Wat kost verhuizen je ongeveer? Alle zaken op een rijtje.

Gepubliceerd op 21/05/2019 in Gouden tips van…

Wat kost verhuizen je ongeveer? Alle zaken op een rijtje.

Heb je het huis of appartement van je dromen op de kop getikt? Proficiat! Dan ben je vast en zeker ook al volop alles in gereedheid aan het brengen, om er zo snel mogelijk in te trekken. Of je zelf volledig de handen uit de mouwen steekt of een verhuisfirma inschakelt: de hamvraag is natuurlijk hoeveel alles zal kosten. En liefst van al: hoe je je verhuis nog wat goedkoper maakt.

Om alles supersimpel te maken, zetten we hieronder beide mogelijkheden naast elkaar. Want de kosten van een verhuis variëren meer dan je zou denken.

Zelf verhuizen

Ben je fysiek in topvorm en dus perfect in staat om de hele dag zware voorwerpen te verplaatsen? En vooral: ben je zelf goed in zaken plannen én onverwachte zaken opvangen? Dan is dit zonder twijfel de goedkoopste manier om te verhuizen

Regel een paar vrijwilligers onder je familie en vrienden en ga zelf aan de slag. Zorg ook voor het nodige materiaal, dat je bij anderen leent. Hoe dan ook moet je daarnaast wel met deze kosten rekeninghouden:

  • Om te beginnen zijn er de verhuisdozen. Wellicht had je dit zelf al in gedachten. En terecht, want je moet geruime tijd op voorhand beginnen met het inpakken van alles in je oude stulpje. In de eerste plaats is het handig om regelmatig rond te kijken, naar gratis dozen. In heel wat supermarkten vind je deze bijvoorbeeld. Maar zelf verhuisdozen kopen is natuurlijk ook een optie. Hou daarbij rekening met een prijs tussen één en tien euro per verhuisdoos.
  • Daarnaast heb je ook flink wat verpakkingsmateriaal voor je spullen nodig. In plaats van daarvoor een winkel binnen te stappen of te gaan voor plastic varianten, is er een goedkopere én ietwat milieuvriendelijkere oplossing. Hou oud papier bij en hergebruik het om breekbare spullen mee te beschermen. Van kranten tot reclamefolders uit de brievenbus: je zal er al snel een hoop van verzameld hebben!
  • Van zodra alles ingepakt is en klaarstaat voor de grote dag, heb je natuurlijk nog een verhuiswagen nodig. Ook hier hangt het er natuurlijk van af hoeveel er te verhuizen valt. Als je geen gigantische hoop spullen hebt, is een grote auto of aanhangwagen voldoende. En misschien is het mogelijk om een bestelwagen voor je verhuis te regelen bij een kennis. Maar als dit alles niet mogelijk is, blijft huren natuurlijk ook een oplossing. Dat doe je al vanaf 60 euro, afhankelijk van het aantal uren en de grootte van het voertuig.
  • Moeten er grote spullen naar beneden worden gehaald? Een bed op de eerste verdieping van je huis, of een zetel vanop de vijfde verdieping van je appartement? Dan heb je al snel een verhuislift nodig. Onze tip: vergelijk verschillende verhuurfirma’s in je buurt. Normaal gezien moet dit je tussen de 100 en 150 euro per dag kosten.
  • Hou er bovendien rekening mee dat je een parkeerplaats voor zowel je oude als nieuwe woonst moet reserveren. En dat zowel voor de verhuiswagen als een eventuele verhuislift. Check dit ruim op voorhand bij je stad of gemeente. Maar hou er rekening mee dat het vaak geld kost om verkeersborden te plaatsen. In sommige gevallen tot wel 80 euro per dag.

Werken met een verhuisfirma

Deze optie bespaart je een hoop stress. Maar alleen als je het juiste verhuisbedrijf kiest, natuurlijk. Hoe maak je de vergelijking en weet je zeker dat je de juiste firma inschakelt? Wel, met deze vier tips:

  • Hou in het achterhoofd dat verhuisfirma’s hun prijs op maat berekenen. Zorg er dus voor dat zij alle informatie over de situatie weten én er rekening mee houden. Hoeveel spullen moeten er worden verhuisd? Op welke verdiepingen staan er grote voorwerpen en is er een lift? Zijn de spullen al door jou ingepakt? Moet de firma meubels demonteren of doe jij dit? En ga je zelf meehelpen?
  • Check ook zeker de verzekering die de verhuisfirma aanbiedt. Wat dekt deze precies? En is zoiets überhaupt nodig? Misschien dekt je eigen verzekeringspolis eventuele schade bij een verhuis.
  • Overloop aandachtig welke diensten inbegrepen zijn. Vergelijk hierbij gerust offertes op maat, van verschillende verhuisfirma’s. Om maar een voorbeeld te geven: de ene rekent per vierkante meter, de andere met een uurtarief.
  • Hou er ook rekening mee dat de kosten variëren met de tijd van het jaar. Tijdens de zomermaanden ligt de prijs van een verhuisfirma hoger, omdat er simpelweg meer vraag naar is.

De prijs van een verhuisfirma hangt dus sterk af van de situatie. In het ene geval moet je 500 euro neertellen, terwijl dit bij de buren oploopt tot 2.000 euro. Vergelijken en goed berekenen is dus veel belangrijker, om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt.


Waar moet je verder nog aan denken?

Naast de kosten van een verhuis is er natuurlijk ook nog de hele administratieve rompslomp. En aangezien je niet elke dag van woning verandert, vergeet je al snel iemand op de hoogte te brengen. Daarom zetten we in een ander blogartikel alles voor je op een rijtje.

Wil je meer info over het regelen van de verhuis van je internet, vaste lijn en tv? Ontdek op onze speciale pagina hoe alles in enkele kliks geregeld is.
 

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics