Wat is KNX domotica en wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 01/02/2021 in Bits & Bytes

Wat is KNX domotica en wat zijn de voordelen?

In deze tijd van hoogstaande technologie is domotica een populair gegeven. Je kan je hele huis connecteren en handelingen automatiseren dankzij slimme apparaten. Een van de meest geavanceerde domoticasystemen is KNX, maar wat is dat juist? Ontdek het hier.

Met behulp van nieuwe technologieën kan je je comfort thuis een stevige upgrade geven. Hoe? Dankzij domotica koppel je je huis aan het internet om allerlei aspecten te controleren: temperatuur, licht, beveiliging, etc. Allemaal vanop je smartphone of tablet! Je leeft in het huis van de toekomst met je Smart Home.

Er zijn tal van domoticasystemen, maar het bekendste is toch KNX of Konnex. Hoe verschilt het van andere systemen en wat zijn de voordelen? Ontdek het hier.

Nog meer weten over domotica in het algemeen? Check dan snel onze blogberichten over domotica en Smart Home.

Wat is KNX?

KNX is het meest geavanceerde controlesysteem voor het automatiseren van gebouwen zoals huizen, gebouwen en sportinfrastructuur. Net zoals andere domoticasystemen zorgt KNX vanop afstand voor de automatisering en controle van je airco, verwarming, bewakingscamera’s, ramen, elektrische rolluiken en nog veel meer.

Het grote verschil bij KNX zit hem in het feit dat het systeem compatibel is met alle internationale normen. Dat wil zeggen dat een domoticasysteem van KNX in Europa kan geïnstalleerd worden, maar net zo goed in China of de rest van de wereld. Dat kunnen maar weinig bedrijven zeggen. Maar KNX zorgt vooral voor robuuste en degelijke installaties, geen onderhoud nodig, maar ook de toegankelijkheid die ervoor zorgt dat iedereen het domoticasysteem kan gebruiken. Laat ons de voordelen eens in detail bekijken.


Wat zijn de voordelen van het KNX-domoticasysteem?

1. Zijn eenvoud

Het systeem van KNX is zeer toegankelijk. Het is makkelijk te installeren zonder dat je ingrijpende verbouwingswerken moet uitvoeren aan je huis zoals het vernieuwen van de elektriciteit. Het hele KNX-systeem wordt geïnstalleerd los van het elektriciteitsnet. Bovendien gaat de installatie zeer snel en is de interface duidelijk en handig.

2. Zijn flexibiliteit

Met KNX kan je een bijna onbeperkt aantal zaken connecteren, zelfs van verschillende fabrikanten. KNX kan zelfs geïntegreerd worden in andere domoticasystemen die je al hebt. Zo kan je in alle vrijheid kiezen welke slimme apparaten het best geschikt zijn voor jouw huis. Meer nog, dankzij KNX communiceren al je apparaten in een gemeenschappelijke taal. Dat betekent minder kabels én een lagere kostprijs.

3. De beveiliging

Een domoticasysteem die naam waardig moet een uitstekende beveiliging bieden aan zijn gebruikers. KNX voldoet aan alle internationale normen. Zowel op het vlak van installatie als gebruik, biedt KNX een onfeilbare beveiliging. Daarom is elke domotica-installatie voorzien van de KNX Secure-software.

4. Zijn energiezuinigheid

Net zoals bijna alle domoticasystemen zorgt KNX voor energiebesparing door bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige LED-lampen. Steeds vaker zorgt domotica ervoor dat bijvoorbeeld je airco, vewarming of verlichting enkel aangaat als het nodig is. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld.

5. Een systeem aangepast aan alle gebouwen

Ongeacht hoe je huis eruitziet, KNX heeft een oplossing op maat voor jou. Het domoticasysteem kan eender waar geïnstalleerd worden; een industrieel of residentieel gebouw, nieuwbouw of gerenoveerd huis van eender welke grootte.


Wat zijn de mogelijkheden van KNX?

Nog even een overzicht van alles wat je kan integreren met KNX:

  • Verlichting: automatiseer al je lampen en zet ze aan of uit vanop afstand.
  • Verwarming, ventilatie en airco: regel ook de temperatuur in huis vanop afstand. Zet bij vertrek van kantoor naar huis meteen de verwarming een graadje hoger om in een lekker warm huis thuis te komen. Of doe hetzelfde met de airco tijdens een hittegolf.
  • Deuren, ramen en rolluiken: je kan ook sensoren plaatsen op je deuren en ramen om op de hoogte gebracht te worden als er iemand probeert in te breken. Tot slot kan je zelfs het openen van je rolluiken, gordijnen of garagepoorten programmeren.
  • Camera’s: connecteer je bewakingscamera’s zodat je rechtstreeks vanop je mobiel toestel je voordeur, tuin of andere delen van je huis in de gaten kan houden.

Om voor 100% te genieten van alles wat het domoticasysteem KNX te bieden heeft, heb je een degelijke internetverbinding nodig. Met fiber geniet je van een ongeëvenaarde internetsnelheid. Ontdek nu of Fiber voor jou beschikbaar is en ga ervoor!

Bekijk of je in aanmerking komt voor fiber!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën