×
×

Het gebruik van tablets door je kids: enkele gouden tips

Gepubliceerd op 23/08/2017 in Gouden tips van…

Het gebruik van tablets door je kids: enkele gouden tips

Welke spelletjes zijn ideaal voor welke leeftijd? En hoe lang mag je kind eigenlijk per dag de tablet gebruiken?

Want als je je bengel zou laten doen, zou ie er godganse dagen mee spelen. Op zich logisch, want er zijn de sociale media en het internet. Maar ook heel wat leuke spelletjes en andere apps, tegenwoordig zelfs voor de allerkleinsten.
De vraag is dan: zorgen die ook altijd dat je zoon of dochter zichzelf goed ontwikkelt?

Maar laten we allereerst eens kijken wat de ideale tijd is om per dag op de tablet te tokkelen.

Hoe lang de tablet gebruiken?

Dat hangt af van de leeftijd. Experts zijn er duidelijk over: teveel is niet goed. Het verstoort namelijk het slaapritme van kinderen, zeker als ze het vlak voor het onder de wol kruipen nog in bed gebruiken.

Belangrijk is te kijken naar de zogenaamde ‘beeldschermtijd’ per dag. Dat is de tijd die je kind spendeert aan zowel tv-kijken, tablet gebruiken als op de computer of smartphone spelen.

Qua aantal minuten per dag worden door kenners volgende richtlijnen gegeven:

  • Tot 2 jaar is het beter om je kind niet zelf op een tablet, computer of tv los te laten. Speel, surf of kijk daarentegen een paar keer per week een vijftal minuten samen.
  • Tussen 2 en 4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, tot een half uurtje per dag.
  • Tussen 4 en 6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, tot een uurtje per dag.
  • Tussen 6 en 8 jaar: 30 minuten per keer, tot een uurtje per dag.
  • Tussen 8 en 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag.
  • Tussen 10 en 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
  • Vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag.

Belangrijk daarbij is om je zoon of dochter op een zeker moment zelf vrij te laten in hoe die tijd te spenderen: volledig aan tv-kijken, of eerder aan gamen bijvoorbeeld.

Elke leeftijd z’n eigen, kwalitatieve spelletjes en verhalen.

Minstens even belangrijk als het niet te veel spelen op de tablet, is wat je zoon of dochter erop speelt. Allereerst voor de ontwikkeling van het kind, waarbij de zaken uitdagend genoeg moeten zijn.

Daarnaast is het belangrijk om het allemaal ook begrijpbaar te houden. Spelletjes die te snel gaan of verhalen die onderbroken worden, zijn bijvoorbeeld niet de beste voor je kind. Net als gewelddadige apps, maar da’s eigenlijk logisch.

Een app die ik je écht kan aanraden, is Wanagogo. Daarop zitten uren en uren aan spelletjes, series, videoclips, boeken, tekeningen om te kleuren en ander leuks. En dat voor elke leeftijd.

Als je kind nog klein is, kan ie beginnen met zaken die het bewustzijn en de creativiteit stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan dierengeluiden en het herkennen van kleuren.

Na een tijdje kan je zoontje of dochtertje dan overschakelen op interactieve boekjes in de app. Maar ook leuke educatieve spelletjes, die vooral ook ludiek zijn.

Vanaf 9 jaar gaan we dan een stap verder in de Wanagogo-app, met woordspelletjes en puzzels.

En het beste van al? Het werkt ook perfect werkt zonder internetverbinding.

Bij onze sterke all-in Tuttimus kan je nu kiezen voor de inbegrepen tv-optie All Kids, inclusief Wanagogo. Een compleet pakket voor je kroost, met ook nog eens vijf leuke kinderzenders en alle Disneyfilms op aanvraag beschikbaar.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: