dame Judi Dench. Het zal onmiddellijk sympathie en bewondering bij je opwekken. Trouwens: de film was in 2014 geselecteerd voor vier Oscars, waaronder die van beste actrice voor Dench.

Philomena is nu beschikbaar in de Movies & Series Pass.

Florence Foster Jenkins

Nog niet zo lang uit de cinema’s en nu al in onze catalogus: deze topfilm over een bekende operazangeres uit het New York van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Stiekem vindt eigenlijk niemand haar stem goed, maar dat probeert haar man en tevens manager voor haar verborgen te houden. Maar als ze een groots optreden in een zeer prestigieuze zaal wil organiseren, moet hij alle zeilen bijzetten ...

Florence Foster Jenkins kan je nu al bekijken via de op-aanvraag-catalogus.

Deepwater Horizon

Ook deze biografische rampenfilm zit volop mee in de strijd voor de meest gegeerde filmbeeldjes op de planeet. De Deepwater Horizon vormde het decor voor de grootste milieuramp van de Amerikaanse geschiedenis. In 2010 vond op het boorplatform namelijk een enorme explosie plaats, met alle gevolgen van dien ...

Deepwater Horizon kan je nu al bekijken via de op-aanvraag-catalogus.

Naast deze vier topfilms kan je trouwens nog heel wat andere recente Oscarwinnaars bekijken, via onze op-aanvraag-catalogus. Qua genres is er vast wel iets voor jullie goesting bij. Ga gewoon naar onze website, of klik op de “On Demand”-knop van je afstandsbediening. Daar vind je onze speciale Oscarselectie!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: